Statystyki |
» Użytkownicy: 740
» Najnowszy użytkownik: Morte37
» Wątków na forum: 2 527
» Postów na forum: 18 716
Pełne statystyki
|
Ostatnie wątki |
Problemy z założeniem now...
Forum: Linuxmint.pl
Ostatni post: mati75
Wczoraj, 20:16
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Test
Forum: Kosz/Archiwum
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 17:08
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 33
|
Jak zainstalować Winamp ?
Forum: Software
19-04-2025, 17:03
» Odpowiedzi: 27
» Wyświetleń: 1 510
|
[SOLVED] VSCodium 1.99 i ...
Forum: Podstawy
19-04-2025, 16:57
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 78
|
Rola AI/SI w codziennym ż...
Forum: Hyde Park
19-04-2025, 12:16
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 433
|
Nie mogę pobrać filmu z Y...
Forum: Inne
19-04-2025, 10:23
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 78
|
Mint 21 i słuchawki BT
Forum: Multimedia
Ostatni post: cosworth
17-04-2025, 22:01
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 212
|
Jak przyśpieszyć działani...
Forum: Podstawy
Ostatni post: morfik
17-04-2025, 04:15
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 178
|
Dyskusja o poradniku "Czy...
Forum: Hyde Park
Ostatni post: morfik
16-04-2025, 21:21
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 716
|
Połączenie z kamerą IP
Forum: Sieci
Ostatni post: kszyhus
16-04-2025, 13:12
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 211
|
|
|
Przycinanie się obrazu podczas przewijania - zintegrowana grafika Intel |
Napisane przez: Gość - 13-02-2019, 10:30 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (5)
|
 |
Podczas szybkiego przesuwania strony w przeglądarce obraz się rozmywa poziomym paskiem, podczas oglądania filmu pojawiają się poziome zniekształcenia? Czy można temu zaradzić? Można!
Poradnik dotyczy komputerów ze zintegrowaną z procesorami i3, i5, i7 grafiką Intel, problem najczęściej występuje na Linux Mint Mate.
Rozwiązanie problemu jest banalne:
Poniższe operacje wykonujemy w terminalu (CTRL+ALT+T).
1.
Do edycji plików wykorzystamy konsolowy edytor "nano". Sprawdź, czy masz zainstalowany, jeśli nie to zainstaluj:
Cytat:sudo apt-get install nano
2.
Utwórz nowy katalog konfiguracji /etc/X11/xorg.conf.d/
Cytat:sudo mkdir -p /etc/X11/xorg.conf.d/
3.
Utworzyć plik konfiguracyjny o nazwie 20-intel.conf
Cytat:sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
4.
W tej chwili w terminalu wyświetla się edytor "nano",
umieść informacje wewnątrz pliku "20-intel.conf":
Cytat:Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSection
Cytat:następnie zapisz naciskając "Ctrl + x"
Cytat:następnie naciśnij klawisz " t "
Cytat:następnie naciśnij "Enter"
5.
Zrestartuj system, gotowe.
|
|
|
Zapotrzebowanie na tutoriale |
Napisane przez: ulvhedin - 10-02-2019, 12:29 - Forum: Linuxmint.pl
- Odpowiedzi (20)
|
 |
Cześć
W tym wątku można zgłaszać zapotrzebowanie na jakieś opisy, tutoriale. Będzie to źródło informacji na potencjalnych twórców takich opisów.
W końcu jaki sens jest tworzyć jakiś tutorial, który nie spotka się z zainteresowaniem?
Zapraszam do zgłoszeń.
ps. stare forum zawierało sporą liczbę różnych opisów. Jeśli uważasz, że któryś temat jest cenny - wskaż go - postaramy się go przenieść i zaktualizować.
Pozdrawiam
Ulvhedin
|
|
|
Przywitaj się |
Napisane przez: ulvhedin - 10-02-2019, 12:24 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (40)
|
 |
Witajcie,
W tym wątku można przywitać się z użytkownikami forum.
Forma dowolna, nic nie narzucamy 
Pozdrawiam
Ulvhedin
|
|
|
Podziekowania za nowe forum |
Napisane przez: Ender - 10-02-2019, 11:56 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (6)
|
 |
Witam wszystkich.
Myślę, że warto podziękować Adminom i ich Pomocnikom, którzy włożyli wiele trudu, by przenieść nas w nową jakość, na nowe forum. Nie wiem jak to odbierzecie (reszta userów), ale ja tak zwyczajnie chciałem podziękować za Wasza pracę.
WIELKIE DZIĘKI i oby sił Wam nigdy nie zabrakło.
|
|
|
Problem z uruchomieniem usługi lightdm |
Napisane przez: Gość - 09-02-2019, 20:58 - Forum: System
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Łaaa, chwilę mnie nie było a tu taka niespodzianka : Jak tu pusto 
No nic, napiszę pierwszy temat w tej kategorii, może ktoś pomoże.
Ma główna maszyna się zawiesiła, ale tak, że nawet Ctrl-Alt-Fx nie działało. Poszedł więc fizyczny reset i system ( a dokładniej lightdm ) nie chce wstać.
inxi -G:
Kod: Graphics: Card: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti]
Display Server: N/A driver: nvidia tty size: 240x67 Advanced Data: N/A out of X
journalctl -xe:
https://pastebin.com/pw0CNScQ
systemctl status lightdm.service:
Kod: ● lightdm.service - Light Display Manager
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/lightdm.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: start-limit-hit) since sob 2019-02-09 19:26:07 CET; 5min ago
Docs: man:lightdm(1)
Process: 4672 ExecStart=/usr/sbin/lightdm (code=exited, status=1/FAILURE)
Process: 4667 ExecStartPre=/bin/sh -c [ "$(basename $(cat /etc/X11/default-display-manager 2>/dev/null))" = "lightdm" ] (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 4672 (code=exited, status=1/FAILURE)
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: Failed to start Light Display Manager.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Unit entered failed state.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'exit-code'.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Service hold-off time over, scheduling restart.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: Stopped Light Display Manager.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Start request repeated too quickly.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: Failed to start Light Display Manager.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Unit entered failed state.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'start-limit-hit'.
Próbowałem trochę rzeczy znalezionych w sieci, ale nic nie pomogło.
Edit:
OK, udało się podnieść środowisko graficzne. Generalnie wszystko sprawia wrażenie, że działa. Jedynie jest jakiś problem z wine, większość gier się nie uruchamia, krzycząc że ma jakieś problemy z grafiką, więc muszę jeszcze przy tym posiedzieć.
Edit2:
Nie no jakaś patologia. Usunąłem wine i zainstalowałem jeszcze raz. I jakoś tak podczas instalacji mignęło mi, że w sekcji "usuwanie" zobaczyłem komunikat, że usunął lightdm. Jak skończył instalować wine to przewinąłem do komunikatów z usuwania i faktycznie, lightdm został usunięty, serwer X też ( plus kupę innych rzeczy, nawet nie czytałem dalej )
Zrobiłem restart maszyny i faktycznie, środowisko graficznie papa. No do jasnej cholery, jakim prawem istalując wine ( czy cokolwiek ) ten dziadowski system usuwa takie rzeczy. No jakim.
|
|
|
Temperatura CPU Mate vs Cinnamon (laptop) |
Napisane przez: Gość - 09-02-2019, 00:38 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Wydanie Linux Mint 19.1 Tessa 64-bitowe
Procesor: Intel® Core™ i7-2630QM
Nie instalowane zadne sterowniki, nie moge sobie poradzic z temperatura. Mate w stanie spoczynku lub lekiej pracy mam miedzy 46-52stopnie, Cinnamon przy tej samej pracy 60 czasami nawet i 80 wpadnie.
Odpalam "Psensor" na Mate temp gpu nvidia 0 0 0, Cinnamon znow moim zdaniem wykazuje aktywnosc nvidii pokazujac temperatury a zadne sterowniki jak pisalem nie sa doinstalowane lub zmienione, caly czas opieram sie na "xserver-xorg-video-nouveau".
