Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 690
» Najnowszy użytkownik: anartur
» Wątków na forum: 644
» Postów na forum: 5 152

Pełne statystyki

Użytkownicy online
Aktualnie jest 40 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 35 Gość(i)
Applebot, Bing, Google, UptimeRobot, Yandex

Ostatnie wątki
Instalacja oporgramowania...

Forum: Software
Ostatni post: drop
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 38
yahoob3
Aktualizacje systemu a po...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: yahoob3
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 26
yahoob3
Laptop HP Stream 13 nie w...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: yahoob3
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 506
yahoob3
Format dysku

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: yahoob3
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 71
dedito
Netbook Samsung N130 z Mi...

Forum: Podstawy
Ostatni post: dedito
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 98
yahoob3
HP Elitebook 850 nie widz...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: yahoob3
Wczoraj, 17:34
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 187
InfiniteLove
Kernel - co to właściwie ...

Forum: Podstawy
Ostatni post: InfiniteLove
Wczoraj, 13:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 156
dedito
Ustawienie Godziny na Aut...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
24-01-2020, 22:42
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 76
yahoob3
Asus - klawisze funkcyjne

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: yahoob3
24-01-2020, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 661
magnus
Sterowniki własnościowe N...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: magnus
23-01-2020, 14:47
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 456

 
  Jak wyłączyć dysk twardy?
Napisane przez: Traxx - 06-01-2020, 20:43 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (1)

Mam trzy dyski: 2 SSD i 1 HDD, na 1 SSD jest Win7 na drugim Mint. Na trzecim HDD jest stary system i traktuję go jako magazyn do którego bardzo rzadko zaglądam. Pod Win7 po jakimś czasie, chyba 10 minut bezczynności system po prostu wyłącza/usypia ten dysk. Jak to samo ustawić w Linuksie?
Może będzie pomocne:

Kod:
[email protected]:~$ sudo fdisk -l
[sudo] hasło użytkownika lxm19:         
Dysk /dev/sda: 223,6 GiB, bajtów: 240057409536, sektorów: 468862128
Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Typ etykiety dysku: dos
Identyfikator dysku: 0x50fee8ac

Urządzenie Rozruch Początek    Koniec   Sektory Rozmiar Id Typ
/dev/sda1  *           2048 468860927 468858880  223,6G  7 HPFS/NTFS/exFAT


Dysk /dev/sdc: 465,8 GiB, bajtów: 500107862016, sektorów: 976773168
Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Typ etykiety dysku: dos
Identyfikator dysku: 0x0004f155

Urządzenie Rozruch  Początek    Koniec   Sektory Rozmiar Id Typ
/dev/sdc1  *              63 105113599 105113537   50,1G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc2          105115648 335548415 230432768  109,9G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc3          335549655 524297339 188747685     90G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc4          524297464 976768064 452470601  215,8G  5 Rozszerzona
/dev/sdc5          671099373 734009529  62910157     30G 83 Linux
/dev/sdc6          734009913 968382134 234372222  111,8G 83 Linux
/dev/sdc7          968382198 976768064   8385867      4G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sdc8          587208006 671099309  83891304     40G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdc9          524297466 587207879  62910414     30G  7 HPFS/NTFS/exFAT

Wpisy w tablicy partycji nie są w tej kolejności, co na dysku.


Dysk /dev/sdb: 111,8 GiB, bajtów: 120034123776, sektorów: 234441648
Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Typ etykiety dysku: gpt
Identyfikator dysku: 090EDAF7-993A-4F15-9F22-EE09940488E7

Urządzenie Początek    Koniec   Sektory Rozmiar Typ
/dev/sdb1      2048  67110911  67108864     32G Microsoft - dane podstawowe
/dev/sdb2  67110912 234440703 167329792   79,8G Microsoft - dane podstawowe


[email protected]:~$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda      8:0    0 223,6G  0 disk
└─sda1   8:1    0 223,6G  0 part
sdb      8:16   0 111,8G  0 disk
├─sdb1   8:17   0    32G  0 part /
└─sdb2   8:18   0  79,8G  0 part /home
sdc      8:32   0 465,8G  0 disk
├─sdc1   8:33   0  50,1G  0 part
├─sdc2   8:34   0 109,9G  0 part
├─sdc3   8:35   0    90G  0 part
├─sdc4   8:36   0     1K  0 part
├─sdc5   8:37   0    30G  0 part
├─sdc6   8:38   0 111,8G  0 part
├─sdc7   8:39   0     4G  0 part
├─sdc8   8:40   0    40G  0 part
└─sdc9   8:41   0    30G  0 part
sr0     11:0    1  1024M  0 rom

Dodano po pewnym czasie:
No dobra, przyznaję, leserstwo wylazło ze mnie. Znalazłem w programie "Dyski" --> Ustawienia dysku, możliwość usypiania dysku. Przetestowałem i działa.
[Obrazek: XiY0VORl.png]


  Mint 19.3 przestał się uruchamiać
Napisane przez: psnow13gb - 06-01-2020, 18:35 - Forum: System - Odpowiedzi (31)

Witam.
Chciałbym poprosić o pomoc.
Sytuacja wygląda następująco.
Miałem zainstalowanego Linuxa Mint 19.2. Nie było problemów. 
Pojawiła się możliwość aktualizacji do nowszej wersji 19.3 i skorzystałem.
Po kilku tygodniach normalnego działania linux przestał się uruchamiać.
Zatrzymuje się na logo Minta i nie idzie dalej.
Dysk twardy sprawdzony, w pełni sprawny.
Mogę na niego zainstalować ponownie wersję 19.2, ale mam tam dokumenty, pliki, których nie chciałbym stracić.
Chciałbym odzyskać dane zapisane na dysku i skopiować na inny.
Ale dysk po podłączeniu czy to w Windowsie czy pod Minta 19.2 Live CD nie pokazuje tych danych, plików, folderów, które na nim były tylko nieznane pliki z którymi nie wiem co zrobić.
Pliki bin, boot, media itp. wszystkie mają rozmiar i typ podpisane unknown.
Czy istnieje możliwość odzyskać dane z tego dysku?


  Mint wyłącza kartę dzwiękową
Napisane przez: PIteroo - 05-01-2020, 21:59 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (6)

Witam .  Jestem posiadaczam linuxa mint. Do tej pory wszystko było lux, aż przeprowadziłem aktualizacje do najnowszej wersji systemu. Generalnie dalej jest lux tylko pojawił się lekko irytujący mnie problem. Generalnie sprawa sie ma tak, ze jesli karta dzwiekowa jest używana (youtube, muzyka, film, cokolwiek ) to wszystko jest jak trzeba, jesli dam pauzę , wyłączę muzyke, film itp  to po kilkunastu sekundach w głosnikach pojawia się pierdzenie (dokladnie takie samo jak na wyłączonym komputerze), które ustaje po ponownym odpaleniu np muzyki. Wyglada mniej wiecej tak, jakby karta dzwiekowa podczas bezczynnosci zostałą wyłączana . Ma ktos jakiś pomysł na to ?


Kod:
[email protected]:~$ inxi -Fxz
System:
  Host: pepek-MS-7366 Kernel: 5.0.0-37-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
  v: 7.4.0 Desktop: MATE 1.22.2 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
  base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Desktop System: MEDIONPC product: MS-7366 v: 3.1 serial: <filter>
  Mobo: MEDIONPC model: MS-7366 v: 3.1 serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: A7366NM7.407 date: 10/14/2009
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech M705 charge: 40%
  status: Discharging
  Device-2: hidpp_battery_1 model: Logitech MK700 charge: 55%
  status: Discharging
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core2 Quad Q8300 bits: 64 type: MCP
  arch: Penryn rev: A L2 cache: 2048 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 bogomips: 19999
  Speed: 2000 MHz min/max: 2003/2499 MHz Core speeds (MHz): 1: 2000 2: 2000
  3: 2000 4: 2000
Graphics:
  Device-1: AMD Redwood XT [Radeon HD 5670/5690/5730] vendor: Gigabyte
  driver: radeon v: kernel bus ID: 02:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeon
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1360x768~60Hz, 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD REDWOOD (DRM 2.50.0 / 5.0.0-37-generic LLVM 8.0.0)
  v: 3.3 Mesa 19.0.8 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: NVIDIA MCP73 High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:09.0
  Device-2: AMD Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series] vendor: Gigabyte
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 02:00.1
  Sound Server: ALSA v: k5.0.0-37-generic
Network:
  Device-1: NVIDIA MCP73 Ethernet vendor: Micro-Star MSI driver: forcedeth
  v: kernel port: c880 bus ID: 00:0f.0
  IF: enp0s15 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 186.32 GiB used: 52.78 GiB (28.3%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Intel model: SSDSA2M080G2GC size: 74.53 GiB
  ID-2: /dev/sdb vendor: SanDisk model: SDSSDA120G size: 111.79 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 72.86 GiB used: 52.78 GiB (72.4%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 38 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 184 Uptime: 37m Memory: 3.85 GiB used: 1.18 GiB (30.6%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20


  Czy karta wifi pada?
Napisane przez: pompio - 05-01-2020, 21:21 - Forum: Sieci - Odpowiedzi (15)

Witam,
Tak się zastanawiam, czy karta wifi w moim lapku się "kończy", czy też jest inny problem.
Ona nigdy nie była demonem prędkości i wyciągała max 20-24Mb, gdzie po kablu net leci na 89-90.
Ale ostatnio zauważyłem, że prędkość maksymalna to 5-8Mb.
Z siecią u mnie wszystko gra. Sprawdzałem prędkości telefonem i na stacjonarce.
Jak można zweryfikować czy to karta faktyczne "umiera"?
Dodam, że na speed testach zauważyłem dziwne skoki prędkości, wahające się między 4-9Mb.

Kod:
[20:06][[email protected]][~] $ inxi -Fxz
System:
  Host: msi Kernel: 5.0.0-37-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
  Desktop: Cinnamon 4.4.6 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
  base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: MS-16G1 v: Ver.001
  serial: <filter>
  Mobo: Micro-Star model: MS-16G1 v: Ver.001 serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: E16G1IMS VER1.02 date: 07/08/2010
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Mouse M325 charge: 55%
  status: Discharging
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i3 M 350 bits: 64 type: MT MCP
  arch: Nehalem rev: 2 L2 cache: 3072 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 18090
  Speed: 1463 MHz min/max: 933/2266 MHz Core speeds (MHz): 1: 1463 2: 1463
  3: 1463 4: 1463
Graphics:
  Device-1: Intel Core Processor Integrated Graphics vendor: Micro-Star MSI
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
  Device-2: NVIDIA GT216M [GeForce GT 325M] vendor: Micro-Star MSI
  driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile v: 2.1 Mesa 19.0.8
  direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
  vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
  Device-2: NVIDIA GT216 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
  bus ID: 01:00.1
  Sound Server: ALSA v: k5.0.0-37-generic
Network:
  Device-1: Intel Centrino Wireless-N 1000 [Condor Peak] driver: iwlwifi
  v: kernel port: d000 bus ID: 06:00.0
  IF: wlp6s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
  vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: 9000 bus ID: 07:00.0
  IF: enp7s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 577.55 GiB used: 368.33 GiB (63.8%)
  ID-1: /dev/sda vendor: SanDisk model: SDSSDA120G size: 111.79 GiB
  ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD5000LPVX-00V0TT0
  size: 465.76 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 50.72 GiB used: 9.45 GiB (18.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
  ID-2: /home size: 46.68 GiB used: 27.68 GiB (59.3%) fs: ext4
  dev: /dev/sdb1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 59.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 65 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 210 Uptime: 6m Memory: 7.58 GiB used: 1.26 GiB (16.6%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20
  inxi: 3.0.32


  Mint 19.3 nie widzi dysku przy instalacji
Napisane przez: bd99 - 05-01-2020, 18:33 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

Witam,
mam problem - Linux Mint 19.3 przy instalacji nie widzi dysku, na którym chcę zainstalować system i wywala błąd (wszystko na załączonym screenshot'cie). Co robić?



Załączone pliki Miniatury
   

  Problem z Wi-Fi
Napisane przez: Cynamonek - 04-01-2020, 22:04 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (1)

Cześć. Zainstalowałam Linuxa Mint 19.2 ponad dwa miesiące temu i zrobiłam wszystko co trzeba było zrobić żeby mieć bezprzewodowy internet. Dziś przestał działać i nie mam pojęcia dlaczego ani jak to naprawić  Confused Jak wchodzę w „Network Manager” to mam włączone „Wireless” a w „Network Settings” jest napisane „Wi-Fi Unavailable”. W historii ostatnie połączenie z tą siecią było wczoraj i nagle od tak zniknęło? Proszę o pomoc


  Wiedźmin2 pod Linuksa
Napisane przez: lolek__89 - 04-01-2020, 18:58 - Forum: Gry i wine - Odpowiedzi (3)

Witam,

próbuję uruchomić Wiedźmina2 ściągniętą pod Linuksa z gog.com ale po zainstalowaniu i próbie uruchomienia wyskakuje mi komunikat.
   
proszę o pomoc co ma do instalować żeby uruchomić grę

Kod:
inxi -Fxz
System:
  Host: karol-MSI-Notebook-VR610 Kernel: 5.0.0-37-generic x86_64 bits: 64
  compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: MATE 1.22.2 Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
  base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
  Type: Desktop System: Micro-Star product: MSI Notebook VR610 v: Ver 1.000
  serial: <filter>
  Mobo: MSI model: MS-163B v: Ver 1.000 serial: <filter>
  BIOS: American Megatrends v: A163BAMS V1.0D date: 03/05/2008
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 22.2 Wh condition: 38.3/47.5 Wh (81%)
  model: MSI Corp. MS-163BX status: Discharging
CPU:
  Topology: Dual Core model: AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 bits: 64
  type: MCP arch: K8 rev.F+ rev: 2 L2 cache: 1024 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 svm bogomips: 3199
  Speed: 800 MHz max: 800 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
Graphics:
  Device-1: AMD RS690M [Radeon Xpress 1200/1250/1270] vendor: Micro-Star MSI
  driver: radeon v: kernel bus ID: 01:05.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: ati,radeon
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1280x800~60Hz
  OpenGL: renderer: ATI RS690 v: 2.1 Mesa 19.0.8 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD SBx00 Azalia vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:14.2
  Sound Server: ALSA v: k5.0.0-37-generic
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter
  vendor: AzureWave AW-GE780 802.11bg driver: ath5k v: kernel port: c000
  bus ID: 02:00.0
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet
  vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: e800 bus ID: 05:00.0
  IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 232.89 GiB used: 57.65 GiB (24.8%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD2500BEVS-22UST0
  size: 232.89 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 132.10 GiB used: 57.65 GiB (43.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 45.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 159 Uptime: 15m Memory: 3.73 GiB used: 855.2 MiB (22.4%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 Shell: bash v: 4.4.20
  inxi: 3.0.32


  Nemo 4.4.2 wolno działa
Napisane przez: onlinemaster - 04-01-2020, 17:44 - Forum: Software - Odpowiedzi (8)

Siema!

Gdyby nie wolno działający Nemo, który przy bardziej zapełnionych folderach laguje jak stary Windows z przerośniętym rejestrem systemowym, mógłbym powiedzieć, że mój Minciak jest naprawdę zaje systemem, niestety Nemo wkurza i to bardzo. Jak mu zapnę kilka dysków zewn., gdy mam więcej pracy, to robi się prawdziwy koszmar.

Chciałem zapytać, czy to tylko u mnie występuje takie zjawisko, czy u was także?

Z góry informuję, że próbowałem instalować inne menedżery plików, jednak wtedy występował problem z poprawnym ich działaniem w systemie, zapewne dlatego, że te instalowane dodatkowo, nie mają pełnej integracji z systemem, lub coś w ten deseń.
Nie chcę też przechodzić na inne środowisko graficzne, bo na Cinnamonie mi dobrze.


  Ograniczenie ilości zinstalowanych kerneli
Napisane przez: infomaniak - 03-01-2020, 21:53 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (3)

Pytanie do mądrzejszych ode mnie: czy znacie jakiś sposób na ograniczenie ilości zainstalowanych jajek w systemie? Będę wdzięczny za pomoc. Wiem że mogę usuwać stare już istniejące. Ale chodzi mi o pewną automatyzację np. max 3 a potem najstarszy automatycznie jest usuwany.


  Wyłączenie autologowania Mint 19.3
Napisane przez: MrQ - 03-01-2020, 18:14 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

Witam.
Jakiś miesiąc temu wrzuciłem w kompa 19.2 a podczas instalacji dałem autologowanie na on. Jak wyszło 19.3 zrobiłem upgrade z menedzera aktualizacji. Z konieczności musiałem zrobić drugiego usera bez pass i chciałem wyłączyć autologin swojego jako admina i nie moge gdyż ... nigdzie w/g tego co szukam w necie nie ma w konfigu mojego konta magicznego przełącznika autologowania. Jakieś sugestie?