Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane modyfikacja Grub-a
#1
0
Witam,
Zainstalowałem minta 19.3 jako jedyny system operacyjny na desktopie.
Co wpisać do gruba by przy starcie systemu pojawiał się Grub i był do wyboru np. tryb rekovery
#2
0
ziut zdaje się, że bytność na forum dłuższą masz, dlatego aż mi głupio, ale muszę. No muszę. Bom dobry samarytanin, a od tego też polecano mi zaczynać Wink https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=123 i jest tam wiele więcej, oprócz samej edycji GRUB-a
#3
1
Better response on post RE: modyfikacja Grub-a@matadrox, w naszych poradnikach o konfiguracji GRUB nie ma odpowiedzi na to pytanie.  Big Grin

@ziut, otwórz plik z konfiguracją:
xed admin:///etc/default/grub

Zmień GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden na:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

W linii GRUB_TIMEOUT=0 wpisz dowolną ilość sekund opóźnienia np. 5:
GRUB_TIMEOUT=5

Zaktualizuj ustawienia GRUB wykonując polecenie:
sudo update-grub
#4
0
Dzięki dobrzy ludzie,
Wróciłem tym sposobem na próbę do jądra 4.15 ale nic to nie dało.
W czym rzecz, poprzednio ten komputer używałem ogólnie, obecnie zrobiłem z niego dostawkę do telewizora.
Jedyna zmiana sprzętowa polega na innych dysku głównym, było 19.3 i jest 19.3 ale zainstalowane na nowo jako jedyny system.
Problem który się pojawił to mocno kręcący się wentylator chłodzenia procesora.
Pasta wymieniona, wszystkie kombinacje w biosie wykonane a wentylator pracuje jakby na stałych obrotach od załączenia zasilania (startu) do wczytania systemu itd.
Poniżej konfiguracja sprzętowa
Kod:
inxi -Fxz
System:
  Host: telewizor Kernel: 4.15.0-88-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
  v: 7.4.0 Desktop: Xfce 4.14.1 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
  base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: M3N78-VM v: Rev X.0x serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: 1801 date: 09/10/2010
CPU:
  Topology: Quad Core model: AMD Phenom II X4 955 bits: 64 type: MCP
  arch: K10 rev: 3 L2 cache: 2048 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4a svm bogomips: 23316
  Speed: 2915 MHz min/max: N/A Core speeds (MHz): 1: 2915 2: 2915 3: 2915
  4: 2915
Graphics:
  Device-1: NVIDIA G94 [GeForce 9600 GT] driver: nvidia v: 340.107
  bus ID: 02:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.5 driver: nvidia
  unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa resolution: 1920x1200~60Hz
  OpenGL: renderer: GeForce 9600 GT/PCIe/SSE2 v: 3.3.0 NVIDIA 340.107
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: NVIDIA MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio
  vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:07.0
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-88-generic
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: TP-LINK TG-3468 driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e800
  bus ID: 03:00.0
  IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 298.09 GiB used: 19.31 GiB (6.5%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: HD322HJ size: 298.09 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 292.41 GiB used: 19.31 GiB (6.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 34.1 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 45 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 177 Uptime: 50m Memory: 5.82 GiB used: 1.75 GiB (30.1%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.5.0 Shell: bash v: 4.4.20
  inxi: 3.0.32
[email protected]:~$
Wiem powinien to być nowy wątek, jak szanowny admin może to niech to przeniesie.
#5
0
Skoro ten wątek rozwiązany to zamykam.
Szanowny Pan sobie założy wątek na nowy problem.


Skocz do:




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości