Forum Linux Mint Polska

Autor Wątek: Windows 7 nie boot'uje się  (Przeczytany 513 razy)

Offline KueiJin

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Punkty: 0
  • Środowisko graficzne: Mate
  • Wersja systemu: Linux Mint 17.2
Windows 7 nie boot'uje się
« dnia: Marzec 23, 2017, 14:08:43 pm »
 Szanowni Państwo,


W związku z zaistniałym problemem, bardzo proszę o pomoc w jego rozwiązaniu. Moje pomysły się wyczerpały.

1. Krótko o Problemie:

Posiadam i pracuję na Windows 7 Profesional 64bit. Dysk podzielony na dwie partycje - systemową oraz pierdoły. Od dawna zastanawiałem się nad przesiadką na Linuxa, wybrałem dystrybucję Linux Mint 64bit Xfce i przystąpiłem do działania. Od dysku systemowego została przydzielona nowa partycja (wszystko zgodne z minimalnymi, o których Mint informuje milion razy podczas instalacji). Mint zainstalował się szybko i działał poprawnie. Problem pojawił się w miejscu Gruba. Jako, że celem była praca na dwóch systemach operacyjnych (tymczasowo), uznałem że jest to dobre, testujące rozwiązanie. Niestety po wyborze systemu operacyjnego Windows 7 (z okna Gruba po ponownym uruchomieniu systemu), nic się nie dzieje. Ściślej: ponowne uruchomienie kompa --> grub --> ładny, czytelny opis systemów operacyjnych do wyboru --> próba odpalenia Win7 (nie działa), próba odpalenia Mint (działa). Oczywiście oba systemy były wyświetlone jako opcje do wyboru. Co dzieje się dokładnie kiedy akceptuję wybór Win7 w Grubie: chwila dramatycznej czarno-ekranowej pauzy oraz powrót do Gruba, cała akcja 1 sek - 2 sek. Tak jakby spojrzał tylko w stronę Win7, pomyślał "nie, dzięki" i znów Grub wita. Efekt: nie można zbootować Win7. Kolejny raz zaznaczam Mint działa, Grub działa. Każda kolejna próba zakończona tak samo. Mam nadzieję, że opis "reakcji" komputera na problem jest klarowny.

2. Jakie działania zostały podjęte chronologicznie:

- Przede wszystkim upewniłem się, że Win7 wciąż jest oraz dane na partycjach funkcjonują poprawnie (czy nic nie zostało skasowane rikoszetem). Wszystko jest ok.
- Przeinstalowanie Gruba. Bez owoców.
- Deinstalacja Mint oraz formatowanie partycji, które utworzył.
[A] Zdarzenie --> Patrz punkt 3.
- Hiren's Boot CD 15.2 64bit.
- Testy wszelkiej maści, pamięć, Bad Sektory itp. Bez zmian.
- Po przetestowaniu kilku programów w poszukiwaniu odpowiedzi, dotarłem do "Boot Windows Vista/7 (BOOTMGR) from Hard Drive". Działa.
[C] Zdarzenie --> Patrz punkt 3.
- Przydzielenie uprzednio utworzonych partycji do ich pierwotnej lokacji, a zatem powrót do pierwotnego ich ukladu.
- Podjąłem kilka próba naprawy bootowania Win7 za pomocą narzędzi Hiren'a. Oczywiście wszystko racjonalnie (czego nie rozumiem, nie dotykam). Bez zmian.
- Próba naprawy bootowania systemu za pomocą narzędzia Boot Repair Disk 64bit. Bez zmian.
- Próba naprawy bootowania systemu za pomocą płyty instalacyjnej Win7. Domyślne narzędzie naprawy (pierwsza opcja), bez zmian. Następnie kilka komend w konsoli: bootrec /fixmbr, bootrec /fixboot, bootrec /rebuildbcd oraz seria bcdedit /export C:\BCD_Backup, c:, cd boot, attrib bcd -s -h -r, ren C:\boot\bcd bcd.old, bez zmian.
- Nie posiadam punktu przywracania systemu. Ten element został zatem pominięty.

3. Rozszerzenie punktu 2.

[A] Po sformatowaniu wszystkiego co miało związek z Linuxem (wiem, że Linux tworzy sobie kilka partycji w zagospodarownym obszarze), po odpaleniu komputera wczytuje się standardowy bios i nic. Dosłownie nic się nie dzieje. Mam kilka informacji startowych, jak w każdym kompie, następny etap to pusty czarny ekran z migającym podkreślnikiem jakby czekał na wprowadzenie komend, jednak nie reaguje na klawiaturę kompletnie.
 
[C] Krótko mówiąc bootuje Win7. Wszystko w normie, wszystko po staremu. Wszystkie pliki, wszystkie programy, konfiguracje, gry itp. absolutnie BEZ zmian.

4. Zakończenie.

Zatem jestem w punkcie [C]. Mogę uruchomić Win7 z Hirena, na tym koniec. Bardzo proszę o pomocną dłoń w tej sprawie. Nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić bez konieczności formatowania, reinstalacji systemu operacyjnego Win7.

Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział i solidnie opisałem problem. Przepraszam jeśli jest inaczej oraz proszę o korektę, informacje.


Z góry dziękuję.

Offline KueiJin

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Punkty: 0
  • Środowisko graficzne: Mate
  • Wersja systemu: Linux Mint 17.2
Odp: Windows 7 nie boot'uje się
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2017, 23:01:57 pm »
bump

Offline christo

  • Dorodny miętowy krzew
  • *****
  • Wiadomości: 571
  • Punkty: 30
  • Płeć: Mężczyzna
  • Środowisko graficzne: KDE
  • Wersja systemu: Linux Mint 17.3
Odp: Windows 7 nie boot'uje się
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2017, 06:43:34 am »
Bardzo mozliwe ze posiadasz dysk w trybie uefi sprawdź najpierw w biosie jak jest ystawione bootowanie ew. ustaw na legacy
tu masz dość dobry poradnik na ten temat https://linuxiarze.pl/podzial-dysku-uefi/
Only Jesus saves.

Offline khalad

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Punkty: 0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Środowisko graficzne: Cinnamon
  • Wersja systemu: 18
Odp: Windows 7 nie boot'uje się
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 12, 2017, 21:17:13 pm »
Witam.
O ile mnie pamięć nie myli, to Windows 7 nie uruchomi się w "czystym" trybie UEFI i musi mieć aktywny tryb LEGACY.
Instalujemy Windowsa 7 w trybie UEFI a potem Linuksa.
Po instalacji niestety tryb legacy musi byc caly czas włączony jeśli chcemy korzystać z Win7.

Pozdrawiam