Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dwa systemy na dwóch dyskach
0
Witam, na komputerze mam dwa dyski, na jednym jest zainstalowany win 11, na drugim linux mint. Podczas włączania kompa domyślnie startuje win 11. Żeby włączyć mint-a muszę wejść do biosu i wymusić start minta. Jak zrobić, żeby przy starcie mieć możliwość wyboru systemu bez wchodzenia do biosu?
Odpowiedz
0
Ustawić w biosie dysk z mintem jako pierwszy bo uruchamiania.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(17-02-2025, 14:23)mati75 napisał(a): Ustawić w biosie dysk z mintem jako pierwszy bo uruchamiania.
Tyle to wiem, ale wtedy, żeby uruchomić windowsa, znów muszę wejść do biosa.
Odpowiedz
0
W menu grub nie ma pozycji o windows?
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Jeśli w grub opcja osprober jest wyłączona, to tak może być. Chociaż Mint zdaje się nie wyłączał wyszukiwania innych systemów?
Odpowiedz
0
Jest włączone domyślnie, jedyne co mint robi źle to ukrywa menu.
Odpowiedz
0
Powtórz instalację Minta.
Podczas instalacji wybierz opcję "Użycie innego rozwiązania".
Usuń wszystkie partycje z dysku z Mintem.

Na pustym dysku podświetl "dostępna przestrzeń" i kliknij na znak "+" (utwórz partycję):
Punkt montowania: /
Resztę ustawień zostaw domyślną.

Poniżej w pozycji "Urządzenie do instalacji programu rozruchowego" wybierz Partycję Systemową EFI (ESP) z dysku na którym jest Windows.

Po starcie komputera powinno pojawić się menu Grub z możliwością wyboru systemu.
Odpowiedz
0
(17-02-2025, 22:33)mati75 napisał(a): Jest włączone domyślnie, jedyne co mint robi źle to ukrywa menu.

Wydaje mi się, że w Mincie z Xfce menu jest ukrywane. W Mincie z Cinnamonem chyba zawsze było widoczne. Mam kilka dysków z różnymi systemami i każdy był wykrywany. Chociaż używałem LMDE 6, więc tam mogło być inaczej.

Uruchom w konsoli
Kod:
sudo update-grub

i zobacz, co znajdzie i wpisze do menu Gruba. Jeśli wykrywa dysk z Windowsem, to prawdopodobnie, jaki pisał mati75, trzeba włączyć menu w pliku konfiguracyjnym

Kod:
sudo nano /etc/defaut/grub

i ustawić:

Kod:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

albo cały wpis zakometować.

Kod:
#GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu

Potem zaktualizować Grub.
"Każde logiczne myślenie jest poczytywane przez ludzi nielogicznych a pobożnych, za brak wiary" ks. prof. Włodzimierz Sedlak
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości