0
Haj,
Trochę historii. Z rok temu kupiłem sobie skaner z tematu. Stery na Windę i Ogryzka. Ale jest jeszcze taki zapis: LINUX dla integratora systemów. Prosimy o kontakt z lokalnym punktem sprzedaży: [email protected]. Skontaktowałem się z polskim dystrybutorem. Ogólnie wyszło, że Plustek nie robi sterów dla "maluczkich". Więc zostawiłem sprawę.
Jakiś czas temu, postanowiłem jednak wysłać wiadomość (po polsku) na wskazany adres. Trochę byłem zdziwiony, bo odpisali. Zapytali o co chodzi, ja że chciałbym to uruchomić na Linuksie (dokładnie Sparky Linux 7.5). Przysłali paczkę - plk-sane_2.2.4.24353plk_amd64.deb. Zainstalowałem. Skaner ruszył. Ale fajnie. Sęk w tym, że obraz odbiegał od doskonałości. A że sprzęt stary, postanowiłem kupić nowego laptopa.
I zaczęły się schody. Sparky 7,5 (jądro 6.1) się instaluje ale nie idzie go wyłączyć. Twardy reset. Sparky 7.5, instalacja jądra 6.6 oraz 6.12, ten sam objaw. Więc nie próbowałem instalować tej paczki. Postawiłem Kubuntu - uruchamia się i zamyka bez problemu. Sęk w tym, że nie można zainstalować. Uderzyłem do producenta. Dzisiaj przysłał mi nowy plik - plk-sane_2.2.6.24482plk_amd64. Nie idzie go zainstalować.
Ktoś mógłby podpowiedzieć co trzeba zrobić aby to ruszyło?
Synaptic pokazuje, że aktualna wersja libsane w systemie to: 1.2.1-7 build 4
Próbowałem jeszcze tak.
Dodano po pewnym czasie:
Problem, można by rzec, został rozwiązany.
https://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=186925
Trochę historii. Z rok temu kupiłem sobie skaner z tematu. Stery na Windę i Ogryzka. Ale jest jeszcze taki zapis: LINUX dla integratora systemów. Prosimy o kontakt z lokalnym punktem sprzedaży: [email protected]. Skontaktowałem się z polskim dystrybutorem. Ogólnie wyszło, że Plustek nie robi sterów dla "maluczkich". Więc zostawiłem sprawę.
Jakiś czas temu, postanowiłem jednak wysłać wiadomość (po polsku) na wskazany adres. Trochę byłem zdziwiony, bo odpisali. Zapytali o co chodzi, ja że chciałbym to uruchomić na Linuksie (dokładnie Sparky Linux 7.5). Przysłali paczkę - plk-sane_2.2.4.24353plk_amd64.deb. Zainstalowałem. Skaner ruszył. Ale fajnie. Sęk w tym, że obraz odbiegał od doskonałości. A że sprzęt stary, postanowiłem kupić nowego laptopa.
I zaczęły się schody. Sparky 7,5 (jądro 6.1) się instaluje ale nie idzie go wyłączyć. Twardy reset. Sparky 7.5, instalacja jądra 6.6 oraz 6.12, ten sam objaw. Więc nie próbowałem instalować tej paczki. Postawiłem Kubuntu - uruchamia się i zamyka bez problemu. Sęk w tym, że nie można zainstalować. Uderzyłem do producenta. Dzisiaj przysłał mi nowy plik - plk-sane_2.2.6.24482plk_amd64. Nie idzie go zainstalować.
Ktoś mógłby podpowiedzieć co trzeba zrobić aby to ruszyło?
Synaptic pokazuje, że aktualna wersja libsane w systemie to: 1.2.1-7 build 4
Próbowałem jeszcze tak.
Kod:
tecumseh@tecumseh:~/Pobrane$ sudo dpkg -i plk-sane_2.2.6.24482plk_amd64.deb
[sudo] hasło użytkownika tecumseh:
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu plk-sane.
(Odczytywanie bazy danych ... 255740 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu plk-sane_2.2.6.24482plk_amd64.deb ...
Rozpakowywanie pakietu plk-sane (2.2.6.24482plk) ...
dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu plk-sane:
plk-sane zależy od libsane (>= 1.0.22); jednakże:
Pakiet libsane nie jest zainstalowany.
dpkg: błąd przetwarzania pakietu plk-sane (--install):
problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu udev (255.4-1ubuntu8.4)...
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
plk-sane
Dodano po pewnym czasie:
Problem, można by rzec, został rozwiązany.
https://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=186925