Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Steam: Gry się nie uruchamiają.
0
Witam serdecznie.
Jestem zupełnie nowy w świecie Linux. Skusiłem się ponieważ obecny windows 11 pro doprowadza mnie do szału (odpalające się procesy w tle, wysokie temperatury procesora i płyty głównej w trybie idle, problem z siecią itd.)
Z początku zainstalowałem Ubuntu 24.04 lts. Byłem zachwycony wydajnością w grach na steam oraz  szybkości działania przeglądarki.  Problem pojawił się kiedy chciałem uruchomić Battle.net. Nie wiedziałem jak się za to zabrać wiec poszedł w ruch wujek google. I na początku zainstalowałem wine przez terminal, nie mam pojęcia co dokładnie wpisywałem, ale to nie zadziałało. No to czytam dalej i zainstalowałem Lutris który odpalił Luncher ale samych gier nie. Zrezygnowany wróciłem do gier na steam a te przestały się odpalać. Czytałem dalej i coś kombinowałem z apparmor ale nic to nie pomogło. Uznałem że zepsułem Ubuntu i przeniosłem sie na Bazzite jednak to nic nie pomogło na steam to samo gry się nie uruchomiają. Najpierw niebieski napis uruchamianie potem przez sekunde zielony napis uruchomione i gra zamknięta. Zdenerwowałem się i zrezygnowałem z Linuxa na jakiś czas. Teraz zainstalowałem Linux Mint  i jest dokładnie taka sama sytuacja. Nie mam pojęcia co robić. Na terminalu się nie znam. Także proszę o pomoc i wytłumaczenie "jak krowie na rowie". Całość jest na komputerze desktopowym, procesor to Ryzen 7 5800x3d, karta graficzna to amd rx6650xt. 32GB ramu dyski Nvme. Dodam że gry z partycji systemowej (tam gdzie jest zainstalowany liuxmint) takie jak twierdza krzyżowiec  działa ale Metro Last Light complete edition nie a z innych dysków i różnych partycji typu Fallout 4, RDR 2, GTA 5 , BG 3, Mass Effect, Wiedźmin 3, Cyberpunk 2077, Skyrim, the last of us,  już nie. Steam nie wykrywa też wszystkich gier które mam zainstalowane na tych dyskach.  Czyściłem cash steama, wywalałem wszystkie pliki protona i zainstalowałem ponownie na tych dyskach ale nic to nie dało. Nie znalazłem w internecie aby ktoś miał taki problem lub chociaż podobny dlatego napisałem ten wątek. System mam zainstalowany z dual bootem wraz z win 11 pro ma tym samym dysku lecz na innej partycji.
Bardzo proszę o pomoc.
Odpowiedz
0
Jest baza gier gdzie są informacje na temat gier z użyciem programu o nazwie proton, który umożliwia uruchamianie gier Windows w kliencie Steam dla Linux.
www.protondb.com
W opcjach Steam musisz dodać sobie kolejne biblioteki gier, jeśli są w innych lokalizacjach niż ta standardowa.
Odpowiedz
0
(18-11-2024, 11:07)dedito napisał(a): Jest baza gier gdzie są informacje na temat gier z użyciem programu o nazwie proton, który umożliwia uruchamianie gier Windows w kliencie Steam dla Linux.
www.protondb.com
W opcjach Steam musisz dodać sobie kolejne biblioteki gier, jeśli są w innych lokalizacjach niż ta standardowa.

Te gry są na liście. Tak jak napisałem. Wcześniej gry działały. Teraz już nie działają. Oczywiście w steam wszystko jest ustawione tak jak powinno. Gra jest aktualizuje się lecz nie uruchamia.
Odpowiedz
0
Cytuję co napisałeś: "Steam nie wykrywa też wszystkich gier które mam zainstalowane na tych dyskach." więc o jakiej liście piszesz lub co rozumiesz pod pojęciem "Steam nie wykrywa"?
Jakie to lokalizacje i jakie masz ustawione biblioteki?
Odpowiedz
0
(18-11-2024, 15:04)dedito napisał(a): Cytuję co napisałeś: "Steam nie wykrywa też wszystkich gier które mam zainstalowane na tych dyskach." więc o jakiej liście piszesz lub co rozumiesz pod pojęciem "Steam nie wykrywa"?
Jakie to lokalizacje i jakie masz ustawione biblioteki?
Witam, ten problem udało mi się rozwiązać. Problem był z etykietą dysków (w sensie zła nazwa która zmieniała się przy każdym restarcie). Tu jest filmik aby pokazać jak to wygląda.
Odpowiedz
0
Na stałe nazwy dysków, czy stałe punkty montowania jest rozwiązanie np. takie https://wiki.archlinux.org/title/Persist...ice_naming
Kojarzę też, że miałem program graficzny, który pozwalał dodać wpis do pliku fstab poprzez kliknięcie PPM.
Odpowiedz
0
(18-11-2024, 17:29)dedito napisał(a): Na stałe nazwy dysków, czy stałe punkty montowania jest rozwiązanie np. takie https://wiki.archlinux.org/title/Persist...ice_naming
Kojarzę też, że miałem program graficzny, który pozwalał dodać wpis do pliku fstab poprzez kliknięcie PPM.
Punkty montowania indetyfikuj jako LABEL podobnie jak w tym filmiku.

Coś nowego udało mi się zdobyć ale nie wiem co to znaczy:
Kod:
wine: '/mnt/NvME 2TB/SteamLibrary/steamapps/compatdata/1174180/pfx' is not owned by you
chdir "/mnt/NvME 2TB/SteamLibrary/steamapps/common/Red Dead Redemption 2"
Game Recording - would start recording game 1174180, but recording for this game is disabled
Adding process 5070 for gameID 1174180
ERROR: ld.so: object '/home/canthar/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/canthar/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/canthar/.steam/debian-installation/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
Adding process 5071 for gameID 1174180
Adding process 5072 for gameID 1174180
Adding process 5073 for gameID 1174180
Adding process 5186 for gameID 1174180
wineserver: /mnt/NvME 2TB/SteamLibrary/steamapps/compatdata/1174180/pfx is not owned by you
wine: using kernel write watches, use_kernel_writewatch 1.
wine: '/mnt/NvME 2TB/SteamLibrary/steamapps/compatdata/1174180/pfx' is not owned by you
Adding process 5187 for gameID 1174180
Adding process 5188 for gameID 1174180
Game Recording - game stopped [gameid=1174180]
Removing process 5188 for gameID 1174180
Removing process 5187 for gameID 1174180
Removing process 5186 for gameID 1174180
Removing process 5073 for gameID 1174180
Removing process 5072 for gameID 1174180
Removing process 5071 for gameID 1174180
Removing process 5070 for gameID 1174180

Dodatkowo coś mi się dzieje z dźwiękiem na głośnikach tzn. jeśli coś wysyła dźwięk to jest wszystko ok lecz jeśli nie to słychać głośne "buczenie"

Udało mi się rozwiązać problem. Problem występował ponieważ Steam nie miał dostępu root do dysków NTFS. Co do Steam. Po pierwsze należało zmienić miejsce montowania 
dysków na:  "/media/user a później zmienić ustawienia w /etc/fstab na ... ntfs-3g uid=1000,gid=1001,umask=0022,dmask=022,fmask=13 0 0"
To umożliwiło steamowi zapisywanie i działanie na montowalnych dyskach ntfs (dodam tylko że trzeba mieć zainstalowany ntfs-3g).
Co do głośników to należało zmienić wartość w pliku: "/sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save"
na 1. I już.
Pozdrawiam
Temat do zamknięcia
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości