0
Cześć.
Nie widziałem podobnego wątku ,więc opiszę tutaj o co mi chodzi..
Chciałbym się dowiedzieć czy za pomocą komendy dd w terminalu można zrobić rozruchowy pendrive z Linuxem.
Ja to robię w ten sposób:
Jestem początkujacy w tym temacie wiec prosze o wyrozumiałość.
Niestety po skopiowaniu plików na pendrive i uruchomieniu ponownie komputera wybieram w ustawieniach BIOSu rozruch z pendrive i nic się nie dzieje tylko czarny ekran ?
Czy coś robię źle ? Czy może komenda wymieniona wyżej nie służy do tego celu ?
Z góry dziekuje za odpowiedź
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DZIEKUJE ZA POMOC. PROBLEM ROZWIAZANY. DZIEKI IRC DOWIEDZIAŁEM SIE WSZYSTKIEGO CO TRZEBA.
Nie widziałem podobnego wątku ,więc opiszę tutaj o co mi chodzi..
Chciałbym się dowiedzieć czy za pomocą komendy dd w terminalu można zrobić rozruchowy pendrive z Linuxem.
Ja to robię w ten sposób:
Kod:
dd if=/home/filip/Pulpit/test/mint.iso bs=4M of=/dev/sdb1 status=progress
Jestem początkujacy w tym temacie wiec prosze o wyrozumiałość.
Niestety po skopiowaniu plików na pendrive i uruchomieniu ponownie komputera wybieram w ustawieniach BIOSu rozruch z pendrive i nic się nie dzieje tylko czarny ekran ?
Czy coś robię źle ? Czy może komenda wymieniona wyżej nie służy do tego celu ?
Z góry dziekuje za odpowiedź
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DZIEKUJE ZA POMOC. PROBLEM ROZWIAZANY. DZIEKI IRC DOWIEDZIAŁEM SIE WSZYSTKIEGO CO TRZEBA.