Problem z plikami .pls (adres IP serwera i portu)

  • 0 replies
  • 800 views
*

Offline ciastek1981

  • *******
  • 1134
  • 150
  • Płeć: Mężczyzna
  • Sprzątam forum, usuwam reklamy oraz daję bany ;)
Problem z plikami .pls (adres IP serwera i portu)
« dnia: Listopad 27, 2015, 13:06:31 pm »
Linuxowe odtwarzacze radiowe nie za bardzo mi przypadły do gustu i postanowiłem sobie poprzez Wine zainstalować Ultimate Player Radio 0.2.0 .

No i mam problem. Skopiowałem sobie pliki list_my.dat i .bak z Windows'a, wrzuciłem do odpowiedniego katalogu Wine. Lista elegancko się zapełnia, ale nie wszystko chce grać.

Chodzi o stacje, które mają w adresie rozszerzenie .pls , żeby było śmieszniej wszystkie polskie stacje z tym rozszerzeniem, albo się tną (i nie pokazuje się informacja o utworach) albo wywala komunikat jak na obrazku (poniżej). Jeżeli chodzi o zagraniczne stacje to niektóre grają jak trzeba, a niektóre nie.

np. Na http://www.polskastacja.pl/play/elektronika.pls (link wewnątrz pliku .pls http://91.121.164.186:7900) wywala mi komunikat o błędzie programu, a na http://listen.rockradio.com/public3/80srock.pls (link wewnątrz pliku .pls http://pub7.rockradio.com:80/rr_80srock) gra OK.



Wine mam w wersji 1.6.2

Na Windowsie wszystkie te stacje grają prawidłowo. Przypuszczam, że źródłem problemu jest to w jaki sposób informacje są zapisywane w pliku z rozszerzeniem .pls (Problemy z plikami gdzie link wewnątrz podany jest w postaci adresu IP serwera i portu) i Wine sobie z tym nie radzi.

Jak to obejść?

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ps. Jeżeli to ma jakieś znaczenie to z tego co wiem program napisany jest w Delphi i korzysta z biblioteki BASS (i tak mam ustawione w programie).

Jak instalowałem Wine poprzez menadżera dodałem wszystkie proponowane w procesie instalacji rozszerzenia.



[edyta] 03. 12. 2015

Wine zaktualizowałem do wersji 1.7.55. Nie pojawia się komunikat o błędzie, na pasku zamiast przycisku Wine pojawia się nazwa i logo UP Radio, ale stacje na których wywalało błąd nie przesyłają informacji z Last.FM. Dodatkowym problemem jest przycinający się dźwięk na tych stacjach. W programie ustawiłem "Domyślne urządzenie audio" zamiast "Pulseaudio", ale dźwięk tylko nieznacznie mniej się tnie.

Żeby było śmieszniej pojawił się kolejny dziwny objaw stacja http://newairhost.com:2199/tunein/rmi7.pls (http://newairhost.com:8040/stream) gra normalnie, a inna stacja tej samej radiostacji http://newairhost.com:2199/tunein/rmi5.pls (http://newairhost.com:8028/stream) tnie się i nie przesyła informacji z Last.FM.
Kolejna ciekawostka w pliku .pls dla obu stacji podany jest adres w postaci domenowej.

Jak zapiszę sobie te pliki .pls na dysku i naduszę na nie przyciskiem myszki to odpala normalnie program Filmy i wszystkie stacje grają jak trzeba. Więc jak mniemam problem jest z Wine. Może ktoś ma pomysł czego brakuje, albo co doinstalować do Wine?

Ps. W Wine doinstalowałem K-Lite Codec Pack 11.7.5 w wersji Basic, ale nie wiem czy on z tego korzysta, bo nic się nie zmieniło.




« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2015, 14:54:43 pm wysłana przez ciastek1981 »