02-11-2024, 12:11
0
(01-11-2024, 20:52)Niktistotny napisał(a): Nie chciał bym się uczyć linuxa (...)
Chciałbym zrezygnować już z Windows (...)
(...) ale na pewno nie nauczę się pracy na nim w konsoli bo to jest dla mnie odpychające (...)
że łe? hehe
- linuxa nie musisz się wcale uczyć - przychodzi sam do głowy tak jak windows... żeś wymyślił hehe - chcę umieć, ale nie chcę się uczyć... w filmie matrix była scena ładowania obsługi helikoptera do głowy w kilka sekund - póki co chyba nie mamy jeszcze takich technologii ;)
- nie napisałeś co ci przeszkadza w windowsie - może wcale nie musisz rezygnować (tym bardziej, że chyba niechętnie to robisz)...
- słabe podejście chyba trochę - no bo skoro wiesz, że się nie nauczysz, to faktycznie nie warto się uczyć i próbować ;) ech...
obsługa konsoli to pisanie i kopiowanie/wklejanie tekstu (oczywiście dobrze jest wiedzieć co pisać i wklejać, ale to już inna bajka) - jeśli odpychające jest pisanie i czytanie, to obsługa kompa musi być katorgą hehe konsola jest 'programem' jak wiele innych - ma wiele możliwości i sporo rzeczy robi lepiej niż programy 'klikane'...
ogólnie z linuxem (też jestem świeżak) to moim zdaniem najważniejsze jest nie starać się go 'przerobić' na windowsa - nie jest łatwo, bo stare nawyki i przyzwyczajenia z innych systemów, bo to wymaga innego sposobu myślenia trochę, bo stety/niestety potrzeba czasu, bo trzeba się uczyć/poznawać... no ale wszystko nowe tego chyba wymaga...
co do bezpieczeństwa - jeśli system nie może zainstalować programu bez naszej wiedzy i zgody, to jedynym niebezpieczeństwem jesteś ty... antywirus (jak to piszesz) to moim zdaniem oszustwo - niby chroni przed wirusami, a sam jest wirusem, i to przeterminowanym, bo zawiera 'starą' bazę wirusów.
osobiście uważam, że wbudowana zapora + vpn + czytanie ze zrozumieniem załatwiają sprawę w większości przypadków.
pamiętaj, że linux - w przeciwieństwie do windowsa - jest twój i to twoja robota o niego dbać, a jak się dba tak się ma ;)