Liczba postów: 51
Liczba wątków: 11
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 Witajcie
Niektórzy użytkownicy Linuxa mówią, że to nie prawda, że Linux jest wolny od wirusów i tym podobnych zagrożeń.
Jaki antywirus można zainstalować na Mint 21.2?
W Menedżerze oprogramowania są np: Skaner antywirusowy ClamTK, Xbill, PostgreSQL - używacie ich? lub innych antywirusów?
Można też zainstalować jakiegoś firewall'a?
PS.
Jeśli wyślę komuś plik zip (lub inne formaty) z kompa mającego Minta, a odbiorca używa windowsa, to jeśli te pliki otrzymane ode mnie miałyby "wirusy windowsowskie", to ten odbiorca może być zainfekowany, tak?
Dziękuję!
Liczba postów: 142
Liczba wątków: 10
Reputacja:
System: 22.0 Wilma
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura CPU: 64bit
Inny System: Manjaro
Miernik podziękowań 0%
03-11-2023, 19:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2023, 22:45 przez ontos.)
0 (03-11-2023, 18:29)orlI napisał(a): W Menedżerze oprogramowania są np: Skaner antywirusowy ClamTK, Xbill, PostgreSQL - używacie ich? lub innych antywirusów?
PostgreSQL nie jest antywirusem, Xbill też nie.
Cytat:Można też zainstalować jakiegoś firewall'a?
Domyślnie masz przecież Gufw.
Życzyłbym sobie, by mnie otaczali
Ludzie otyli, przyczesani gładko,
Po których widać, że zdrowo śpią w nocy.
Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny;
Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi.
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 2
Reputacja:
System: Inny
Inny System: odchudzony Mint 21.2
Miernik podziękowań 1%
0 No i mają rację - nie istnieje żaden system, który jest w 100% wolny od wirusów. Ale ... ponieważ udział urządzeń z linux (nie licząc Androida) jest znikomy, to nie jest to zbyt opłacalne. Ogólnie najwięcej wirusów jest na Androida i Windowsowe.
Co do PS. Oczywiście, wszystko zależy od konfiguracji. Można zrobić nawet taki, co tylko w konkretnej chwili będzie szkodliwy, a na innej będzie normalny (coś jak "easter egg"), słowem ... miłej zabawy
Kernel: 6.2.0-32-generic x86_64 Desktop: Xfce 4.18.1 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
04-11-2023, 17:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2023, 17:50 przez orlI.)
0 (04-11-2023, 00:54)MichałM napisał(a): Co do PS. Oczywiście, wszystko zależy od konfiguracji. Można zrobić nawet taki, co tylko w konkretnej chwili będzie szkodliwy, a na innej będzie normalny (coś jak "easter egg"), słowem ... miłej zabawy
Mi chodzi o to żebym znajomym (którzy mają inne system takie jak np windows) nie rozsyłał wirusów (które mogłyby zainfekować ich windowsy itp) - Czy jest jakiś sposób żeby temu zapobiec? Jakiś konkretny antywirus zainstalowany na moim Mincie 21.2 zapobiegnie temu? żebym nie infekował kompów ludzi którym wysyłam maile lub wysyłam pliki dropboxem?
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 (04-11-2023, 18:37)ontos napisał(a): Jak masz kilka plików do wysłania userom windowsa i chcesz je sprawdzić przed wysyłką, to zawsze możesz użyć skanera online, np. https://www.virustotal.com/gui/home/upload
Ok sprawdzę VirusTotalem.
A czy może być tak, że na moim Mincie będzie jakiś syf, który będzie infekował wysyłane ludziom pliki dopiero w trakcie ich wysyłania? (wtedy uprzedni skan VirusTotalem już nie rozwiąże problemu)
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 Dopóki instalujesz soft tylko z oficjalnych repozytoriów, prawdopodobieństwo złapania czegoś takiego jest znikome.
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 2
Reputacja:
Inny System: odchudzony Mint 21.2
Miernik podziękowań 1%
0 (04-11-2023, 19:23)orlI napisał(a): A czy może być tak, że na moim Mincie będzie jakiś syf, który będzie infekował wysyłane ludziom pliki dopiero w trakcie ich wysyłania? Wszystko zależy wtedy od Twoich działań. Jeżeli nie instalujesz rzeczy spoza zaufanych źródeł, zachowujesz podstawy bezpieczeństwa w sieci i potrafisz czytać ze zrozumieniem otrzymywane informacje, to pomiędzy skanowaniem a wysyłką na 99,(9)% nie nastąpi zmiana stanu wirusa (brakujący ułamek zostaje ze względu na bardzo rzadkie zdarzenia np. błędy sprzętowe dysku, które spowodują zmianę zawartości pliku).
Kernel: 6.2.0-32-generic x86_64 Desktop: Xfce 4.18.1 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
Liczba postów: 4 188
Liczba wątków: 76
Reputacja:
Inny System: Debian testing/sid
Miernik podziękowań 39%
0 Dodałbym jeszcze, że popularne serwery pocztowe mają wbudowaną ochronę antywirusową.
To samo dotyczy rozwiązań chmurowych jak dyski do przechowywania plików.
Co do P.S. to w zasadzie można odpowiedzieć tak, ale nie zawsze (patrz wyżej)
Firewall dobrze jest mieć jeśli oczywiście są skonfigurowane do pracy jako firewall, bo widziałem wiele przypadków, że nie pełniły tej roli w ogóle (np. wszystkie polityki domyślne na ACCEPT)
Najprostszy firewall dla komputera domowego jest wbudowany np. w gufw (profil home)
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
05-11-2023, 17:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2023, 17:29 przez orlI.)
0 (05-11-2023, 11:02)dedito napisał(a): Dodałbym jeszcze, że popularne serwery pocztowe mają wbudowaną ochronę antywirusową.
To samo dotyczy rozwiązań chmurowych jak dyski do przechowywania plików.
Co do P.S. to w zasadzie można odpowiedzieć tak, ale nie zawsze (patrz wyżej)
Firewall dobrze jest mieć jeśli oczywiście są skonfigurowane do pracy jako firewall, bo widziałem wiele przypadków, że nie pełniły tej roli w ogóle (np. wszystkie polityki domyślne na ACCEPT)
Najprostszy firewall dla komputera domowego jest wbudowany np. w gufw (profil home)
Nikt z Was nie ma żadnego antywirusa na Mincie? Jak komuś wysyłacie pliki, to tylko skanujesie je skanerem online typu VirusTotal i to tyle?
|