Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 640

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
Zmiana koloru światełek w...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
7 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 349
dedito
Davinci Resolve 19 nie ot...

Forum: Software
7 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 700
Logitech G502 - przypisyw...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
Wczoraj, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 32
Zafel
Proton VPN i brak drukowa...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 227
wojaczek
Jak aktywować kernel 6.12

Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 136
magnus
Instalacja Linux Mint 22

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 253
dedito
[oddzielony] Procesy zamy...

Forum: Kosz/Archiwum
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97
dedito
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 408
wojaczek
Windows 11 i uzbrajający ...

Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 178
Skaner OpticSlim 1180

Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 67

dziwny objaw przy instalacji
Napisane przez: Gość - 18-03-2019, 17:42 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

Mam taki problem przy instalacji obok windy10. Jedna partycja, dysk twardziel.
Powinno sie pokazać takie okno:
https://zapodaj.net/93ca66cc22078.png.html

Nie ma pierwszego punktu, a na górze pojawia się napis, że jest zainstalowany windows 10 i ubuntu.
Problem w tym, że mam tylko windowsa.

Uczmy się kultury od inych ;)
Napisane przez: dedito - 18-03-2019, 00:26 - Forum: Hyde Park - Brak odpowiedzi

Na początek od Japończyków Big Grin

Mint 19.1 na HDD obok Windows 10 na SSD
Napisane przez: Gość - 17-03-2019, 22:47 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

ten sam laptop co w https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=100 ,ten sam problem.laprop ma dwa dyski : ssd z zainstalowaną windą 10 i 1 Tb hdd. minta instaluje na hdd,ale nie wiem gdzie zainstalować Grub-a. na ssd jest partycja która wygląda na windows boot ,ale przy próbie instalacji tam gruba jest : fatal error. prawdopodobnie dlatego ,że wyłączyłem raid w biosie ,a przy włączonym raidzie wogóle nie widać dysku ssd.błędne koło dla amatora.

Instalacja Windows 7 na Linux Mint
Napisane przez: Gość - 17-03-2019, 12:27 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (6)

Kupuję windowsa 7, chciałbym go zainstalować na PC HP Pro 3520 fabrycznie w nim jest LINUX MINT. 
Czy instalacja będzie wyglądać tak jak zawsze, czyli plytka cd do odtwarzacza i uruchamiam się proces instalacji ?
Czy system Linux nie odczyta i nie pozwoli zainstalować, przeinstalować systemu Big Grin ?
Ja już z tym linuxem dostaję zawrotu głowy Big Grin chcę się go pozbyć Big Grin

Jak powiększyć przestrzeń wymiany (swap)
Napisane przez: magnus - 15-03-2019, 22:03 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Przestrzeń wymiany (swap) służy do tymczasowego przechowywania danych w sytuacji gdy ich ilość przekracza zasoby pamięci RAM. Jej stosowanie traci na znaczeniu w miarę zwiększania się pamięci RAM w nowych komputerach.

Podczas instalacji systemu tworzony jest plik wymiany /swapfile wielkości 2 GB. Oddzielna partycja wymiany nadal jest tworzona kiedy stosujemy szyfrowanie całego dysku albo możemy utworzyć taką partycję przed instalacją.

Pliki wymiany dają nam możliwość łatwiejszego zarządzania przestrzenią wymiany. Jeżeli potrzebujemy ją rozszerzyć to utworzenie dodatkowego pliku wymiany będzie najbardziej praktyczne. Możemy to zrobić nawet wtedy gdy posiadamy już partycję albo plik wymiany.

Przestrzeń wymiany powinna być używana sporadycznie. Jej ciągłe użycie świadczy o tym że potrzebujemy więcej pamięci RAM.

Utworzenie pliku wymiany

W programie "Monitor systemu > Zasoby" możemy sprawdzić wykorzystanie pamięci RAM i przestrzeni wymiany jeżeli nasz komputer nie radzi sobie z jakimś zadaniem (np. edycja wideo). Jeżeli zdecydujemy jakiej wielkości plik chcemy utworzyć to w "Monitor systemu > Systemy plików" sprawdzamy czy mamy wystarczającą ilość wolnej pamięci na partycji z systemem /.

Pierwsze polecenie które wykonamy w terminalu utworzy plik /swapfile2. Jego wielkość zależy od parametru count=2048. Mnożymy liczbę 1024 przez ilość gigabajtów jaką chcemy uzyskać. W tym przykładzie to 2 GB (1024 x 2 = 2048).

Kod:
sudo dd if=/dev/zero of=/swapfile2 bs=1M count=2048

Drugie polecenie poprawia uprawnienia:

Kod:
sudo chmod 0600 /swapfile2

Trzecie zmienia plik w przestrzeń wymiany:

Kod:
sudo mkswap /swapfile2

Czwarte dodaje informację w pliku /etc/fstab potrzebną przy starcie systemu:

Kod:
sudo tee -a /etc/fstab <<< "/swapfile2  none  swap  sw  0  0"

Piąte aktywuje plik:

Kod:
sudo swapon /swapfile2

Restartujemy komputer i upewniamy się że wszystkie nasze pliki i partycje wymiany są aktywne za pomocą polecenia:

Kod:
swapon

Przykładowy wynik polecenia swapon. Plik i partycja wymiany:

Kod:
NAME       TYPE      SIZE USED PRIO
/dev/sda5  partition   4G   0B   -2
/swapfile2  file         2G   0B   -3

Usuwanie pliku wymiany

Zaczynamy od zrestartowania komputera żeby usunąć zbędne dane z przestrzeni wymiany i pamięci RAM. Następnie wyłączamy plik /swapfile2:

Kod:
sudo swapoff /swapfile2

Usuwamy go:

Kod:
cd /
sudo rm swapfile2

Usuwamy informację w pliku /etc/fstab:

Kod:
sudo sed -i '/swapfile2/d' /etc/fstab

Restartujemy komputer.

Grub na 2 ekranach - TV i monitor
Napisane przez: Gość - 15-03-2019, 13:12 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (1)

Dzień dobry wszystkim. Jestem użytkownikiem Mint'a 19; płyta główna to Gigabyte F2A55M-S1 plus GeForce210.
Po podłączeniu przez HDMI telewizora, Grub wyświetla się tylko na telewizorze. Tak samo jest z ekranem BIOS/UEFI . Chciałbym aby Grub wyświetlał się również na monitorze. Fajnie by było żeby BIOS też się wyświetlał na monitorze.
Samodzielna próba zmiany ustawień wg internetowych tutków skończyła się resetem ( tzn. przywróceniem ustawień fabrycznych ) BIOSu. Będę wdzięczny za podpowiedzi jak rozwiązać problem.

Podział dysku najlepiej
Napisane przez: Gość - 15-03-2019, 10:54 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (10)

Cześć,

Proszę o wyjaśnienie raz na zawsze, szukam informacje i każda jest inna...tak wiem ile ludzi tyle opinii ale jestem pewien że ludzie z tego forum dadzą rade...

Przechodząc do tematu...chce zainstalować system Linux Mint obok win10, laptop ma 4 gb RAMU i 320GB HDD jak sensownie podzielić miejsce na partycje  i jakie zrobić optymalnie pod MINTA?

Przy starcie systemu automatyczny powrot do ustawien fabrycznych
Napisane przez: Gość - 14-03-2019, 11:35 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (7)

Witam Wszystkich,

Dopiero zaczynam przygodę na linuxie, mam Minta 19 i pojawił się problem z automatycznym przywracaniem ustawień fabrycznych przy odpaleniu komputera. Jak to zmienić?

Dodatkowo, mam w systemie i w przeglądarce jezyk PL, a i tak nie mogę korzystać z polskich znaków. Proszę o wskazówkę jak mogę to naprawić.

Pozdrawiam,
Dominik

Nowe posty - jak to działa?
Napisane przez: Gość - 14-03-2019, 10:11 - Forum: Linuxmint.pl - Odpowiedzi (4)

Nie udaje mi się zrozumieć działania wyświetlania nowych postów. Np, wczoraj wieczorem byłem na forum ostatni raz, teraz wchodzę ponownie i po wciśnięciu "Pokaż nowe posty" lista jest zupełnie pusta. Ale wcisnąłem "Pokaż dzisiejsze posty" i pokazały się 3 wątki w których od mojej wczorajszej ostatniej wizyty faktycznie pojawiły się nowe wpisy. Ale te wpisy nie są dzisiejsze tylko jeszcze z końcówki wczorajszego dnia. Jak działa ten mechanizm, bo zupełnie go nie rozumiem?

Partycja / mało miejsca
Napisane przez: Gość - 13-03-2019, 22:26 - Forum: System - Odpowiedzi (22)

Hey
3 miesiące temu zainstalowałem 19.1 cinnamon
/ 30Gb
swap 2x ram 16gB
home reszta

od niedawna komunikat że na / zostało 4gb miejsca wolnego.
autoclean nic nie daje

W jaki sposób sprawdzić i usunąć niepotrzebne rzeczy?