Nie zebym sie czepial do Mate ale lekko mnie to zaczyna irytowac, zmienie srodowisko na Cinnamon i juz mi lapek odlatuje, chce sobie potestowac ubuntu, cos porownac ta sama sytuacja. Na ubuntu zmienialem sterowniki, srodowiska graficzne cinnamon xfce mate z marnym skutkiem, zysk paru stopni.
Co takiego i gdzie sie zmienia ze Mint mate to prawie lodowka a cala reszta dobra na zime?
|
|
|
Screenshot - zmiana domyślnego programu |
Napisane przez: yahoob3 - 05-02-2019, 20:44 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Brak odpowiedzi
|
 |
Każde środowisko graficzne Linuksa dostarcza innego zestawu programów, które choć maja te same zadania, mogą oferować w stosunku do swoich "braci" rożne ciekawe i przydatne funkcje. Jednym z nich jest domyślnie instalowany w środowisku XFCE program do wykonywania zrzutów ekranu - xfce4-screenshooter.
Domyślne programy z Cinnamona i Mate nie posiadają funkcji wysyłania wykonanego zrzutu bezpośrednio do serwisu hostingowego, jakim jest m.in. IMGUR 
Instalacja programu banalna (klikalnego sposobu nie będę opisywał, za długo ):
Kod: sudo apt install -y xfce4-screenshooter
Dzięki parametrowi "-y" apt nie będzie zdawał dodatkowego pytania "czy aby na pewno zainstalować".
OK, instalacja z głowy, ale w dalszym ciągu pod klawiszem PrtSc ukrywa się systemowy (gnome-screenshot --interactive).
Aby prz(e)ypisać ten skrót klawiszowy w środowisku Cinnamon klikamy: Menu, Preferencje, Klawiatura i wybieramy zakładkę Skróty. Rozwijamy na lewy panelu System i klikamy "Zrzuty ekranu i nagrywanie", a następnie po prawej "Wykonanie zrzutu ekranu".
W okienku na dole wyświetli się m.in. "Print", który po kliknięciu kasujemy przyciskiem Backspace.
![[Obrazek: oEXoAqMl.png]](http://imgur.com/oEXoAqMl.png)
Następnie udajemy się do lewego panelu i klikamy "Własne skróty" i dodajemy własny:
![[Obrazek: KzqzWtol.png]](https://i.imgur.com/KzqzWtol.png)
Przypisujemy mu tzw. hotkey - klikmy linię i wciskamy klawisz PrtSc:
![[Obrazek: J2hbtmhl.png]](https://i.imgur.com/J2hbtmhl.png)
Zamykamy okno i już. Cieszymy się nowego screenshootera.
W środowisku Mate instalację przeprowadzamy dokładnie, jak wyżej.
Prz(e)ypisanie nowego programu do klawisza wykonujemy w: Menu, Preferencje, Skróty klawiszowe analogicznie, jak wyżej.
Kasujemy dotychczasowy skrót:
![[Obrazek: 5T51poHl.png]](https://i.imgur.com/5T51poHl.png)
i dodajemy własny skrót:
![[Obrazek: hFzn3rjl.png]](https://i.imgur.com/hFzn3rjl.png)
klikając na dodany wiersz i wciskając klawisz PrtSc
Po tym wszystkim, kiedy chcemy wykonać zrzut ekranu mamy (po wciśnięciu klawisza PrtSC) do wyboru kilka opcji.
![[Obrazek: uZi4EuHl.png]](https://i.imgur.com/uZi4EuHl.png)
Jedną z nich jest wysłanie zrzutu ekranu bezpośrednio do serwisu hostingowego.
![[Obrazek: PH9PEJFl.png]](https://i.imgur.com/PH9PEJFl.png)
Po chwili od zatwierdzenia, w okienku podane zostaną kody do wklejenia, np. do posta z prośbą o pomoc.
![[Obrazek: FHEPArIl.png]](https://i.imgur.com/FHEPArIl.png)
Powodzenia!
EDIT:
Żeby zadziałało w Mint20 trzeba się przelogować lub uruchomić komputer ponownie.
|
|
|
|