15-04-2020, 15:13
1

Kod:
sudo apt-get -f install
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
Problem z Shotcut, przestał działać
|
15-04-2020, 15:13
1 ![]() Kod: sudo apt-get -f install
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
15-04-2020, 15:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2020, 15:30 przez Maciek7777.)
15-04-2020, 15:28
1 ![]() Ogólnie jak pisałem lepiej zainstalować system 64-bit bo takich problemów będzie więcej.
15-04-2020, 15:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2020, 19:23 przez Maciek7777.)
0 (15-04-2020, 15:28)dedito napisał(a): No to została jeszcze możliwość instalacji wersji 17 shotcuta lub kompilacja ze źródeł.Będę instalował Shotcut 17 tylko muszę zrestartować komputer, gdyż gedit twierdzi że mam jeszcze zainstalowany Shotcut, a ja raczej go usunąłem. Człowiek ma sentyment do tego systemu i szkoda reinstalować. A że wcześniej działało a teraz nie działa to jeszcze nie mogę się pogodzić ze stratą tego Shotcuta na tym moim starym sprzęcie Dodano po pewnym czasie: sudo dpkg -i tym poleceniem zainstalowałem Shotcut 17 bo inaczej GDebi mówił że mam zainstalowaną nowszą wersję programu Dodano po pewnym czasie: Mam jeszcze jeden pomysł. Zainstalowałem Shotcut version 15.07.02 i on w miarę normalnie się zachowuje w porównaniu do innych wersji bo otwiera się przy pomocy komendy Shotcut z terminala i wszystko wygląda normalnie po jego otwarciu poza tym że nie ma obrazu (zamiast nbiego jest zielona plansza). I pomyślałem że jakby wykryć powód braku obrazu to możnaby w taki sam sposób później naprawić obraz w nowszych wersjach programu. Może jakieś kodeki czy sterowniki mogłyby przywrócić wyświetlanie obrazu w Shotcut ?
15-04-2020, 19:44
1 ![]()
15-04-2020, 22:10
15-04-2020, 22:28
0 To sprawdź jeszcze sobie na wersji live-cd.
23-04-2020, 10:46
0 Dziękuję Wam za odpowiedzi i na pewno coś się nauczyłem i jeszcze się nauczę więcej z Waszego forum o Mint w przyszłości
![]() Niestety wygląda na to że muszę się pożegnać z Shotcut na tym stary kompie. Do działania programu potrzebne jest OpenGl 2.0 (z rozszerzeniem buforowania klatkowego), a moja wersja jest 1.4. To może tłumaczyć dlaczego program kiedyś u mnie działał ponieważ znalazłem info. że Intel skończył obsługę swoich starszych grafik przez OpenGl 2.1 (wtedy musiałe mieć właśnie ten OpenGl przed aktualizacją) i zaktualizowano zpowrotem stare grafiki do OpenGl 1.4 (i wygląda na to że nie da się tego odkręcić ![]() Pozytywne jest to, że dzięki temu ca łemu grzebaniu w systemie zaktualizowałem system do Mint 19 (podobno po takim czymś komp moż nie wstać) i teraz komp chodzi mi lepiej więc to jest spoko na plus ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|