Liczba postów: 13
Liczba wątków: 2
Reputacja:
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura CPU: 64bit
Miernik podziękowań 0%
0 Dzień dobry, jestem bardziej zielona w linuxach niż mint...
I bardzo proszę o pomoc, bo utknęłam. Grzebałam w różnych elementach związnych z bluetooth, bo po ostatnich aktualizachaj przestała mi działać klawiatura. No i z tego grzebania pojawił się błąd: unable to launch "cinnamon-session-cinnamon" X session
Znalzałam informacje jak to naprawić i postęopwałam zgodnie z zaleceniami: https://superuser.com/questions/1588585/...n-cinnamon
Niestety nie mogę zainstalować tego cinnamona. Wywala 4 błedy "nie udało się przetłumaczyć" archive.ubuntu.com, packages.linuxmint.com
Szukałam, próbowałam i nie wiem co dalej. Mint to jedyny system, mam tylko jedną partycję i chciałabym uratować to co mam na dysku.
Jest jakieś rowziązanie inne niż format?
Liczba postów: 2 529
Liczba wątków: 24
Reputacja:
System: 21.3 Virginia
Miernik podziękowań 25%
27-12-2023, 19:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2023, 19:20 przez yahoob3.)
0 Ja bym raczej spróbował tego poradnika: https://owlhowto.com/how-to-fix-unable-t...-cinnamon/
Czyli, uruchomienia komputera bez powłoki graficznej z obsługą sieci (opcja dostępna w GRUB), raczej menu z poradnika miał nie będziesz. Zalogowanie się na swojego użytkownika i wykonanie komendy:
Kod: sudo apt install cinnamon
i później po zakończeniu instalacji komendy:
Zaraz sprawdzę to uruchomienie bez powłoki i jakby coś poprawię posta.
EDIT:
OK, z menu GRUB wybierz opcje zaawansowane, potem Recovery dla najnowszego jądra, po pojawieniu się menu, wybierz obsługę sieci a następnie wiersz poleceń administratora (naciśnij Enter zamiast Ctrl+D). Teraz będziesz mógł zainstalować Cinnamon, przy czym jako, że będziesz jako root wydajesz komendy bez "sudo". Po prostu apt install cinnamon i reboot.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 Tę stronę, którą podesłałeś też znalazłam i przyznam, że nie widzę różnicy w metodzie działania w stosunku do tego, co ja wrzuciłam. W każdym razie efekt jest ten sam, nie instalują się te same elementy cinnamona i wobec tego ciągle mam błąd.
Próbowałm z tym GRUBem - nie wiem czy udało mi się wejść we właściwe mijesce. Mam tam tylko takie coś: "Obsługiwane jest minimalne modyfikowanie wierszy w stylu powłoki Bash. Naciśnięcie klawisza Tab wyświetla listę możliwych uzupełnień polecenia po wpisaniu pierwszego słowa. W innych miejscach naciśnięcie klawisza Tab wyświetla listę możliwych uzupełnień urządzeń lub plików". A linijkę poniżej jest tylko "grub> _"
Nie wiem jak mam się zalogować, czy wybrać jakieś opcje zaawansowane.
Macie na forum żłobek? Bo przedszkole to chyba jest dla mnie zbyt zaawansowany poziom
Reputacja:
Miernik podziękowań 25%
0 Nie udało ci się wejść do GRUB. Żeby to zrobić trzeba by zmienić treść pliku konfiguracyjnego GRUB. Nieważne...
W Twoim przypadku wydaje mi się, że najłatwiej będzie przeinstalować system z zachowaniem starego /home (o ile masz go na odrębnej partycji).
Daj znać czy /home jest na odrębnej partycji, czy instalowałeś bez wyodrębniania go.
Napisz, jaki masz komputer. Jeśli to stacjonarka, podaj model płyty głównej, jeśli laptop - producenta i model.
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
Reputacja:
Miernik podziękowań 25%
28-12-2023, 15:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2023, 18:39 przez yahoob3.)
0 Domyślam się, że pojawia się ekran logowania i po wpisaniu hasła nie uruchamia się system tylko pojawia się czarny ekran z przytoczonym przez Ciebie komunikatem(?).
Jeśli z grubsza tak jest... może spróbujmy jeszcze inaczej.
Przejdź do systemu bez powłoki ale przez taki układ klawiszy: Ctrl+Alt+ F2, zaloguj się na swojego użytkownika (hasło zdaje się nie będzie widoczne - nawet gwiazdki - głowy nie dam),
wykonaj instalację cinnamon ( sudo apt install cinnamon) i zrestartuj komputer ( sudo reboot).
Jeśli się nie uda, pomyślimy wieczorem. Na razie nie mam Minta pod ręką. Chyba, że ktoś mądrzejszy pomoże
EDIT:
Można śmiało spróbować też polecenia:
Kod: sudo apt --reinstall install cinnamon
jeśli samo "install" nie zadziała.
Jeśli nadal wywali te same błędy to znak, że załatwiłaś nie tylko Cinnmona ale i sieć. A tu najlepszym (najszybszym i najbezpieczniejszym) sposobem będzie ten, o którym pisze niżej @MichałM.
Liczba postów: 121
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Xfce
Inny System: odchudzony Mint 21.2
Miernik podziękowań 1%
0 Osobiście nie używam cinnamona, ale mam 2 kwestie - możesz zrobić zdjęcie tych komunikatów o archive.ubuntu.com itp. ? Możliwe, że siadła też obsługa sieci.
Co do /home, zrób sobie kopię całego folderu na inny dysk. Jeśli jest za duże, to kopiuj selektywnie to co ci potrzebne - ważne, by mieć widoczne też foldery ukryte (domyślnie ich nazwa zaczyna się od ".", w szczególności ustawienia przeglądarki www i klienta pocztowego). Po zakończeniu tego procesu po prostu zainstaluj ponownie i skopiujesz sobie to co potrzebne ( lepiej pominąć folder z ustawieniami cinnamona)
Kernel: 6.2.0-32-generic x86_64 Desktop: Xfce 4.18.1 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm)
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
28-12-2023, 21:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2023, 21:54 przez yahoob3.)
0 Nie wiem czy te linki z obrazami zadziałają, ale spróbujmy
Ekran logowania nie pojawia się. Włączam komputer i mam taki oto komunikat
https://postimg.cc/rd8FHLrT
Klikam ok i mam czarny ekran
Próbowałam zainstalować cinnamona (zgodnie z instrukcją), ale pojawiają się błedy, po instalacji restartuje i dalej mam to samo. Tak wygląda ekran, na dole błędy:
https://postimg.cc/CR9zr24L
Obrazki wstawiamy na forum poprzez przycisk IMGUR... przepis w mojej sygnaturze/YB3
Reputacja:
Miernik podziękowań 25%
28-12-2023, 21:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2023, 21:52 przez yahoob3.)
0 OK, a co jeśli wpiszesz tę komendę:
trzymasz się tego poradnika jak tonący brzytwy...
Edit:
Zdaje się, że @MichałM ma rację... niech zgadnę... miałaś problem z siecią i chciałaś zmienić domyślnego network-managera na coś innego?
Reputacja:
Miernik podziękowań 0%
0 Włączyłam komputer, pojawił się błąd jak w pierwszym linku, no to dalej ctrl+alt+F2 zalogowałam się i zgodnie z zaleceniami
Pojawiły się te same błędy, których zdjęcie wysłałam wczoraj. Zrobiłam restart i wróciliśmy do błędu cinnamona.
Wydawało mi się, że bardzo nie grzebałam, próbowałam tylko cofnąć aktualizację bluetooth, ale szczerze mówiąc już nie pamiętam w jaki sposób... gdzieś znalazłam jak to zrobić i postępowałam zgodnie z instrukcją.
Poszukam może jeszcze dzisiaj co to za błędy i jak nie ruszę z tematem to rzeczywiście jutro zabiorę się za próbę wyjęcia tego co mam na dysku. Macie jakąś podpowiedź jak to zrobić? Przeglądanie forum na telefonie to wyzwanie jak dla mnie...
|