Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux na stary komputer to mit
0
To nie jest mit! Nie tylko w porównaniu do Windowsa 11, ale też do 10 czy nawet 7, są dystrybucje o znacznie mniejszych wymaganiach i można ich używać na starszych komputerach, dla przykładu Puppy Linux czy AntiX, a w przypadku trochę szybszych kompów Lubuntu, Mint Xfce czy Mint Mate. Problem mogą stanowić niektóre aplikacje jak dla przykładu przeglądarki internetowe szczególnie podczas otwierania niektórych stron.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz
0
(Wczoraj, 11:17)omkar napisał(a): To nie jest mit! Nie tylko w porównaniu do Windowsa 11, ale też do 10 czy nawet 7, są dystrybucje o znacznie mniejszych wymaganiach i można ich używać na starszych komputerach, dla przykładu Puppy Linux czy AntiX, a w przypadku trochę szybszych kompów Lubuntu, Mint Xfce czy Mint Mate. Problem mogą stanowić niektóre aplikacje jak dla przykładu przeglądarki internetowe szczególnie podczas otwierania niektórych stron.

mati75 wyraźnie zdefiniował jakie wymagania minimalne powinien spełniać stary komputer:
- CPU z minimum 4 rdzenie,
ja skłaniam się do innych wymagań minimalnych, które wg mnie wystarczają do mocno podstawowego użytku na komfortowym poziomie (poczta, Internet, pakiet biurowy):
- CPU z min. 2 rdzenie i RAM co najmniej 3GB.

Podaj może jakieś konkretne przykłady o jakich wymaganiach i jakim poziomie użytkowania piszesz, żeby było co rozważać.
Odpowiedz
0
Rdzenie rdzeniom nie równe. 2 rdzenie i 2 GB ramu to katorga we współczesnym świecie, nawet tanie telefony mają lepsze zasoby. Jądro linux mocno się rozrosło i nawet na samym cli w debianie 12 mam użyte w tym momencie 150MB z 2GB na świeżym i pustym systemie. Nawet otwarcie głupich portali informacyjnych przeładowanych javascriptem powoduje użycie CPU i pamięci na 100%. Dodajmy do tego że cinnamon też opiera się na tym samym języku i mamy bombę. 4 rdzenie albo 2 rdzenie 4 wątki to absolutne minimum, to samo 4GB ramu, 8GB to najbardziej optymalne.

Dlatego uważam, że linux to jest dobry na sprzęt po 2010 roku, gdzie będzie spełniać współczesne wymagania i jeszcze da się tanio zmodernizować. Najgorsze jest że na nasz fanpage na fb i maila do mnie który jest podany na stronie piszą ludzie co najmniej jedna osoba w tygodniu pytając o sprzęt z lat 2006 - 2008. Rejestracja na forum w tym celu jest zbyt trudna. Rozumiem, że one działają ale bez przesady. Są już pełnoletnie. Sam miałem jeszcze 2 lata temu komputer na ostatniej serii pentium 4 z 4GB ramu i z debianiem działał super, tylko że otwarcie stron powodowało użycie procesora na 100% i wciąganie 200W energii, a tyle nawet nie zużywa mi aktualnie 14 generacja core i5 obciążona na maksa. Komputer wylądował w kontenerze na elektronikę, bo wybuchł kondensator na płycie głównej i spowodował spalenie mostka północnego. Pewnie właśnie z takiego obciążania na max co chwilę.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Jeżeli ktoś jest przywiązany do swego starego komputera i chce żeby to dobrze chodziło, to oprócz lekkiej dystrybucji Linuksa, wystarczy kupić niedrogi dysk SSD.

Jeśli chodzi o zastąpienie Windowsa Linuksem, to wszystko zależy od naszych wymagań, preferencji oraz sprzętu. Może to być możliwe i niemożliwe.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości