31-01-2025, 20:55
0
Ok poszło. Piszę z laptopa
Rozwiązane Problem z rozdzielczością
|
01-02-2025, 10:43
0 Założyłem nowy wątek ponieważ ten https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=3078 został zamknięty z niewiadomych przyczyn. Problem nie został rozwiązany. Wróciliśmy jedynie do punktu wyjścia.
Jestem nowym użytkownikiem Linux Mint i mam problem. Mam lapka HP ZBook 15 G2 i zainstalowanego na nim Win 10. Pobrałem Linux stąd https://www.linuxmint.com/edition.php?id=319 i zainstalowałem wg tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=-5fXGTv2CGA Nie ma mowy o błędach, wszystko zrobiłem na 100% dobrze. Problem to rozdzielczość, jest ustawiona tak, jak na zdjęciu. Na Win 10 mam dokładnie tak samo ustawioną rozdzielczość i wszystko było ok. Tutaj obraz jest tak jakby ściągnięty do środka (ikonka na pulpicie w lewym górnym rogu nie dochodzi do krawędzi ekranu) i wszystko jest mniejsze. Na Win 10 przy tych samych ustawieniach wszystko było inaczej, było ok. Po restarcie lapka i wybraniu Win 10 obraz też się przestawił i teraz wszystko wygląda jak na Linuxie, tzn. jest ściągnięty do środka, ustawienia w Win nie zmieniły się, ale obraz tak, Nie mogę nic z tym zrobić ani na Win ani na Linux. Mam 2 systemy ponieważ planuje przejść na Linux, ale chcę go jeszcze rozpracować, jeśli będzie ok to usunę Win 10. Może ktoś miał podobny problem i potrafi mi pomóc? 0 Wrzuć jeszcze wynik xrandr oraz ponownie inxi -xG oraz to zdjęcie o którym wspominasz.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Nie mam możliwości wrzucenia tych zdjęć bo już ich nie mam. Pisałem w innym wątku że miałem zainstalowane 2 systemy, Win 10 i Linux, z jakiegoś powodu WIn nie chciał się uruchomić więc usunąłem wszystko i zainstalowałem tylko Linuxa. Ustawienia ekranu Linuxa mam ustawione tak, jak ustawienia domyślne Win 10, mimo to obraz się różni, na Win z tymi ustawieniami jest ok, na Linuxie nie. Prawdopodobnie z jakiegoś powodu nie można zainstalować sterowników nvidia
Kod: xrandr Kod: inxi -xG UŻYWAJ ZNACZNIKÓW KODU Dodano po pewnym czasie: Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc? Nie wiem co mam robić, czekać? Szukać pomocy gdzie indziej? Nie zamierzam wracać do Windowsa Dodano po pewnym czasie: Może tutaj ktoś wie co i jak ustawić? Dodano po pewnym czasie: Dodano po pewnym czasie: Przy ustawieniach 1920 x 1080 100% powinienem mieć taki obraz? Dodano po pewnym czasie: 1920 x 1080 125%
Wczoraj, 22:16
0 Tak google działa, ja mam jeszcze większą rozdzielczość i jest jeszcze gorzej.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
8 godzin(y) temu
0 Zastanawia mnie dlaczego na takich samych ustawieniach ekranu i przeglądarki na Linuxie to wygląda inaczej. Powiększyłem tekst w przeglądarce na 110% i jakoś to jest. Skoro nic z tym nie można zrobić, to chyba temat do zamknięcia.
6 godzin(y) temu
0 U mnie też strony wyglądają inaczej, nawet na tym samym systemie strony skalują się inaczej w zależności od przeglądarki, nie wnikałem z czego to wynika.
Pytanie czy samo okno skaluje się prawidłowo, czyli przy maksymalnym powiększeniu krawędzie okna zgrywają się z krawędziami ekranu i ewentualnych pasków narzędziowych?
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
6 godzin(y) temu
0 ( 6 godzin(y) temu)dedito napisał(a): U mnie też strony wyglądają inaczej, nawet na tym samym systemie strony skalują się inaczej w zależności od przeglądarki, nie wnikałem z czego to wynika.Wszystko jest ok, skaluje się prawidłowo. Chyba muszę się po prostu przyzwyczaić do tego, że strony wyglądają inaczej. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|