Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 1 222
» Najnowszy użytkownik: lolek
» Wątków na forum: 1 306
» Postów na forum: 10 383

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
rivulek
Czy Radeon mógłby rozwiąz...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: rivulek
48 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 651
yahoob3
Kolejność plików podczas ...

Forum: Desktop i menadżery okien
Ostatni post: yahoob3
49 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 34
rivulek
Najbardziej stabilne środ...

Forum: Desktop i menadżery okien
Ostatni post: rivulek
52 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 32
yahoob3
LenovoT495, dysk 1TB, UEF...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: yahoob3
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 49
dedito
Brak możliwości wznowieni...

Forum: Sieci
Ostatni post: dedito
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 58
yahoob3
O co chodzi ?

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: yahoob3
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 42
Wolne uruchamianie się Mi...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: Szuchal
Dzisiaj, 01:45
» Odpowiedzi: 20
» Wyświetleń: 475
yahoob3
Problem z dekoracją okien...

Forum: Desktop i menadżery okien
Ostatni post: yahoob3
05-03-2021, 23:12
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 337
Po aktualizacji Libreoffi...

Forum: Software
Ostatni post: Borys
05-03-2021, 20:50
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 331
[oddzielony] Problem z se...

Forum: Kosz/Archiwum
Ostatni post: Tecumseh
03-03-2021, 23:07
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 61

 
  Kolejność plików podczas zapisywania/otwierania
Napisane przez: pyotr_p - 1 godzinę temu - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (4)

Czy macie jakiś sposób na sortowanie plików wg zasady: najpierw katalogi, potem pliki?
Sprawa dotyczy okien zapisywania/otwierania plików. Najlepiej widać to na załączonym zdjęciu - pliki są wymieszane z katalogami.
Dodam, że w Nemo sortowanie jest prawidłowe.

---
pyotr



Załączone pliki Miniatury
   

  Brak możliwości wznowienia przewodowego połączenia sieciowego
Napisane przez: goldenarms24 - 2 godzin(y) temu - Forum: Sieci - Odpowiedzi (6)

Po odłączeniu kabla sieciowego i ponownym go wpięciu nie mam możliwości wznowienia połączenia sieciowego z poziomu systemu.
Jedynym sposobem jest ponowne uruchomienie systemu.

Poroszę o pomoc w celu konfiguracji systemu, aby można było wznowić połączenie z poziomu systemu.


  Najbardziej stabilne środowisko graficzne dla LM
Napisane przez: rivulek - 2 godzin(y) temu - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (2)

Dzień dobry
Chciałbym zapytać - jak w temacie - jakie jest najbardziej stabilne środowisko dla Minta. Mając kilkadziesiąt miesięcy Cinnamona, przyznam szczerze że często zdarzały się usterki. Kilka razy nastąpił nawet całkowity freeze, uniemożliwiający wejście do powłoki. Mając uruchomione aplikacje przez Wine, często było wieszanie się środowiska w przypadku zmiany ekranów roboczych
W obecnej sytuacji waham się nad MATE i XFCE. Co ciekawe, kolega w temacie
https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=137
zasugerował, że XFCE jest najbardziej stabilne. Niestety jest to "podobno". Brakuje konkretów. Czy ktoś z Was używał przez dłuższy czas tych środowisk i może wypowiedzieć się na ten temat?
Za najbardziej stabilne uchodzi ("podobno!") GNOME, ale w Mint wygląda to tak, że po instalacji Gnome system "myśli" że jest ubuntu (w oknie logowania , informacjach o  systemie itp.) Sad


  O co chodzi ?
Napisane przez: lolek - 4 godzin(y) temu - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (1)

Witam, po uruchomieniu laptopa pokazał się taki komunikat na czarnym ekranie i dalej nic się nie dzieje:

Kod:
Loading, please wait...
[     1.404407] [drm:ilk_display_irq_handler] *ERROR* PipeB FIFO underrum
[     1.404414] [drm:ibx_irq_handler] *ERROR* PCH transcoder B FIFO underrun
modprobe: module dm-raid45 not found in modules.dep

Odłączyłem dodatkowy monitor od laptopa, to po którejś próbie uruchomienia linuxa, pokazał się taki komunikat i dalej nic się nie dzieje:

Kod:
Loading, please wait...
modprobe: module dm-raid45 not found in modules.dep

Ktoś coś poradzi laikowi co się stało i jak to naprawić.
Nie znam się za bardzo na Linuksie, jak problem będzie zbyt zawiły to będę zmuszony zainstalować program od nowa, ale wolałbym tego nie robić.

Nie używaj formatowania tekstu, używaj jednak znaczników CODE./YB3


  LenovoT495, dysk 1TB, UEFI - jak podzielić dysk na partycje?
Napisane przez: c0dexter - Dzisiaj, 02:03 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (2)

Cześć! Kupiłem dysk twardy SSD o pojemności 1TB, chciałbym podzielić go odpowiednio na partycje i poprawnie zainstalować system. Bios mam UEFI. Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu partycji oraz flag jakie trzeba ustawić. Domyślnie chciałbym osobno mieć /home, osobno /troot. Myślę jeszcze czy ze względu na rozmiar dysku nie zrobić osobnej partycji na obraz na backupy oraz jeszcze jedną na dodatkowe dane. Tablicę partycji ustawię na GPT.

Dzięki za pomoc Smile


  Problem z dekoracją okien, brak ramki i cienia.
Napisane przez: kajozord - 04-03-2021, 15:31 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (18)

Cześć,

Mam problem z oknami. Nie wiem jak, ale zniknęła ramka okna i cień, przez co zawartość okien, gdy są nad innymi oknami staje się mało czytelna.
Próbowałem zmieniać motywy, dodawać nowe, ale nic z tego.

Tak wygląda narożnik okna na białym tle.

[Obrazek: LHhMPAM.png]
A tak powinien:

[Obrazek: 5LfmOcz.png]
pozdrawiam.


  Po aktualizacji Libreoffice mocno spowolnił
Napisane przez: Borys - 03-03-2021, 23:20 - Forum: Software - Odpowiedzi (7)

Po ostatniej aktualizacji Libreoffice do wersji 7.1.1.2  bardzo wolno się uruchamia i tak samo wolno zamyka. W poprzednich wersjach nie było tego problemu. Co może być przyczyną ?


  [oddzielony] Problem z secure boot i z Nvidia
Napisane przez: Tecumseh - 03-03-2021, 23:07 - Forum: Kosz/Archiwum - Brak odpowiedzi

(01-03-2021, 01:46)krzychu92pdh napisał(a): spowrotem
wogole
ad 1) z powrotem
ad 2) w ogóle

Ależ Wodzu, co Wódz.../YB3


  Czemu Flatpak'i tyle zajmują?
Napisane przez: Wunder Wungiel - 03-03-2021, 10:52 - Forum: Software - Odpowiedzi (5)

Witam!
Mam dziwny problem - widzę, że nie jako jedyny. Flatpak'i w Menedżerze oprogramowania zajmują o wiele więcej niż pakiety DEB. Przykład (Spotify): 

pakiet DEB:

[Obrazek: Zk27sUq.png]

pakiet Flatpak:

[Obrazek: 616vskx.png]

Gigantyczna różnica. 900 MB do pobrania, 2,4 GB na dysku...  Confused Huh

Czemu tak się dzieje? Jeszcze screen ze Snap Store: 

[Obrazek: jF0qpiq.png]

Też niewiele w porównaniu do Flatpaka. 

Czemu tak jest?

Pozdrawiam Smile


  Problem z secure boot i z Nvidia
Napisane przez: krzychu92pdh - 01-03-2021, 01:46 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (3)

Hej czytałem na różnych stronach o tym problemie i wciąż nie potrafię sobie poradzić.

W skrócie - jeśli secure boot jest disabled: nie działa totalnie uśpienie i hibernacja wysypuje się w momencie uruchomienia z powrotem komputera.

Jeśli secure boot jest enabled. nie działa sterownik NVIDIA nie mogę go ani zainstalować ani się w ogóle nie ładuje ze startem systemu.

Kurcze dziwny problem.

Mam DELL Inspiron 15 pomocy .

Dzięki Smile