Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Problem z płynnością przewijania strony www grafika
#1
0
Witam, mam zainstalowany linux mint 19,3 Tricia.  Podczas przewijania strony www kółkiem od myszki scrolling obraz nie przesuwa się płynnie a są takie jakby lagi przerywanie obrazu. Karta graficzna  to geforce 750 Ti.   Zainstalowany sterownik wybrany z listy" zalecany". Czy są jakieś ustawienia obrazu które mogły by pomóc??? a może to kwestia sterownika chipsetu??? Czy trzeba go instalować???  Jestem początkującym użytkownikiem tak więc prosze o pomoc i napisanie krok po kroku co można by było ustawić aby poprawić płynność przesuwania obrazu.
#2
0
Witaj,
Na początek przedstaw konfigurację sprzętowo/programową zgodnie z informacjami w wątku https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...76#pid1076.
#3
0
Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz

System:
  Host: mario-System-Product-Name Kernel: 5.3.0-26-generic x86_64 bits: 64
  compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: MATE 1.22.2 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
  base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: M5A78L-M LX3 v: Rev X.0x
  serial: <filter> BIOS: American Megatrends v: 1201 date: 04/19/2013
CPU:
  Topology: 6-Core model: AMD FX-6100 bits: 64 type: MCP arch: Bulldozer
  rev: 2 L2 cache: 2048 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  bogomips: 39782
  Speed: 1623 MHz min/max: 1400/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 1416 2: 1420
  3: 1553 4: 1601 5: 1415 6: 1434
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti] vendor: Micro-Star MSI
  driver: nvidia v: 435.21 bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: nvidia
  unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa resolution: 1440x900~60Hz
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 750 Ti/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 435.21
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD SBx00 Azalia vendor: ASUSTeK M5A78L LE driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:14.2
  Device-2: NVIDIA vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 01:00.1
  Device-3: XMOS type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
  bus ID: 1-3:2
  Sound Server: ALSA v: k5.3.0-26-generic
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK
  driver: alx v: kernel port: ec00 bus ID: 02:00.0
  IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 111.79 GiB used: 44.23 GiB (39.6%)
  ID-1: /dev/sda vendor: GOODRAM model: GOODRAM size: 111.79 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 109.53 GiB used: 44.23 GiB (40.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 34.0 C mobo: 33.0 C gpu: nvidia temp: 31 C
  Fan Speeds (RPM): cpu: 925 case-1: 1558 gpu: nvidia fan: 30%
  Voltages: 12v: 12.17 5v: N/A 3.3v: 3.27 vbat: N/A
Info:
  Processes: 220 Uptime: 38m Memory: 7.76 GiB used: 1.18 GiB (15.2%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20
  inxi: 3.0.32



Kod:
[email protected]:~$ inxi -Sr
System:
  Host: mario-System-Product-Name Kernel: 5.3.0-26-generic x86_64 bits: 64
  Desktop: MATE 1.22.2 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
Repos:
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
  1: deb [arch=amd64] http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
  1: deb http://packages.linuxmint.com tricia main upstream import backport #id:linuxmint_main
  2: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic main restricted universe multiverse
  3: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse
  4: deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse
  5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
  6: deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/steam.list
  1: deb [arch=amd64,i386] http://repo.steampowered.com/steam/ precise steam
  2: deb-src [arch=amd64,i386] http://repo.steampowered.com/steam/ precise steam
[email protected]:~$


#4
0
A na sterowniku noveau ten problem występuje?
#5
0
Tak, na sterowniku noveau tak samo jest. Jak w przeglądarce internetowej przeciągam strone www w dół za pomocą bocznego paska, to ten problem nie występuje. Tylko jak używam rolki na myszce to ten problem występuje.
#6
0
Nie mam akurat Mate pod ręką, żeby sprawdzić, ale znalazłem taki wątek https://ubuntu-mate.community/t/fix-fire...ring/17182 z którego wynika, że wystarczy ustawić odpowiednia opcję w Control Center -> MATE Tweak -> Windows and select “Compiz (Advanced GPU accelerated desktop effects) lub Control Center -> MATE Tweak -> Windows and select “Marco (Compton GPU Compositor)” instead of Marco (Adaptive Compositor)
W tym samym wątku jest też mowa o wyłączeniu synchronizacji opcją modeset w parametrach startowych jądra..
#7
0
(21-01-2020, 15:09)dedito napisał(a): Nie mam akurat Mate pod ręką, żeby sprawdzić, ale znalazłem taki wątek https://ubuntu-mate.community/t/fix-fire...ring/17182 z którego wynika, że wystarczy ustawić odpowiednia opcję w Control Center -> MATE Tweak -> Windows and select “Compiz (Advanced GPU accelerated desktop effects) lub Control Center -> MATE Tweak -> Windows and select “Marco (Compton GPU Compositor)” instead of Marco (Adaptive Compositor)
W tym samym wątku jest też mowa o wyłączeniu synchronizacji opcją modeset w parametrach startowych jądra..


Już znalazłem rozwiązanie. Na podstawie tego co napisałeś.
Start-  centrum sterowania- ustawienia pulpitu- Okna- Menadzer okien- ustawiłem na metacity + compton. Pomogło Smile
#8
0
Oznaczam wątek jako rozwiązany.
Zamykam wątek.


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości