Autor Wątek: HDMI + TV  (Przeczytany 1960 razy)

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
HDMI + TV
« dnia: Październik 07, 2018, 20:11:45 pm »
Dobry wieczór wszystkim.

Zupełnie znienacka moja mięta z cynamonem przestała komunikować się z telewizorem przez HDMI. Wszystko działało bez zarzutu i nagle przestało. Przypuszczam, że winowajcą jest jeden z pakietów po ostatniej aktualizacji:

https://ibb.co/mpskTp

Czy to możliwe? Nie wiem za co odpowiedzialne są te pakiety. No i uprzejmie proszę o sugestię co mogę z tym zrobić dalej, aby mój laptop znów wykrywał TV. Gdzie grzebać? Nie czuję się zbyt mocny w tych sprawach.

Z góry bardzo dziękuję.

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2018, 20:45:22 pm »
Dobry!
Na początek pokaż wynik:
inxi -Fxzpodłącz TV do złącza i pokaż, co wyświetli komenda:
xrandr -qPamiętaj o znacznikach code =>https://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=6937.msg64458#msg64458
W ustawieniach menedżera aktualizacji ile poziomów masz zaznaczonych?
Edycja, właściwości, zakładka poziomy - polecam 2 pierwsze, a w zakładce opcje zaznacz tylko trzy pierwsze pozycje.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2018, 21:07:04 pm »
Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Wynik inxi:

System:    Host: Ciapek Kernel: 4.15.0-36-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 2.24.30)
           Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   System: Acer product: Aspire A315-51 v: V1.03
           Mobo: SKL model: Venusaur_KL v: V1.03
           Bios: Insyde v: V1.03 date: 05/23/2017
CPU:       Dual core Intel Core i3-6006U (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 7968
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 685 MHz 2: 699 MHz 3: 688 MHz
           4: 695 MHz
Graphics:  Card: Intel Sky Lake Integrated Graphics bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
           GLX Version: 3.0 Mesa 18.0.5 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-36-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.1
           IF: enp2s0f1 state: down mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros Device 0042
           driver: ath10k_pci bus-ID: 03:00.0
           IF: wlp3s0 state: up speed: N/A duplex: N/A mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 128.0GB (34.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_RBUSNS8 size: 128.0GB
Partition: ID-1: / size: 65G used: 18G (29%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: /home size: 49G used: 20G (44%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-3: swap-1 size: 4.52GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda4
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.5C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 191 Uptime: 1:56 Memory: 1010.5/3821.2MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35

Wynik xrandr przy podłączonym TV:

Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
eDP1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
   1366x768      60.00*+
   1360x768      59.80    59.96 
   1280x720      60.00 
   1024x768      60.00 
   1024x576      60.00 
   960x540       60.00 
   800x600       60.32    56.25 
   864x486       60.00 
   640x480       59.94 
   720x405       60.00 
   680x384       60.00 
   640x360       60.00 
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Poziomy aktualizacji mam domyślne. Zapewniam, że przed ostatnią aktualizacją wszystko działało dobrze. Wykluczam też mechaniczne uszkodzenie portu - telewizor "czuje", że ma podłączone urządzenie, ale najwyraźniej nie dostaje sygnału.

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2018, 21:32:07 pm »
Nie zmieniałeś przypadkiem w "międzyczasie" (uwielbiam to okreslenie ;) ) jądra?
Chyba też przydałyby się linki do wyników:
dmesg|pastebinit z podłączonym TV i bez podłączonego.
Instalacja przez:
sudo apt-get install pastebinit
Cytuj
Poziomy aktualizacji mam domyślne.
No właśnie pytam, bo to niekoniecznie może być dobrze :) Sprawdź wg ścieżki, którą podałem wcześniej.
Spadam dzisiaj już, jakby nikt się nie odezwał, postaram się jutro wieczorem coś podpowiedzieć na podstawie tego, o co prosiłem (dmesg).
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2018, 22:07:58 pm »
Jakiś czas temu robiłem update kernela, ale po tym wszystko działało świetnie. Laptopa mam w zasadzie cały czas podłączonego pod TV i codziennie coś oglądam. Aż tu nagle wczoraj przestało działać.

Wynik dmesg|pastebinit  z odłączonym TV:
https://pastebin.com/aGrPzNBJ

To samo z podłączonym TV:
https://pastebin.com/5GxDe0h1

Poziomy aktualizacji: widoczne 1-4, wybrane 1-2.

Bardzo dziękuję za czas, który mi poświęcasz.

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2018, 20:04:32 pm »
Dziwne, ja tu nic nie widzę... problemy z kartą sieciową może?
Uruchom komputer na oryginalnym jądrze 4.10 i sprawdź czy zadziała. Jeśli nie wiesz jak - pytaj.

EDIT:
Sprawdziłbym jeszcze kabel... wypiął i wpiął wtyczki jeszcze raz... a nawet kilka razy. U mnie to, np. pomaga.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2018, 20:13:43 pm wysłana przez yahoob3 »
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2018, 20:42:10 pm »
Wpinałem i wypinałem wiele razy. Zmieniałem także przewód. Nic.

Nie mam powodu, by obwiniać sieciówkę. Wi-fi działa poprawnie.

Jak uruchomić na oryginalnym jądrze?
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2018, 20:48:15 pm wysłana przez romeck »

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2018, 20:59:39 pm »
Uruchom ponownie komputer, tuż po uruchomieniu wciśnij i przytrzymaj Shift, aż pokaże się menu GRUB. Wybierz opcje zaawansowane i z nich uruchomienie systemu na jądrze 4.10. Jeśli tak zadziała, to można 4.15 usunąć z menedżera aktualizacji (widok, jądra). 15-stka IMO nie wnosi aż takich zmian, żeby była niezbędna. 4.10 jest bardzo dobrze spasowane z 18.3.

EDIT:
Co do sieciówki, to po prostu są tam jakieś błędy w ładowaniu modułu sterownika. Jak chodzi to nie ruszać ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2018, 21:01:19 pm wysłana przez yahoob3 »
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2018, 21:30:25 pm »
Próbuję któryś raz i nie mogę wywołać GRUBA. Ale fakt, że z dyskiem SSD system mi startuje ino mig. Próbuję dalej, może się uda.

EDIT: Mam zainstalowane, oprócz 4.10 kilka wersji 4.13 i 4.15. Aktywna jest 4.15.0-36. Mniemam, że ostanie aktualizacje mogły się pogryźć z tą wersją? Niestety, nie mogę się przełączyć na starsze jądro. Znasz może inny sposób oprócz wyciskania shiftu podczas startu?
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2018, 21:37:55 pm wysłana przez romeck »

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2018, 21:40:38 pm »
Wciśnij power i pół sekundy później Shift, lub nawet jednocześnie.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 08, 2018, 21:51:03 pm »
Nic z tego. :(

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 08, 2018, 21:57:15 pm »
Przytrzymujesz Shift? Wciśnij i trzymaj...
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 08, 2018, 22:12:12 pm »
Trzymam aż do momentu, gdy wyskakuje mi okienko logowania.

Offline yahoob3

  • Grupa Trzymająca Władzę
  • Wielki miętus
  • *****
  • Wiadomości: 891
  • Punkty: 191
  • Płeć: Mężczyzna
  • Zgryźliwy tetryk
    • Organy Hammonda
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 08, 2018, 22:29:58 pm »
Heh... :)
sudo xed /etc/default/grubi tajmałty ustaw tak:
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=5
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=5
potem wykonaj:
sudo update-grubzrestartuj komputer i spróbuj jeszcze raz z Shiftem.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M;
LU#586742

Offline romeck

  • Miętowe nasionko
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Punkty: 0
Odp: HDMI + TV
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 10, 2018, 18:56:50 pm »
O rety, nadal nic. Poczytałem o konfiguracji Grubego, ustawiłem jawny zegar, który mi odlicza przy starcie. I nadal nie reaguje na shift. Mam jakiegoś pecha, czy dwie lewe ręce? :)

EDIT: Zadziałał ESC. Teraz zobaczę co dalej...

EDIT 2: Uruchomiłem na jądrze 4.10. Nic nie pomogło. :( Nadal HDMI nie podaje sygnału na TV.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2018, 19:07:12 pm wysłana przez romeck »