09-12-2020, 23:53
0
Hmm, dziwna sprawa bo z tym problemem borykam się już od stycznia a po wczorajszym update:
internet działa po włączeniu komputera.
Sprawdzałem changelog "linux-firmware" ale tam nic nie ma na temat kontrolera ethernet:
https://launchpad.net/ubuntu/+source/lin...re/1.187.6
Wiem, że ethtool enp4s0 miałem wpisać jak nie będzię internetu ale wpisałem z ciekawości teraz i wyskoczyło coś takiego:
Niepokoi mnie "Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted" może o to chodzi? Ta lampka na routerze gaśnie pewnie z powodu oszczędzania energii i potem z jakiegoś powodu nie może się wybudzić? Chociaż właściwie to port ethernet "świecił" na routerze a mimo to internetu nie było więc już sam nie wiem.
Piszę to tylko po to gdyby w przyszłości znów się to zaczęło dziać lub to tylko przejściowe i jutro będę miał to samo... jak co to się jeszcze odezwę narazie dzięki za pomoc.
internet działa po włączeniu komputera.
Sprawdzałem changelog "linux-firmware" ale tam nic nie ma na temat kontrolera ethernet:
https://launchpad.net/ubuntu/+source/lin...re/1.187.6
Wiem, że ethtool enp4s0 miałem wpisać jak nie będzię internetu ale wpisałem z ciekawości teraz i wyskoczyło coś takiego:
Kod:
Settings for enp4s0:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Supported pause frame use: Symmetric Receive-only
Supports auto-negotiation: Yes
Supported FEC modes: Not reported
Advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Advertised FEC modes: Not reported
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
1000baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Link partner advertised FEC modes: Not reported
Speed: 1000Mb/s
Duplex: Full
Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted
Current message level: 0x00000033 (51)
drv probe ifdown ifup
Link detected: yes
Niepokoi mnie "Cannot get wake-on-lan settings: Operation not permitted" może o to chodzi? Ta lampka na routerze gaśnie pewnie z powodu oszczędzania energii i potem z jakiegoś powodu nie może się wybudzić? Chociaż właściwie to port ethernet "świecił" na routerze a mimo to internetu nie było więc już sam nie wiem.
Piszę to tylko po to gdyby w przyszłości znów się to zaczęło dziać lub to tylko przejściowe i jutro będę miał to samo... jak co to się jeszcze odezwę narazie dzięki za pomoc.