Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak utworzyć plik *.sh ktory uruchomi aplikacj jako root
0
Cześć,
kiedy wklepuje w CLI to wszystko dziala jak należy:
cd /home/user/Pulpit/DF
sudo ./DT.sh
To po wpisaniu hasla do okienka uruchamia się skrypt DT z uprawnieniami administratora. "Skrypt" DT.sh wygląda tak:

sudo
cd /home/user/Pulpit/DF
./DwarfTherapist-v42.1.7-linux-x86_64.AppImage

Gdzie sudo i cd nic nie robi, w dodatku "skrypt" działa tylko jeśli znajduje się w tym samym folderze co appimage. Docelowo ma uruchamiac appimage ze wskazanej sciezki i z uprawnieniami administratora.
Odpowiedz
0
appimage jako root? Po co?
Odpowiedz
0
(05-11-2024, 19:27)dedito napisał(a): appimage jako root? Po co?
Bo uruchamiany bez roota nie dziala prawidlowo.
Odpowiedz
0
No to wskaż gdzieś instrukcję do tego appimage, który wymaga uprawnień root, oczywiście mowa o wiarygodnych źródłach.
Odpowiedz
0
(05-11-2024, 19:35)dedito napisał(a): No to wskaż gdzieś instrukcję do tego appimage, który wymaga uprawnień root, oczywiście mowa o wiarygodnych źródłach.
Nie wiem o czym mówisz - jest to program do odczytu i podmiany danych w pamięci innego procesu. Na fedorze jest w repozytorium i działa bez roota. Jak uruchamiam go z appimage w linuxie mint to nie działa (nie widzi procesu ktrego dane ma odczytac/podmienic). Jak uruchamiam go jako root to działa. Tyle wiem.
Odpowiedz
0
Podaj link do tego programu w repozytorium fedory.
Odpowiedz
0
(05-11-2024, 19:45)dedito napisał(a): Podaj link do tego programu w repozytorium fedory.
repozytorium ktorego uzywalem w fedorze
https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/...Therapist/
github projektu:
https://github.com/Dwarf-Therapist/Dwarf-Therapist

Ale ja nie szukam odpowiedzi czy tak sie powinno appimage używać, tylko szukam sposobu jak to zrobić bez terminala.
Odpowiedz
0
Tymczasem tytuł wątku brzmi: jak utworzyc skrypt z polecen z terminala?
Odpowiedz
0
(05-11-2024, 19:53)dedito napisał(a): Tymczasem tytuł wątku brzmi: jak utworzyc skrypt z polecen z terminala?
Dokladnie - problem polega na tym że jak wpisuje wszystko recznie do CLI to dziala tak jak chcę. A jak z tych polecen zrobić skrypt żebym mógł go uruchamiać dwoma kliknięciami? Nie chcę co chwila używać terminala.
Odpowiedz
0
To stoi to w sprzeczności z tytułem wątku :d no sorry Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości