Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po instalacji Mint 21.2 na kompie jest: Boot Device Not Found. Please install OS
0
Witajcie!
W ubiegłym roku zrobiłem bootowalnego pendrive'a z Mintem 21.2 Victoria Mate 64bit i zainstalowałem go bez problemu na starym lapku (wszystko działa). 

Na INNYM starym lapku (HP elitebook 840) miałem do dziś system Mint 19.3 Mate 64bit. 
Postanowiłem dziś przejść na najnowszego Minta również na tym lapku, więc podłączyłem tego bootowalnego pena z Mint 21.2 i wybrałem opcję "Erase disk and install Linux Mint" (nie chciałem robić ręcznie partycji itp). 

Po zainstalowaniu Minta kliknąłem 'restart now' poprosił o odłączenie pena z systemem, więc odłączam pendrive, i po restarcie kompa jest tylko czarne tło z dużymi literami:
Boot Device Not Found
Please install an operating system on your hard disk
Had Disk - (3F0)
F2 System Diagnostics

Klikam enter i na czarnym tle jest ramka "HP PC Hardware Diagnostics UEFI"
Version 1.6.1.0 BIOS
Memory Test
Hard Drive Check
Language
Exit

(podczas instalacji Minta net był cały czas odłączony, a nie wiem czy instalator nie próbował sie połączyć z netem żeby np zaktualizował GRUBa, albo jakieś inne aktualizacje ściągnąć?)

(zrobiłem ten "quick Hard Drive Check i wyszło PASSED)

Btw. W biosie cały czas mam wybrany Legacy Mode (a nie UEFI Mode), więc nie wiem dlaczego w tej ramce na czarnym tle jest "HP PC Hardware Diagnostics UEFI"...

Po zainstalowaniu Minta, w Biosie, w Boot Order ustawiłem z powrotem "Notebook Hard drive" na pierwsze miejsce, więc nie wiem dlaczego mi lapek pisze, że nie ma systemu zainstalowanego. 

Potem, ponownie podłączyłem tego pena z Mintem 21.2 i zainstalowałem Minta jeszcze raz.
Było napisane, że na kompie już jest zainstalowany Mint 21.2 i co chcę zrobić.
Więc wybrałem opcję na samej górze żeby zainstalować Mint 21.2 od nowa (tracąc wszystkie dane itd). 
I sie Mint 21.2 niby zainstalował, odłączyłem pena gdy poprosił mnie o to, i po restarcie kompa nadal jest to czarne tło i tekst: 
"Boot Device Not Found
Please install an operating system on your hard disk..."

Co zrobić?
Z góry Dziękuję!

Dodano po pewnym czasie:
Dodam, że gdy na tym lapku wcześniej był Mint 19.3, to on wtedy miał ręcznie zrobioną partycję home, itd - nie wiem czy to ma znaczenie...

Dziś postanowiłem zainstalować Mint 21.2 bez ręcznego robienia partycji, bo jak mi się coś w przyszłości popsuje, to chcę po prostu przeinstalować szybko system, wgrać moje pliki z dysku backup'owego i tyle.
Odpowiedz
0
Ściągnij 21.3, może jakiś feler instalatora, albo coś tam źle wybrałeś np. przy instalacji GRUB.
Odpowiedz
0
(27-09-2024, 19:56)dedito napisał(a): Ściągnij 21.3, może jakiś feler instalatora, albo coś tam źle wybrałeś np. przy instalacji GRUB.

Ale ja nigdzie nie miałem nic do wybrania odnośnie GRUB. 

Podłaczyłem bootowalnego pena, kliknąłem ikone na pulpitie 'instaluj' i wybrałem tę automatyczną opcję instalacji Minta (kasując wszystko na dysku) 
bez robienia partycji
Odpowiedz
0
Dlatego napisałem może ... pomoc jest zdalna, opieramy się na domysłach, nie wiem co tam działałeś, klikałeś ...
Odpowiedz
0
(27-09-2024, 20:01)dedito napisał(a): Dlatego napisałem może ... pomoc jest zdalna, opieramy się na domysłach, nie wiem co tam działałeś, klikałeś ...

internet nie jest jest potrzebny na żadnym etapie instalacji Mint 21.2?

Dodano po pewnym czasie:
(27-09-2024, 20:03)orlI napisał(a):
(27-09-2024, 20:01)dedito napisał(a): Dlatego napisałem może ... pomoc jest zdalna, opieramy się na domysłach, nie wiem co tam działałeś, klikałeś ...

internet nie jest jest potrzebny na żadnym etapie instalacji Mint 21.2?

cały czas klikałem "dalej" nic tam nie było do wyboru (poza językiem)
Odpowiedz
0
Potrzebny nie jest, ale może być przydatny, jak trzeba coś dodatkowo ściągnąć.
Poczytaj poradnik instalacji.
Odpowiedz
0
(27-09-2024, 20:04)dedito napisał(a): Potrzebny nie jest, ale może być przydatny, jak trzeba coś dodatkowo ściągnąć.
Poczytaj poradnik instalacji.

Mam GNU GRUN version 2.06
I instalując wybrałem Start Linux 21.2 MATE 64bit   

a może lepiej wybrać z 'compatibility mode' ?

To dobrze jest podłączyć internet np tuż przed kliknięciem ikony "zainstaluj" na pulpicie?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości