Napisane przez: Gość - 14-04-2019, 16:07 - Forum: Nie tylko Mint...
- Brak odpowiedzi
Możemy upiększyć manu startowe Grub-a
jeśli chcemy, to mozna poczytać jak to zrobić http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=1...a#p1029950
==========
Pamiętajmy (jak napisano w instrukcji) aby po wszelkich zmianach w katalogu
/boot/grub/themes/Ubuntu
wydać polecenie odświeżenia Grub
Kod:
sudo update-grub
(14-04-2019, 16:07)lcoyote napisał(a): Możemy upiększyć manu startowe Grub-a
jeśli chcemy, to mozna poczytać jak to zrobić http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=1...a#p1029950
==========
Pamiętajmy (jak napisano w instrukcji) aby po wszelkich zmianach w katalogu
/boot/grub/themes/Ubuntu
wydać polecenie odświeżenia Grub
Kod:
sudo update-grub
Nie wiem jak usunąć załączniki? -ale sprawdziłem osobiście i po zamianie tych podesłanych plików Grub wygląda gorzej.
Wszyscy wiemy, że czasem zaisnieje potrzeba wejścia do okreslonego katalogu z uprawnieniami root"a. Jesli musimy (tylko należy zachować ostrozność) to zmian tych można też dokonać w menedżerze plików po wcześniejszym "doładowaniu" go poleceniem. Wtedy uruchamiany jest z uprawnieniami roota
Kod:
pkexec nazwa_menedżera
np.
Kod:
pkexec nautilus
Kod:
pkexec thunar
Kod:
pkexec mc
(uruchamianie Midnight Commandera jako root)
lub też
===================
Polacy mieszkający we Francji i mający francuską klawiaturę AZERTY mają problem z polskimi ogonkami. Sam używam od kilku lat Linux'a (Ubuntu Studio, Xubuntu, Ubuntu Mint) na laptopie z Windows 8.1. Poprzednio jeśli pisałem po polsku, to musiałem polskie ogonki wklejać z notatnika. Znalazłem na to prosty sposób, bo w Linux'e to proste (no może).
Mapowanie klawiatury jest pobierane z pliku tekstowego zlokolizowanego w;
Mapowanie klawiatury i polskie ogonki
katalog /usr/share/X11/xkb/symbols plik fr
=====================
Jeśli używamy Linux Ubuntu (i wszystkich Linux bazujących na Debianie), to:
1. Skopiujmy originalny plik "fr" z katalogu podanego powyżej (w ramach bezpieczeństwa) - bo może coś pójść nie prawidłowo i będziemy mieli klawiaturę QUERTY).
2. Otwóż plik "fr" z poziomu root/superuser, np. z "Krusader" (jak nie masz to zainstaluj -poleceniem w Linux
z konsoli (sudo apt-get install krusader)
3. Poszukaj wpisu (jak poniżej)
Historic Linux French keyboard layout (fr-latin9)
Copyright (c) 199x, 2002 Rene Cougnenc (original work)
Guylhem Aznar <clavier @ externe.net> (maintainer)
Nicolas Mailhot <Nicolas.Mailhot @ laposte.net>
(XFree86 submission)
4. Poszukaj wpisu;
partial alphanumeric_keys
xkb_symbols "latin9" {
include "latin"
include "nbsp(level3)"
name[Group1]="French (legacy, alternative)";
5. ... i potem możesz wkleić w odpowiednie linie z podanych poniżej.
6. Ustawiamy naszą klawiaturę na "Française (variante obsolète, touches mortes Sun) - klawiatura (clavier)" - ja mam
ustawiony język francuski systemu.
7.Znaki "æ Æ" i "œ Œ" umieśiłem pod literą "b" i "h" celowo, a ę i Ę pod lirerą "r" bo na klawiaturze francuskiej
AZERTY mamy tam namalowany znak "€"
Kod:
key <AD01> { [ a, A, aogonek, Aogonek ] }; //a A ą Ą
key <AD02> { [ z, Z, zabovedot, Zabovedot ] }; // z Z ż Ż
key <AD04> { [ r, R, eogonek, Eogonek ] }; // r R ę Ę
key <AD09> { [ o, O, oacute, Oacute ] }; // o O ó Ó
key <AC02> { [ s, S, sacute, Sacute ] }; // s S ś Ś
key <AC05> { [ g, G, ae, AE ] }; // g G æ Æ
key <AC06> { [ h, H, oe, OE ] }; // h H œ Œ
key <AC09> { [ l, L, lstroke, Lstroke ] }; // l L ł Ł
key <AB02> { [ x, X, zacute, Zacute ] }; // x X ź Ź
key <AB03> { [ c, C, cacute, Cacute ] }; // c C ć Ć
key <AB06> { [ n, N, nacute, Nacute ] }; // n N ń Ń
8. Po zmianach wpisu w pliku "fr" resetujemy" nasz komputer/laptop.
9. Pod "windows" istnieje program "Keyboard Layout Creator" dostępny na stronie Microsoftu, ale ustawienie
mapowania klawiatury jest bardziej skomplikowane.
10. Jeżeli chcemy wstawić jakiś inny znak i nie wiemy jaki ma numer w UNICODE, to uruchamiamy LibreOffice
i tam wciskamy wstaw symbol ( ikonka greckiej litery omega) przeglądamy i spisujemy numer, np.
‰ Hexadécimal U+2030 (mapowanie klawiatury U2030) - i mamy "promil"
UWAGA: Nie edytujemy mapowania klawiszy powyżej tego z literą «A» tj. wszystkich górnych klawiszy z cyframi,
bo nasze mapowanie może zmienić się na QWERTY !!!
==============
Załączyłem gotowy plik klawiatury do pobrania, ale musimy zmienić jego rozszerzenie z txt po kropce na "bez niczego"
- czyli
fr
spotkał się może ktoś z problemem wygaszania ekranu ??
Screensaver wyłączony wszystkie ustawienia wydają mi się ok, a co jakiś czas wygasza ekran.
jakieś sugestie mile widziane, bo nie wiem jak się za to chycić
pozdro
Witam po zainstalowaniu Kicada ze strony i mimo dosinstalowania sudo apt install kicad-footprints kicad-libraries kicad-symbols kicad-packages3d i i obecności bibliotek program nadal nie widzi bibliotek... Proszę o pomoc
Witam
Chcialbym przeskanowac moj dysk systemowy na ktorym mam windowsa na okolicznosc bad sektorow i chcialbym to zrobic z pendriva uzywajac live usb.
Czy ktos moglby mi doradzic jak to zrobic najlepiej? W windowsie to uruchomilbym victorie w linuksie nie za bardzo wiem jak.
Pozdrawiam
Cześć, dopiero zacząłem walke z linuxem więc proszę o wyrozumiałość
Mam problem z instalacją XAMPP, pod minta mam starego t61 i ze względu na ram edycja jest 32bit - xampp wersja 64bit - czy to może być powodem niemożności instalacji?
Dzięki za pomoc
Jeżeli zainstalujemy Linux Mint obok innego systemu operacyjnego to przy starcie komputera będziemy mieli możliwość wyboru systemu z listy. Czas oczekiwania na interakcję użytkownika wynosi 10 sekund a następnie automatycznie jest uruchamiany Linux Mint. Możliwa jest zmiana domyślnego systemu i innych parametrów poprzez edycję pliku konfiguracyjnego programu rozruchowego GRUB.
Po starcie komputera i pojawieniu się listy systemów naciskamy jakikolwiek klawisz alfanumeryczny na klawiaturze (z wyjątkiem e i c) żeby zatrzymać odliczanie.
Sprawdzamy na której linii znajduje się system który chcemy uruchamiać domyślnie. Liczenie rozpoczynamy od zera. W tym przykładzie to Windows na linii numer 2.
0. Linux Mint 21 Cinnamon
1. Advanced options for Linux Mint 21 Cinnamon
2. Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)
3. UFEI Firmware Settings
Następnie otwieramy plik z konfiguracją za pomocą polecenia w terminalu (hasło wpisujemy dwa razy).
Kod:
xed admin:///etc/default/grub
Wszystkie linie tekstu zaczynające się od # to komentarze albo nieaktywne linie kodu.
Wyszukujemy tą linię kodu:
Kod:
GRUB_DEFAULT=0
W miejsce 0 wstawiamy nowy numer linii:
Kod:
GRUB_DEFAULT=2
Ostatnio uruchomiony system albo jądro
Jeżeli chcemy żeby automatycznie startował ostatnio uruchomiony system albo jądro Linuksa to w miejsce 0 wstawiamy saved:
Kod:
GRUB_DEFAULT=saved
I dodajemy poniżej jeszcze jedną linię kodu:
Kod:
GRUB_SAVEDEFAULT=true
Czas wyświetlania listy
Jeżeli chcemy zmienić czas wyświetlania listy przed automatycznym uruchomieniem systemu to wyszukujemy tą linię kodu:
Kod:
GRUB_TIMEOUT=10
W miejsce 10 wpisujemy dowolną liczbę sekund.
Wpisanie -1 spowoduje że lista będzie pokazywana do czasu interakcji użytkownika.
Kod:
GRUB_TIMEOUT=-1
Ukrycie listy
Wpisanie 0.1 spowoduje że lista w ogóle nie będzie pokazana (tą opcję stosujemy tylko w przypadku gdy naszym domyślnym systemem jest Linux Mint, co daje nam możliwość przywrócenia dostępu do listy):
Kod:
GRUB_TIMEOUT=0.1
Pokazanie listy
Jeżeli Linux Mint jest jedynym systemem na komputerze to lista domyślnie nie jest pokazywana. Możemy to zmienić wyszukując linię:
Kod:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
Zamieniamy hidden na menu:
Kod:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
Zmieniamy także czas wyświetlania listy:
Kod:
GRUB_TIMEOUT=0
W miejsce 0 wpisujemy dowolną liczbę sekund.
Aktualizacja ustawień
Po zakończeniu edytowania i zapisaniu pliku konfiguracyjnego dokonujemy aktualizacji ustawień wykonując polecenie w terminalu:
Postanowiłem zainstalować sterownik nvidii (wersja 390) do karty gt 730 zamiast sterownika open-source ponieważ filmy w 1080p strasznie zacinają się a na windowsie to nawet i 4k na spokojnie działa. Po instalacji normalnie zalogowałem się i nie było ikon ani paska był sam pulpit, próbowalem zresetować cinnamon'a przez kombinacje alt + f2 i w oknie wpisałem "r" i w terminalu który miałem otwarty 4 errory się wypisały ,a środowisko nadal sie nie odpalało. System udalo mi się przywrócić timeshift'em. Co mogę zrobić aby zainstalować ten sterownik nvidii ,bo myśle że przez ten sterownik filmy na youtube nie będą się w końcu zacinać.