Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zainstalować Winamp ?
0
Chcę zainstalować Winamp i nie mogę. Próbowałem tego poradnika, ale wyskakuje cały czas, że się Wine zawiesiło.

https://youtu.be/PAmmBP-F3wg?si=zVuyq6xir3AaqUVK
Odpowiedz
0
Nie lepiej użyć natywnych programów typu audacious?
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(04-03-2025, 22:39)mati75 napisał(a): Nie lepiej użyć natywnych programów typu audacious?
To jakiś szajs
Odpowiedz
0
Doceniam taką opinie jako współautor tego programu.

O to co chatgpt podpowiada jako alternatywy dla winamp:

Clementine – To zaawansowany odtwarzacz muzyczny, który oferuje funkcje takie jak integracja z chmurą (np. Spotify, Google Drive), zarządzanie biblioteką muzyczną i wiele opcji konfiguracji. Interfejs jest prosty, ale oferuje dużą funkcjonalność.

Amarok – To bardziej rozbudowany odtwarzacz, który łączy zarządzanie biblioteką muzyczną z szerokimi możliwościami streamingu. Jest to odtwarzacz, który sprawdza się zwłaszcza w połączeniu z dużymi kolekcjami muzycznymi.

Rhythmbox – Jest to domyślny odtwarzacz na wielu dystrybucjach Linuksa, np. w Ubuntu. Prosty w obsłudze, wspiera różne formaty audio oraz funkcje zarządzania muzyką, jak tworzenie playlist czy pobieranie podcastów.

VLC Media Player – Choć głównie kojarzony z odtwarzaniem filmów, VLC także jest świetnym odtwarzaczem muzycznym. Obsługuje wiele formatów i daje dużą kontrolę nad odtwarzaniem dźwięku.

DeaDBeeF – To lekki, szybki odtwarzacz muzyczny, który świetnie sprawdza się w przypadku mniejszych zasobów systemowych. Umożliwia zarządzanie kolekcją muzyki, ma też możliwość instalacji wielu wtyczek.

Banshee – Banshee to kolejny popularny odtwarzacz muzyczny na Linuxa, który oferuje prosty interfejs, wsparcie dla wielu formatów plików audio, a także funkcje takie jak synchronizacja z urządzeniami mobilnymi, podcasty i integracja z usługami streamingowymi (np. Last.fm).

Guayadeque – To odtwarzacz muzyczny, który jest skierowany głównie na zarządzanie dużymi bibliotekami muzycznymi. Oferuje wiele funkcji, takich jak tagowanie, tworzenie playlist, wsparcie dla podcastów oraz integrację z serwisami takimi jak Last.fm.

Exaile – Exaile to odtwarzacz muzyczny inspirowany Amarokiem. Oferuje rozbudowane zarządzanie biblioteką, obsługę różnych formatów plików audio, tworzenie playlist i dostęp do radia internetowego. Ma również wsparcie dla rozszerzeń.

QMMP (Qt MultiMedia Player) – Lekki i szybki odtwarzacz muzyczny, który oferuje interfejs podobny do Winampa. Obsługuje wiele formatów plików, ma funkcje takie jak ekwalizer, zarządzanie playlistami i wtyczki.

Lollypop – Nowoczesny odtwarzacz muzyczny dla systemów Linux, który skupia się na prostocie i elegancji. Umożliwia organizowanie muzyki, zarządzanie biblioteką, a także streamowanie radia internetowego.

SoundJuicer – Choć głównie jest to ripper płyt CD, może być również używany do odtwarzania muzyki z różnych źródeł. Idealny dla osób, które chcą skonwertować swoje płyty CD do plików audio na Linuxie.

Strawberry Music Player – To nowoczesny odtwarzacz muzyczny, który jest rozwidleniem Clementine. Oferuje obsługę wielu formatów, funkcje zarządzania biblioteką, dostęp do internetu radio i różne opcje konfiguracji.

mpd (Music Player Daemon) – Jest to odtwarzacz muzyczny działający w tle, który może być sterowany za pomocą różnych klientów z graficznym interfejsem użytkownika. Może być używany na serwerach do odtwarzania muzyki na różnych urządzeniach w sieci.

Pulsar – Odtwarzacz muzyczny z prostym interfejsem, który obsługuje lokalne pliki muzyczne, ale również streamowanie z radia internetowego i obsługę plików muzycznych z chmury. Charakteryzuje się prostym, ale eleganckim wyglądem.

Vox Media Player – Choć Vox jest głównie dostępny na macOS, istnieje również jego wersja na Linuxa. Oferuje elegancki interfejs i wsparcie dla wielu formatów audio.

Cantata – Jest to klient grający dla Music Player Daemon (MPD), który oferuje elegancki interfejs oraz szeroką funkcjonalność, w tym zarządzanie muzyką, tworzenie playlist i integrację z serwisami streamingowymi.

KDE's Elisa – Jeśli używasz środowiska graficznego KDE, Elisa jest odtwarzaczem muzycznym stworzonym specjalnie z myślą o tym środowisku. Jest prosty, ale bardzo funkcjonalny i dobrze integruje się z systemem.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
(05-03-2025, 00:05)mati75 napisał(a): Doceniam taką opinie jako współautor tego programu.
(...)

przestań proszę - znowu 'muszę' ci dać plusik Smile współtwórca? łał - korzystam i jestem bardzo zadowolony...

winamp - 'zamknięty' szajs moim zdaniem (skoro można mieć zdania) Wink  - kto tego jeszcze używa? poza tym audacoius ma opcję 'winamp classic interface'.

efekty uzależnień są straszne czasami - zmieniać cały system pod jeden program? skoro chce sie windowsowe programy to czemu nie windows i winamp? ech kupiłem konia, poję go benzyną, ale dalej skubaniec nie chce pędzić 160 na godz jak inne auta...

Dodano po pewnym czasie:
(04-03-2025, 22:02)Morthy napisał(a): Chcę zainstalować Winamp i nie mogę. Próbowałem tego poradnika, ale wyskakuje cały czas, że się Wine zawiesiło.

https://youtu.be/PAmmBP-F3wg?si=zVuyq6xir3AaqUVK

może zapytaj @slawinek - tuataj pisze "tak na próbę zainstalowałem pod wine sobie testowo winampa-działa elegancko"

adres do posta: https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=3134
Odpowiedz
0
(04-03-2025, 23:58)Morthy napisał(a):
(04-03-2025, 22:39)mati75 napisał(a): Nie lepiej użyć natywnych programów typu audacious?
To jakiś szajs
W sumie to nie mam pojęcia czemu niby Audacious gorszy od Winampa. Te mają praktycznie identyczny interfejs, plus faktycznie skórki.

Ja rozumiem przyzwyczajenia, ale ludzie, serio spróbujcie czasami czegoś nowego, albo podobnego do oryginału. Nie szkodzi spróbować. Dopiero jak poużywacie tę godzinę czy dwie to wtedy możecie jakiś osąd wyrazić.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Jak zainstalować Winamp ?Głównym problemem jest to że większość podchodzi do tego systemu jak do darmowego windowsa. Ściągne sobie program z internetu i dlaczego nie działa albo jak to zainstalować. Albo używałem programu na windows to uruchomie sobie przez wine i dlaczego on nie działa. Z mojego punktu widzenia po przeszło 20 latach korzystania z systemów unix są 3 kwestie które w porównania do windowsa działają źle: sterowniki, przeglądarki pdf i pakiety biurowe mogłyby być lepsze.
(06-03-2025, 14:54)sr-ol napisał(a): przestań proszę - znowu 'muszę' ci dać plusik Smile współtwórca? łał - korzystam i jestem bardzo zadowolony...
W wielu programach opensource przez 2 dekady grzebałem, m.in. paczki z audacious dla debiana i ubuntu robię ja. Oczywiście później słucham od fanatyków minta głównie na fb, że się g... znam gdy opisuje jak słabym tworem jest cinnamon. Rakiem społeczności wokół linux jest ona sama, bo najwięcej do powiedzenia mają ci co najmniej wiedzą.
Odpowiedz
0
(04-03-2025, 23:58)Morthy napisał(a): To jakiś szajs
No no, ciekawa interpretacja programu, który lekko bije na głowę winamp'a. No ale tak, wszystko sprowadza się do umiejętności korzystania z tegoż, oraz dostosowywania wyglądu, czego autor tej wnikliwej oceny, zapewne nie potrafi. Aaaa... przepraszam, wyszedł już? oj
Odpowiedz
0
Ja jako że mam na drugiej partycji Windowsa z zainstalowanym Winampem to odpalam ten program w Linuxie za pomocą PortProton. Wiem że to program do odpalanie gier ale działa więc mi to nie przeszkadza. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Linuxa więc dopiero odkrywam ten system.
Odpowiedz
0
Proton czy wine, nie koniecznie do gier, a poprostu dla formatu programów tworzonych pod Windows.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości