Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Problem ze startem Linuxa
0
Witam. Dzisiaj zainstalowałem Linux Mint na laptopie HP Zbook 15 G2. Żeby włączyć Linuxa muszę wejść w Bios i dalej Boot Device Options, Boot From EFI File, Select File System, EFI, ubuntu, grubx64.efi i system startuje. Może ma ktoś takiego laptopa lub wie co zrobić żeby system startował wraz z uruchomieniem laptopa? Czytałem podobne wątki i chyba trzeba coś przestawić w Biosie, ale u mnie te opcje inaczej się nazywają i nie wiem co włączyć. Będę wdzięczny za każdą pomoc...
0
Wybierasz start Minta z Boot Menu, więc Ci starutuje, ale ustawienia w BIOS-ie to nie zmienia.
Musisz wejść do ustawień BIOS i wybrać Boot z tego dysku na którym jest Mint i zapisać zmiany w BIOS-ie, wtedy komputer wystartuje z tego dysku .
PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
0
(30-01-2025, 18:14)kszyhus napisał(a): Wybierasz start Minta z Boot Menu, więc Ci starutuje, ale ustawienia w BIOS-ie to nie zmienia.
Musisz wejść do ustawień BIOS i wybrać Boot z tego dysku na którym jest Mint i zapisać zmiany w BIOS-ie, wtedy komputer wystartuje z tego dysku .
Wiem że muszę wejść w ustawienia Biosu, ale nie wiem gdzie szukać tego dysku, nie wiem jak on się nazywa. Wkleił bym tutaj zdjęcia Biosu, ale nie umiem.
0
Ja bym poczytał instrukcję obsługi, zapewne jest tam to opisane.
Cytat:Ustawianie nowej kolejności rozruchu w programie Computer Setup
W celu wejścia do programu Computer Setup i ustawienia kolejności urządzeń rozruchowych
stosowanej przy każdym włączeniu lub ponownym uruchomieniu komputera:
1. Włącz lub uruchom ponownie komputer, a następnie naciśnij klawisz esc, kiedy u dołu ekranu
wyświetlany jest komunikat „Press the ESC key for Startup Menu” (Naciśnij klawisz esc, aby
wejść do menu uruchamiania).
2. Naciśnij klawisz f10, aby wejść do programu Computer Setup.
3. Za pomocą urządzenia wskazującego lub klawiszy ze strzałkami wybierz Legacy Boot Order
(Kolejność rozruchu dla starszych urządzeń) i naciśnij klawisz enter.
4. W celu przeniesienia urządzenia w górę na liście uruchamiania, za pomocą urządzenia
wskazującego kliknij strzałkę do góry lub naciśnij klawisz +.
— lub —
W celu przeniesienia urządzenia w dół na liście uruchamiania, za pomocą urządzenia
wskazującego kliknij strzałkę do dołu lub naciśnij klawisz -.
5. W celu zapisania preferencji i opuszczenia programu Computer Setup, kliknij ikonę Save
(Zapisz) w dolnym, lewym rogu ekranu, a następnie wykonaj instrukcje na ekranie.
— lub —
Za pomocą klawiszy ze strzałkami wybierz File (Plik) > Save Changes And Exit (Zapisz zmiany
i wyjdź), a następnie naciśnij klawisz enter.
Zmiany zaczną obowiązywać po ponownym uruchomieniu komputera.
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/hp/z...ukcja?p=83
0
Mam zdjęcia
[Obrazek: cNxrbD3l.jpeg]
[Obrazek: I3thB0wl.jpeg]
[Obrazek: 3DG7Rlpl.jpeg]
[Obrazek: WgSj226l.jpeg]
0
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że najlepiej byłoby przestawić na "Legacy" i zainstalować ponownie. Nie będziesz miał wtedy żadnego problemu. Po zmianie na legacy powinieneś mieć "legacy boot order" i tam ustawić kolejność. Sugeruję dać USB i CD-Rom [jak masz] jako 2 pierwsze pozycje, a trzecią na tego SSDka.
[Obrazek: Zda1Z10l.png]
Daj znać jak coś.

PS. Floppy boot możesz odznaczyć no chyba, że masz jeszcze stację dyskietek Wink
Born to be root... not to reboot. Dodgy
0
(30-01-2025, 21:53)Xan666 napisał(a): Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że najlepiej byłoby przestawić na "Legacy" i zainstalować ponownie. Nie będziesz miał wtedy żadnego problemu. Po zmianie na legacy powinieneś mieć "legacy boot order" i tam ustawić kolejność. Sugeruję dać USB i CD-Rom [jak masz] jako 2 pierwsze pozycje, a trzecią na tego SSDka.
[Obrazek: Zda1Z10l.png]
Daj znać jak coś.

PS. Floppy boot możesz odznaczyć no chyba, że masz jeszcze stację dyskietek Wink

Na tym zdjęciu miałem cały czas tak ustawione i tego nie ruszałem
[Obrazek: m3jjoexl.jpeg]
Tutaj ustawiłem tak.
[Obrazek: hYWiE7Zl.jpeg]
Kiedy przestawiłem z UEFI na Legacy pojawiło się to co na zdjęciu, tym razem zaznaczyłem trzecią opcję UEFI hybrid i opcja Ubuntu w Biosie pojawiała się po 2 kliknięciach
[Obrazek: B2cWlW2l.jpeg]
Kurcze nie ma innej opcji jak instalowanie wszystkiego od początku?
Miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle...
0
Przenieś customized boot na początek listy i skonfiguruj na ten plik z którego uruchamiasz.
Jak widać problem nie jest z Mintem tylko z konfiguracją rozruchu komputera.
0
Może przy instalacji Minta zainstalowałeś GRUB-a na pendrive zamiast na dysku systemowym i przy obecności pendrive w laptopie system się uruchamia a jak go nie ma, lub w BIOS-ie ustawiony jest boot z SSD to wyskakuje błąd.
PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
0
(31-01-2025, 07:50)kszyhus napisał(a): Może przy instalacji Minta zainstalowałeś GRUB-a na pendrive zamiast na dysku systemowym i przy obecności pendrive w laptopie system się uruchamia a jak go nie ma, lub w BIOS-ie ustawiony jest boot z SSD to wyskakuje błąd.[Obrazek: DrSCZYtl.jpeg][Obrazek: XK5j4gEl.jpeg] Zaznaczyłem wszystko tak jak na zdjęciach, nic nie przestawiałem i zainstalowałem Linuxa od nowa. Dalej jest ten sam problem. Myślę że jest tak, jak pisze dedito. Coś jest nie tak z Biosem.

Dodano po pewnym czasie:
(30-01-2025, 23:13)dedito napisał(a): Przenieś customized boot na początek listy i skonfiguruj na ten plik z którego uruchamiasz.
Jak widać problem nie jest z Mintem tylko z konfiguracją rozruchu komputera.
Jest na początku listy, ale nie wiem jak go skonfigurować, nie widzę takiej opcji. Jeśli chcesz mogę dodać kolejne zdjęcia opcji w Biosie.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości