26-04-2020, 18:59
0
Cześć,
Mam problem z miejscem na dysku.
Dev/sda1 100%. Czy można j to wyczyścić?
Mam problem z miejscem na dysku.
Dev/sda1 100%. Czy można j to wyczyścić?
Rozwiązane Miejsce na dysku
|
26-04-2020, 18:59
0 Cześć,
Mam problem z miejscem na dysku. Dev/sda1 100%. Czy można j to wyczyścić? 0 Jeśli jest to partycja główna, to przy takiej zajętości, chyba nie można się nawet zalogować do systemu i zwolnienie miejsca trzeba będzie przeprowadzić z poziomu sesji live-cd.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
26-04-2020, 20:17
0 System działa i mam dostęp do wszystkich folderów.
Zastanowiło mnie, dlaczego przy dysku 120g, folder home zawiera ok 60gb a reszta ok 50gb. Przy czy wszystko co instaluje jest w home. Czy jest jakiś pomysł co mogę wywalić, się tak żeby niczego nie popsuć
26-04-2020, 21:42
0 Pokaż wynik df -h
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 Kod: System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na Dodano po pewnym czasie: Kod: /home/cezary/.var/app/org.phoenicis.playonlinux/.Phoenicis to zajmuje prawie 20 gb. Myslisz, że mogę to usunąć? playonlinux tyle waży?
26-04-2020, 23:34
0 Odinstaluj zamiast usuwać.
Przeskanuj sobie dysk pod kątem największych rozmiarów. sudo du -cks /*|sort -rn Możesz też skorzystać z programów baobab lub ncdu.
A imię jego czterdzieści i cztery.
27-04-2020, 10:00
0 Zdaje się, że mój problem bo polega na tym, że nie zrobiłem partycji systemowej. Czy mogę to zrobić teraz, czy to już za późno?
27-04-2020, 10:19
0 Masz partycję systemową:
/dev/sda1 117G 109G 2,0G 99% / Być może masz na myśli partycję home. Można wydzielić nową partycję home, ale najpierw musisz uwolnić miejsce.
A imię jego czterdzieści i cztery. 0 (26-04-2020, 18:59)Cyzio19 napisał(a): Cześć,Zainstaluj BleachBita. Zaznacz wszystko z wyjątkiem kilku najpoważniejszych ostrzeżeń, a potem usuń śmieci. Sprawdź, czy nie masz ustawionego TimeShift na robienie migawek codziennie. Najlepiej ustaw raz w miesiącu, usuń wszystkie migawki z wyjątkiem ostatniej.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein 0 Jeżeli podzielisz dużą partycję na mniejsze to jedna z nich jeszcze szybciej się wypełni i system przestanie działać. Jedna, duża partycja pozwala na najlepsze wykorzystanie dostępnej pamięci.
Jeżeli partycja jest wypełniona powyżej 80% to system zaczyna działać wolniej. Nie instaluj BleachBit bo uszkodzisz sobie system: >> Ran Bleachbit as Root, now Getting Login Loop Czyszczenie można przeprowadzić bezpiecznie z użyciem narzędzi zawartych w systemie: >> Czyszczenie systemu |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|