Liczba postów: 652
Liczba wątków: 21
Reputacja:
Miernik podziękowań 13%
28-02-2021, 21:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2021, 22:11 przez magnus.)
0 (27-02-2021, 18:50)Szuchal napisał(a): Poza tym, wchodząc w Mój komputer zacząłem widzieć dyski tak, jak na Windows.
Wcześniej były one jak katalogi...
Wchodziłem w komputer/system plików/gracjan.
jak to powinno wyglądać? Jak w Windows, czy jak katalogi?
Niepotrzebny jest podział na partycje, wystarczy podział na katalogi. Powtórz instalację wybierając opcję "Wyczyszczenie dysku i zainstalowanie Linux Mint".
Następnie utwórz dodatkowe katalogi w Katalogu domowym wtedy nie będzie żadnych problemów.
Liczba postów: 2 529
Liczba wątków: 24
Reputacja:
System: 21.3 Virginia
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura CPU: 64bit
Miernik podziękowań 25%
0 Zasadniczo wystarczy taki układ:
P(jak partycja)1 - system, czyli punkt montowania "/", (od 30 do 50 GB)
P2 - dane użytkownika, czyli pm "/home" (objętość? Ile chcesz - tu są Twoje pliki i pliki ustawień programów i systemu)
P3 - Partycja dla szanownej małżonki,
P4 - Twoje torrenty.
Nowy Mint tworzy plik SWAP i w miarę potrzeby go wykorzystuje. Nie trzeba już w normalnych, domowych warunkach tworzyć odrębnej partycji SWAP.
Co do tego męczenia SSD... mam 6 GB RAM i praktycznie SWAP wcale nie jest używany... czasem tylko jeśli uruchomię maszynę wirtualną wykorzystanie sięga kilkuset MB, a więc prawie żadne. Poza tym nowoczesne dyski SSD nie są już tak wrażliwe na zapis i odczyt, jak kiedyś i w domowych warunkach trudno taki dysk zajeździć. Prędzej zrobi to Windows, swoimi aktualizacjami i indeksowaniem
Partycje dodatkowe można w prosty i klikalny sposób montować automatycznie podczas uruchamiania systemu. Ustawia się to w programie Dyski i np. można dodać zakładki w Nemo (zrzuty poniżej).
Partycji "/boot" nie ma sensu tworzyć, jeśli zainstalowany jest tylko jeden system. Wydzielenie katalogów "/tmp" i "/var" też nie ma sensu przy takiej powierzchni dyskowej.
Tmp - to pliki tymczasowe, var to katalog, gdzie system trzyma pliki systemowe, ale których zawartość często się zmienia, jak logi programów/systemu, pliki html czy skrypty php/cgi wykorzystywane przez serwer www - inaczej mówiąc są to dane zapisywane przez system i ważniejsze programy.
Po ok. miesiącu działania systemu /tmp zawiera u mnie niespełna 1MB danych, a /var - jakieś 6,3 GB, z czego logi to 1,4 GB.
Mój SSD ma pojemność 256 GB... trzymam na nim wszytko (home, 3 główne maszyny wirtualne) i mam jeszcze sporo miejsca
Mam nadzieję, że nieco wyjaśniłem
Szuchal
Gość
Miernik podziękowań 0%
0 (28-02-2021, 21:55)yahoob3 napisał(a): Zasadniczo wystarczy taki układ:
P2 - dane użytkownika, czyli pm "/home" (objętość? Ile chcesz - tu są Twoje pliki i pliki ustawień programów i systemu)
P4 - Twoje torrenty.
Nowy Mint tworzy plik SWAP i w miarę potrzeby go wykorzystuje. Nie trzeba już w normalnych, domowych warunkach tworzyć odrębnej partycji SWAP.
Co do tego męczenia SSD... mam 6 GB RAM i praktycznie SWAP wcale nie jest używany... czasem tylko jeśli uruchomię maszynę wirtualną wykorzystanie sięga kilkuset MB, a więc prawie żadne. Poza tym nowoczesne dyski SSD nie są już tak wrażliwe na zapis i odczyt, jak kiedyś i w domowych warunkach trudno taki dysk zajeździć. Prędzej zrobi to Windows, swoimi aktualizacjami i indeksowaniem
Partycje dodatkowe można w prosty i klikalny sposób montować automatycznie podczas uruchamiania systemu. Ustawia się to w programie Dyski i np. można dodać zakładki w Nemo (zrzuty poniżej).
Partycji "/boot" nie ma sensu tworzyć, jeśli zainstalowany jest tylko jeden system. Wydzielenie katalogów "/tmp" i "/var" też nie ma sensu przy takiej powierzchni dyskowej.
Tmp - to pliki tymczasowe, var to katalog, gdzie system trzyma pliki systemowe, ale których zawartość często się zmienia, jak logi programów/systemu, pliki html czy skrypty php/cgi wykorzystywane przez serwer www - inaczej mówiąc są to dane zapisywane przez system i ważniejsze programy.
Po ok. miesiącu działania systemu /tmp zawiera u mnie niespełna 1MB danych, a /var - jakieś 6,3 GB, z czego logi to 1,4 GB.
Mój SSD ma pojemność 256 GB... trzymam na nim wszytko (home, 3 główne maszyny wirtualne) i mam jeszcze sporo miejsca
Mam nadzieję, że nieco wyjaśniłem Ok. Dzięki. Ale co do czego zakładki to nic innego niż skrót do danego folderu lub partycji. Dobrze rozumiem? W sobotę będę działał. Jaki format najlepiej wybrać? Ext4 czy inny?
Liczba postów: 4 182
Liczba wątków: 76
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Xfce
Inny System: Debian testing/sid
Miernik podziękowań 39%
01-03-2021, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2021, 19:05 przez dedito.)
0 Tak, zakładki to inna forma skrótów.
Co do formatu plików, wybierz Ext4.
Liczba postów: 256
Liczba wątków: 2
Reputacja:
Środowisko graficzne: Inne
Inny System: Debian Sid
Miernik podziękowań 2%
0 A nie lepiej zobaczyć co systemowi dolega?
Kod: # systemd-analyze blame
# systemd-analyze plot > fotka
Szuchal
Gość
Miernik podziękowań 0%
03-03-2021, 01:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2021, 10:23 przez dedito.)
0 (02-03-2021, 21:16)morfik napisał(a): A nie lepiej zobaczyć co systemowi dolega?
Kod: # systemd-analyze blame
# systemd-analyze plot > fotka
Jak mam kijowo partycje podzielone to je wolę zrobić przyzwoicie.
Dodano po pewnym czasie:
(28-02-2021, 21:55)yahoob3 napisał(a): Zasadniczo wystarczy taki układ:
P4 - Twoje torrenty.
Mam nadzieję, że nieco wyjaśniłem
Czy tak będzie dobrze.?
Czy punkty montowania są ok?
/dev/sda1 ext4 /
/dev/sda5 ext4 /home
/dev/sda6 ext4 /usr/aneta
/dev/sda7 ext4 /usr/torrent
Zrobiłem zdjęcie ale się nie chciało załadować
Więc przepisałem
Reputacja:
Miernik podziękowań 39%
06-03-2021, 10:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2021, 10:28 przez dedito.)
0 3 i 4 punkt montowania zmień na aneta i torrent albo /mnt/aneta i /mnt/torrent
Pokaż też rozmiary.
Tak w ogóle nie lepiej już przejść na GPT?
Szuchal
Gość
Miernik podziękowań 0%
0 (06-03-2021, 10:26)dedito napisał(a): 3 i 4 punkt montowania zmień na aneta i torrent albo /mnt/aneta i /mnt/torrent
Pokaż też rozmiary.
Tak w ogóle nie lepiej już przejść na GPT?
Sda 1 50gb system
Sda 5 300gb home
Sda 6 400gb aneta
Sda 7 250gb torrent
A co to GPT?
Reputacja:
Miernik podziękowań 39%
06-03-2021, 11:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2021, 11:17 przez dedito.)
Liczba postów: 2 529
Liczba wątków: 24
Reputacja:
System: 21.3 Virginia
Środowisko graficzne: Cinnamon
Miernik podziękowań 25%
|