Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane Thunderbird 2 GB
0
Zrobiłem w Windowsie w Thunderbirdzie export kont i danych do pliku zip, w MINT chcę go zaimportować i niestety jest błąd bo plik jest za duży ponad 2 GB . Nie ma opcji żeby go zmniejszyć poniżej 2 Gb a bez mojej poczty nie przejdę na Minta.  Może ma ktoś jakiś pomysł jak to zaimportować ?
0
Czym jest ice?
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
(07-02-2025, 09:48)mati75 napisał(a): Czym jest ice?
Przepraszam MINT nie ICE :-)
0
Z katalogu C:\Users\UserName\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles skopiowałbym katalog z profilem do katalogu /home/nazwauzytkownika/.thunderbird/
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
Wcześniej można też wykonać kompaktowanie aby zmniejszyć rozmiar.
0
(07-02-2025, 10:53)mati75 napisał(a): Z katalogu C:\Users\UserName\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles skopiowałbym katalog z profilem do katalogu /home/nazwauzytkownika/.thunderbird/
Niby coś pobrał jak wgrałem, ale to jakiś mały kawałek wszystkiego jest. Mój katalog profile ma 12 Gb i podczas importu pliku zip jest za duży bo ma ponad 2 Gb, zainstalowałem jakieś programy unzip ale też sobie nie radzą. Co zrobic ? Wgranie do katalogu, gubi maile, import pliku zip  za duży.
0
Eksport z pliku .zip wystarczy wgrać do katalogu /home/uzytkownik/.thunderbird. Wystarczy go otworzyć menadżerem archiwów z systemu nic nie trzeba instalować.
0
(08-02-2025, 00:07)mati75 napisał(a): Eksport z pliku .zip wystarczy wgrać do katalogu /home/uzytkownik/.thunderbird. Wystarczy go otworzyć menadżerem archiwów z systemu nic nie trzeba instalować.
Zgadza się tak robiłem, tylko pisze że plik za duży , i koniec. ok to jescze raz , eksportuję plik zip w windzie w thunderbirdziie, potem kopiuję ten plik do katalogu który podałeś i co dalej konkretnie mam zrobić ? mam zainstalowanego najnowszego minta.

Dodano po pewnym czasie:
(07-02-2025, 17:35)dedito napisał(a): Wcześniej można też wykonać kompaktowanie aby zmniejszyć rozmiar.
A jak to się robi ? Mój plik profile ma pona 12 Gb , i po co to robić ?

Zrobiłem ponownie i jest komunikat "Wystąpił błąd podczas wczytywania archiwum. Polecenie zakończyło się z kodem błędu"
1
Better response on post RE: Thunderbird 2 GB
(08-02-2025, 00:47)mpw1 napisał(a):
(07-02-2025, 17:35)dedito napisał(a): Wcześniej można też wykonać kompaktowanie aby zmniejszyć rozmiar.

To nie jest jakaś tajemna wiedza, opisuje to dokumentacja Wink
https://support.mozilla.org/pl/kb/porzad...e-folderow
Cytat:Kompaktowanie to regularny proces utrzymania plików (czasami nazywany porządkowaniem), który odzyskuje przestrzeń na dysku bez zmiany czy usuwania jakiejkolwiek twojej wiadomości.
0
(08-02-2025, 05:45)dedito napisał(a):
(08-02-2025, 00:47)mpw1 napisał(a):

To nie jest jakaś tajemna wiedza, opisuje to dokumentacja Wink
https://support.mozilla.org/pl/kb/porzadkowanie

Dodano po pewnym czasie:
Robi się to tak :

C:\Users\UserName\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles( aktywny katalog, zazwyczaj same literki)  skopiowałbym katalog z profilem do katalogu /home/nazwauzytkownika/.thunderbird/(też aktywny katalog) Dane należy skopiować z aktywnego katalogu w windowsie przy zamkniętym Thunderbirdzie do aktywnego katalogu też przy zamkniętym Thunderbirdzie. Aktywny katalog pod windą i mintem można sprawdzić używając polecenia eksport danych i na dole jest okienko otwórz aktywny katalog.
Nie należy nic kompresować, kompaktować, wystarczy proste kopiuj wklej.

Temat do zamknięcia.
Dziękuje za pomoc.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości