Witaj, nastąpiła zmiana silnika forum.
Konta ze starego forum nie zostały przeniesione.
Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem forum i do rejestracji.

Stare forum jest dostępne w trybie tylko do odczytu pod adresem: https://forum-old.linuxmint.pl


Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solved Jak skonfigurować Play Online na mint19
#11
Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:    Host: artur-PL62-7RC Kernel: 4.15.0-39-generic x86_64
          bits: 64 gcc: 7.3.0
          Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1)
          Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: laptop System: Micro-Star product: PL62 7RC v: REV:1.0 serial: N/A
          Mobo: Micro-Star model: MS-16JD v: REV:1.0 serial: N/A
          UEFI [Legacy]: American Megatrends v: E16JDIMS.109 date: 10/27/2017
Battery    BAT1: charge: 19.5 Wh 48.6% condition: 40.3/43.2 Wh (93%)
          model: MSI MS-16JD status: Charging
CPU:       Quad core Intel Core i7-7700HQ (-MT-MCP-)
          arch: Skylake rev.9 cache: 6144 KB
          flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 22464
          clock speeds: max: 3800 MHz 1: 1136 MHz 2: 3171 MHz 3: 3126 MHz
          4: 3148 MHz 5: 3026 MHz 6: 3235 MHz 7: 3168 MHz 8: 3165 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Device 591b bus-ID: 00:02.0
          Card-2: NVIDIA GP108M [GeForce MX150] bus-ID: 01:00.0
          Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
          drivers: modesetting,nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
          Resolution: [email protected]
          OpenGL: renderer: GeForce MX150/PCIe/SSE2
          version: 4.6.0 NVIDIA 390.77 Direct Render: Yes
Audio:     Card Intel CM238 HD Audio Controller
          driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
          Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-39-generic
Network:   Card-1: Intel Device 24fb driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0
          IF: wlp2s0 state: up speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
          Card-2: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet
          driver: alx port: d000 bus-ID: 03:00.0
          IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1240.3GB (2.3% used)
          ID-1: /dev/sda model: WDC_WDS240G2G0B size: 240.1GB
          ID-2: /dev/sdb model: HGST_HTS541010B7 size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 49G used: 27G (58%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 57.0C mobo: 27.8C gpu: 0.0:44C
          Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 251 Uptime: 3 min Memory: 1336.7/7862.6MB
          Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.3.0
          Client: Shell (bash 4.4.191) inxi: 2.3.56
[email protected]:~$
#12
Coś chyba po drodze namieszałeś Smile
Wyłączyło mi się już myślenie... możemy wrócić do tematu jutro lub pojutrze?
BTW na tym Mincie ten modem powinien ruszyć be żadnych kombinacji - sprawdzę jeszcze na VM. Odezwę się.
Trzeba tylko dobrze w kreatorze ustawić połączenie do Playa.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
#13
(07-03-2019, 21:56)yahoob3 napisał(a): Jakiego systemu używasz?
Pokaż wynik polecenia inxi -Fxz
Skonfigurowałeś w kreatorze network managera połączenie komórkowe z Playem?

EDIT:
Zmień jeszcze ten pierwszy wpis na taki:
Kod:
# Huawei E3131h-2
ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="15ca", RUN +="usb_modeswitch '%b/%k'"

Wklejone zrestartowane i dalej nie chodzi .

(07-03-2019, 22:08)yahoob3 napisał(a): Coś chyba po drodze namieszałeś Smile
Wyłączyło mi się już myślenie... możemy wrócić do tematu jutro lub pojutrze?
BTW na tym Mincie ten modem powinien ruszyć be żadnych kombinacji - sprawdzę jeszcze na VM. Odezwę się.
Trzeba tylko dobrze w kreatorze ustawić połączenie do Playa.

Wydaje mi się że wszystko robiłem według Twoich podpowiedzi, ale głowy nie dam czy czegoś nie namieszałem Smile Dziękuję za poświęcony czas, na pewno jutro jak i pojutrze będę. Pozdrawiam.
#14
OK, tak ja myślałem - najprawdopodobniej błędnie dodałeś połączenie komórkowe. To MMS mi nie pasowało. Modem wykrywany jest od strzału czyli od włożenia go do portu.
Czyli sprawa wygląda tak (na razie nie odwracaj zmian, które wprowadziłeś - zobaczymy czy tak zadziała):
Wkładasz modem do USB i czekasz aż w network managerze pojawi się "komórkowe" - włączasz je:
[Obrazek: zdA9ocLl.png]

Potem klikasz ikonkę sieci w zasobniku i wybierasz "połączenia sieciowe", klikasz komórkowe i dodaj. wybierasz typ połączenia ze sprzętowych komórkowe i utwórz. Powinno pojawić się takie okno:

[Obrazek: ACVlccql.png]

klikasz dalej, następnie po kolei:
[Obrazek: zGvO8uEl.png]

[Obrazek: IvBEJm2l.png]

[Obrazek: U3zGiSdl.png]

[Obrazek: pBOfLFjl.png]

[Obrazek: G3t7fohl.png]

Klikasz zastosuj. Po kliknięciu na N-M na liście dostępnych sieci powinno pojawić się PLAY. Klikasz je i w zasadzie to już. Powinno być połączenie.

Do zarządzania połączeniem jest fajny odpowiednik tego playowego, z gtk w nazwie - zabij nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy.

Jeśli zadziała edytuj pierwszy post w trybie pełnym i zmień prefix na SOLVED, jeśli nie zadziała będziemy dalej kombinować.

EDYTA:
Modem manager gui
Kod:
sudo apt install modem-manager-gui
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
#15
Witam. Niestety zmieniły się plany i nie było mnie przez dwa dni. Chciałbym skorzystać z Twojej instrukcji ale po kliknięciu ikonki sieci w prawym dolnym rogu wysuwa mi się okno, które wygląda  inaczej. Jest wąskie i szare i nie mogę znaleźć tych zakładek co w twoich oknach.  A w dodatku jak się wysunie to nie można zrobić print screen aby pokazać o co mi chodzi. Więc może podpowiedz mi jeszcze jak zmienić wygląd tego okna aby wyglądało jak Twoje.
#16
Sprawdź, czy pomoże komenda:
Kod:
sudo service network-manager restart
Podaj też wynik polecenia:
Kod:
dpkg -l | grep network-manager
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
#17
Kod:
[email protected]:~$ sudo service network-manager restart
[email protected]:~$ dpkg -l | grep network-manager
ii  network-manager                            1.10.6-2ubuntu1.1                   amd64        network management framework (daemon and userspace tools)
ii  network-manager-config-connectivity-ubuntu 1.10.6-2ubuntu1.1                   all          NetworkManager configuration to enable connectivity checking
ii  network-manager-gnome                      1.8.10-2ubuntu1                     amd64        network management framework (GNOME frontend)
ii  network-manager-openvpn                    1.8.2-1                             amd64        network management framework (OpenVPN plugin core)
ii  network-manager-openvpn-gnome              1.8.2-1                             amd64        network management framework (OpenVPN plugin GNOME GUI)
ii  network-manager-pptp                       1.2.6-1                             amd64        network management framework (PPTP plugin core)
ii  network-manager-pptp-gnome                 1.2.6-1                             amd64        network management framework (PPTP plugin GNOME GUI)
[email protected]:~$
Wygląd okna sieci - bez zmian

Tak wygląda u mnie okno sieci
[img][Obrazek: 2i2a1xv.jpg][/img]
[img][Obrazek: 33jk520.jpg][/img]
#18
Better response on post RE: Jak skonfigurować Play Online na mint19Masz czynne połączenie z siecią L9 i ten nieszczęsny Play Online MMS.
Rozłącz ten Play i dodaj połączenie do Play wg przepisu, który podałem wyżej. Klliknij - modyfikuj połączenia.

Wygląd mojego "okna" do po prostu temat Mint-Y-Dark z ikonami Mint-X-Dark

[Obrazek: bppAmwcl.png]
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742
#19
Zrobione tak jak pisałeś , po restarcie zaczął działać . Jesteś Wielki Smile
#20
Edytuj w trybie pełnym pierwszy post i dodaj prefix SOLVED (domyślnie jest "bez prefixu") - ten po lewej tytułu. Innym osobom z podobnym problemem będzie łatwiej znaleźć rozwiązanie.
Smile
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości