Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wine i program na windowsa do czytania tekstu do plików audio
0
Dzień dobry, zainstalowałem w Mint cynamon program WINE z pakietów (centrum pakietów) - ale zupełnie nie wiem o co chodzi. On się zainstalował i tyle - nie ma go widocznego w menu, nie ma żadnego wyboru na plikach exe aby odpalał przez wine.

Może ktoś jest mi w stanie pomóc - pakiet jest pobrany przez te narzędzie graficzne do pobierania programów wbudowane w linuxa. 

Chciałem zainstalować tak program Balabolka - a może ktoś zna podobny równie dobry pogram na linux. Czyli coś co potrafi mi cały tekst z książek poszatkować na pliki audio mp3 w mowie naturalnej tego czytającego bota. 

Bardoz proszę o pomoc także z tym Wine - szukałem informacji ale nic nie znalazłem w takim instalowaniu.
Całkowicie początkujący na Linux.
0
https://milena.polip.com/index.shtml istnieje takie natywne rozwiązanie
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
1
Better response on post RE: Wine i program na windowsa do czytania tekstu do plików audioSpróbuj doinstalować wine-desktop-files
0
Ok udało mi się zainstalować Balbolke - a tam - oczywiście brak głosów :-D
Milena - zupełnie nie rozumiem jak się to instaluje. Jestem za zielony, aby potrafić go włożyć na system.
Balbolka czyli chyba odpadnie - bo nawet jak ją zainstalowałem to instalacja do niej głosów już jest ponownie kamieniem u nogi.

Spróbuję alternatyw programów - ale pewnie nie będą miały polskiego głosu.

Próbuję Speech Note - ale nie ogarniam na razie do końca jego działania. Oraz eSpeak - tego to już zupełnie nie ogarniam na teraz.

Ale to na razie wszystko nauka na maszynie wirtualnej. Więc jeszcze tragedii nie ma. Takie przymiarki na razie do przejścia z W na Linuxa.

Może ktoś zna jakiś program co może tekst podzielić mi na pliki audio w polskiej mowie?
1
Better response on post RE: Wine i program na windowsa do czytania tekstu do plików audioDlaczego instalacja głosów do Balbolka jest kamieniem u nogi?
O jakich głosach w ogóle mowa? Microsftu czy jakieś inne?
Zerknij https://www.masterhowtolearn.com/2021-11...ayonlinux/
0
Mam od lat kupione głosy z Ivona reader Jacek. Ale te płątne do tego włożyć to już raczej szkoda zachodu.

Natomiast nie wiem jak robią niektórzy, że uzyskują bardzo naturalne głosy a nie takie półnaturalne do filmów na YT itp. Ale to pewnie jakimś SI - może płatnym. Bo to też ciekawe.

To co dałeś instalacja - dla mnie jest tak samo zrozumiała i prosta - jak opowiedzenia co słyszałem na tureckim kazaniu. Na razie nie dla mnie takie zabawy nie dla tak zielonego.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości