Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bezpieczeństwo systemu Linux
1
Better response on post RE: Drastycznie powiększające się zajęcie dysku na Linux
(29-10-2024, 14:30)Niktistotny napisał(a): Dla mnie to jest bardzo dziwne bo - wszędzie słyszę NIE ma wirusów na linux i jest bezpieczny a potem ci sami - uwaga wszędzie może być wirus. TO jak jakiś dysosnas poznawczy. Takich filmów na YT widziałem masę -w jednym mówią super nic nie trzeba, w innym że uwaga wszędzie czaić się może niebezpieczeństwo na linux.

I jak to rozumieć - nie wiem.

Bardzo trudno jest znaleźć wirusa lub potencjalnie szkodliwe aplikacje w Linuksie. Mnie się nie udało, a bardzo się starałem. W Windowsie testowałem antywirusy oraz inne programy zabezpieczające i nie nie miałem z tym problemu. Jeżeli Linux znacznie zwiększy swoją popularność a użytkownicy zaczną pobierać pliki i programy z niesprawdzonych źródeł to będzie problem, ale to jest raczej kwestia odległej przyszłości.
Na razie o wirusach w Linuksie piszą laicy lub reklamodawcy płatnych programów antywirusowych. Będziesz dłużej używać tego systemu to się przekonasz
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bezpieczeństwo systemu Linux - przez Niktistotny - 28-10-2024, 23:25
RE: Bezpieczeństwo systemu Linux - przez dedito - 7 godzin(y) temu
RE: Drastycznie powiększające się zajęcie dysku na Linux - przez omkar - 29-10-2024, 22:37

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości