Statystyki |
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 640
Pełne statystyki
|
Ostatnie wątki |
Zmiana koloru światełek w...
Forum: Software
Ostatni post: dedito
Dzisiaj, 09:12
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 357
|
Davinci Resolve 19 nie ot...
Forum: Software
Dzisiaj, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 709
|
Logitech G502 - przypisyw...
Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
Wczoraj, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 36
|
Proton VPN i brak drukowa...
Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 227
|
Jak aktywować kernel 6.12
Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 136
|
Instalacja Linux Mint 22
Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 261
|
[oddzielony] Procesy zamy...
Forum: Kosz/Archiwum
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97
|
Mint 22.1 zatwierdzono do...
Forum: Ogłoszenia i nowości
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 412
|
Windows 11 i uzbrajający ...
Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 181
|
Skaner OpticSlim 1180
Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 68
|
|
|
WIne 4.3, Wine HQ, Virtualbox a Mint 17.01 |
Napisane przez: Gość - 29-03-2019, 14:19 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (10)
|
|
Nie działa! No nie i już. Odmówiły współpracy, a ja zaczynam rwać włosy z głowy. Od wczoraj walczę z instalacją Wine HQ i Wine 4.3 na mojej miętówce. Niestety nawet z terminala nie ma takiej możliwości bo nie znajduje poszczególnych elementów i się na tym wywala. Jako, że pilnie potrzebuję środowiska Windows 7 lub wyżej (praca w korpo, nie wszystko jest kompatybilne z Linuxem, a niestety potrzebny mi program stanowczo nie jest, a za to jest kluczowy dla mojej pracy) próbowałam też Virtualboxa. Niestety... Ten mi melduje, że nie mam odpowiednich elementów... Zaktualizowałam wszystko co można było zaktualizować, pościągałam wszystkie możliwe pakiety do ściągnięcia, znów zaktualizowałam, przekopałam się przez menadżera i nic. Nie ma. Nie działa. Help! Potrzebuję w trybie pilnym kogoś, kto wie jak sobie z tym poradzić, bo ja już nie daję rady.
|
|
|
Omnikey 6121 i podpis kwalifikowany |
Napisane przez: Gość - 29-03-2019, 14:06 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (6)
|
|
Witam wszystkich!
Mam problem z podpisem kwalifikowanym pod Linuksem. Zaczniemy od początku.
System Linux Mint 18.3, 64 bit.
Ze strony KIRu pobrałem sterowniki do czytnika.
Pod czas instalacji pokazuje komunikat że "PCSC-Lite" is not found in current path .
Instaluje:
Próbuje ponownie instalować sterownik
Kod: ./install
...
PCSC-Lite found: /usr/sbin/pcscd
...
Installation finished!
Dalej pobieram bibliotekę kryptograficzną, instalujemy wersje x64
Kod: sudo dpkg -i ./ccs_2.01-00161.amd64.deb
Kopiujemy do folderu:
Kod: cp /usr/lib/ccs/libccpkip11.so /home/user/Szafir/
Pobieramy Szafir pod Linuks i uruchamiamy
Kod: java -jar ./Szafir_590.jar
Otwieramy Settings - > Default configuration - > Edit -> technical component - > Add -> wybieramy bibliotekę libccpkip11.so która się znajduje w /home/user/Szafir .
Próbujemy podpisać plik, wyskakuje okno w jakim napisano "No certification, if You store certaficates on the card, insert the card to the reader"
Sprawdzam czy service pcscd running
Pokazuje Active (running).
pcsc-lite version 1.8.14
Zainstalowałem też CCID free software driver
Co jeszcze zrobić żebyś zadziałało ?
Źródła:
http://skonieczny.pl/2018/11/27/instalac...-linuksie/
https://www.facebook.com/groups/sysopspo...%22R%22%7D
|
|
|
Program Dosowy i emulatory DOSemu i VMware |
Napisane przez: Marek S - 28-03-2019, 23:39 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (3)
|
|
Mam taki stareńki program sterujący urządzeniem poprzez RS232 i nie mam możliwości używać go w nowszym sprzęcie bez fizycznego portu RS wiec wymyśliłem że użyje emulatora w Linuksie a potem przystawkę RS/usb i nie potrafię sobie poradzić z :
w DOSemu zainstalować freeDOS bo program który chce użyć nie działa możliwe ze zainstalowanie pełnego DOS spowoduje że zacznie program pracować a potem uruchomienie komunikacji pomiedzy programowym portem com a wirtualnym, podobno działa.
w VM z kolei zainstalowałem DOS bez problemu ale DOS nie widzi nic poza dyskiem C: i tez nie mam jak wgrać programu żeby przetestować jak pracuje i tego nie wiem jak zrobić, oczywiscie czytałem i googlałem ale widać robię jakiś błąd że nie działa. Może ktoś pomoże w tym temacie ?
|
|
|
Linux a 2 ssd nie zależne od siebie |
Napisane przez: Gość - 28-03-2019, 11:52 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (6)
|
|
Hej zwracam sie z pytaniem mam minta jaki był na stronie zainstalowany na ssd i myślę o dołożeniu 2 dysku ssd zamiast napędu cd, czy obydwa ten z Linux będzie widziany i jak dojedzie 2 ssd to będzie widziany w Linux osobno przepraszam ze nawiązuje do Windows chodzi czy wtedy Linux widzi 2 dyski tak jak by 2 partycje chciał bym mieć tak kiedy robię format Linux to pliki nie znikną mi z dysku, jeden był by systemowy 2 na pliki zawsze tego się bałem w Linux kiedy raz zainstalujemy to Linux nie tworzy 2 partycji na pliki i Linux a jest na jednym wszystko, i przy ponownej instalacji tracimy pliki..
|
|
|
Pakiety rpm jak instalować |
Napisane przez: Gość - 28-03-2019, 11:37 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam jestem nowym użytkownikiem forum, postanowiłem po 3 latach powrócić jako prawie nie like użytkownik Linux, słabo ale znam Linux i chciał bym coś więcej wiedzieć niż Kazaszka Linux mint podstawy, proszę poradzić mi mam hp probook 6460b laptopa na stronie hp są sterowniki pod linux jako pakiet rpm jak je instalować, i gdzie sprawdzić czy sterowniki pakiety jakieś brakuje, jak są jakieś porady w kwestii mojego zapytania na forum w sieci proszę o pokierowanie..
|
|
|
ACTA-2 |
Napisane przez: dedito - 28-03-2019, 11:23 - Forum: Ogłoszenia i nowości
- Odpowiedzi (12)
|
|
26 marca 2019 roku Parlament Europejski przyjął kontrowersyjną dyrektywę.
Zastanawiam się, co to oznacza dla naszego forum i innych podobnych.
https://www.purepc.pl/internet/acta_2_pa..._dyrektywe
Cytat:Nowe prawo bazować będzie na artykułach 11 oraz 13
Cytat:artykuł 13 mówi o wprowadzeniu obowiązku na administratorów stron internetowych co do filtrowania treści zamieszczanych przez użytkowników
Cytat:Artykuł 11 oznacza także zakaz udostępniania linków np. na forach, chociaż będzie możliwe ominięcie tego przepisu, to znaczy umieszczenie adresu strony np. jako słowo (np. klik) bądź jako tytuł linkowanego artykułu. Linkowanie na stronach serwisu będzie jednak dozwolone dla tych portali, które istnieją mniej niż 3 lata, bądź mają mniej niż 5 mln wyświetleń. Nie ma co także obawiać się o linkowanie do treści np. z YouTube'a np. poprzez portale społecznościowe. Bowiem to w kwestii YouTube'a leżeć będzie sprawdzanie, czy udostępniony tam materiał wideo jest legalny. Wszystko to może ostatecznie poskutkować monopolizacją sieci przez największych graczy, posiadających licencje na konkretne utwory i inne dzieła.
Nie wiem czy dobrze rozumiem z tym linkiem, ale to chyba oznacza, że mogę dalej linkować, ale link nie może zawierać adresu strony, czyli musi to być link w postaci
<a href="https://www.strona.com">Nasz tytuł</a>
|
|
|
|