0
Dzień dobry.
Proszę o pomoc bo nie mogę uruchomić systemu Windows 10.
W laptopie mam jeden wewnętrzny dysk z Windows 10. Zainstalowałem na dysk przenośny Linux Mint 22. Nie miałem wyboru na starcie systemu nawet po zmianie w Bios czy to ma być pierwsze uruchamianie USB czy wewnętrzny dysk.
To wpisałem update grub nic nie zmieniło, ale chyba też wpisałem coś w stylu install grub na sda. Po porostu coś namieszałem i nie mogę w żaden sposób uruchomić Windows 10.
Teraz jak ustawiam bootowanie wewnętrznego dysku to mam komunikat:
"Entering rescue mode...
grub rescue>_"
Co próbowałem zrobić w celu naprawy:
1. Zainstalowałem od nowa Linux Mint na przenośnym dysku i nic to nie zmieniło.
2. Pobrałem Boot-repair z Menadżer oprogramowania i po wyborze naprawy mam komunikat:
"Wykryto LegacyWindows. Please enable BIOS-compatibility/CSM/Legacy mode in your UEFI firmware, and use this software from a live-CD (or live-USB)."
Komenda
pokazuje:
Co tu robić?
Proszę o pomoc bo nie mogę uruchomić systemu Windows 10.
W laptopie mam jeden wewnętrzny dysk z Windows 10. Zainstalowałem na dysk przenośny Linux Mint 22. Nie miałem wyboru na starcie systemu nawet po zmianie w Bios czy to ma być pierwsze uruchamianie USB czy wewnętrzny dysk.
To wpisałem update grub nic nie zmieniło, ale chyba też wpisałem coś w stylu install grub na sda. Po porostu coś namieszałem i nie mogę w żaden sposób uruchomić Windows 10.
Teraz jak ustawiam bootowanie wewnętrznego dysku to mam komunikat:
"Entering rescue mode...
grub rescue>_"
Co próbowałem zrobić w celu naprawy:
1. Zainstalowałem od nowa Linux Mint na przenośnym dysku i nic to nie zmieniło.
2. Pobrałem Boot-repair z Menadżer oprogramowania i po wyborze naprawy mam komunikat:
"Wykryto LegacyWindows. Please enable BIOS-compatibility/CSM/Legacy mode in your UEFI firmware, and use this software from a live-CD (or live-USB)."
Komenda
Kod:
lsblk
Kod:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 238,5G 0 disk
├─sda1 8:1 0 100M 0 part
├─sda2 8:2 0 237,4G 0 part
└─sda3 8:3 0 1000M 0 part
sdb 8:16 0 223,6G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 480M 0 part /boot/efi
└─sdb2 8:18 0 223,1G 0 part /