Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z wolnym lub brakiem wifi z karty Realtek RTL8188E
0
( 10 godzin(y) temu)dedito napisał(a): Te prędkości jak widać są dalekie od prędkości z jaką karta zestawiła połączenie po WiFi (72.2Mb/s):
Cytat:wlp2s0    IEEE 802.11  ESSID:"UPCA45A9F9" 
          Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: <MAC 'UPCA45A9F9' [AC3]> 
          Bit Rate=72.2 Mb/s  Tx-Power=20 dBm 
          Retry short limit:7  RTS thr=2347 B  Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=54/70  Signal level=-56 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:133  Missed beacon:0
Sam router zgłasza możliwości połączenia na 130Mb/s, czyli to jest jeszcze najwyraźniej 1-strumieniowy standard n (sam fakt, że karta ma jedno złącze antenowe już to sugeruje)
Cytat:SSID                    BSSID              MODE  CHAN  FREQ      RATE        SIGNAL  BARS  SECURITY  ACTIVE  IN-USE
UPCA45A9F9              <MAC 'UPCA45A9F9' [AC3]>  Infra  11    2462 MHz  130 Mbit/s  74      ▂▄▆_  WPA2      yes    *
Gdzieś tam czytałem, że ta karta ma możliwość zwiększenia mocy nadawania do 30dB, ale czy to da szybszy link, to by trzeba sprawdzić.
W każdym razie jak już @mati75 zasugerował, ten sterownik nie jest zbyt dobrej jakości.

Zmiana karty na dwuzakresową byłaby dobrym wyborem, ale jako, że z tego co widzę nie masz w laptopie instalacji dwuantenowej to nie skorzystasz z pełni możliwości takiej karty, ale lepsze to niż "kopać się" z tym sterownikiem realteka, zwłaszcza, że używane karty można kupić za paręnaście złotych.
Tak z pamięci to na Linuxa polecają głównie Atherosa lub Intela.
Dziękuję za wszelkie info.
Jeszcze zapytam czy ta karta którą zamieściłem wcześniej na fotce Realtek RTL8822CE zrobi też problem ze sterownikiem czy też zainstaluje się normalnie? Bo mogę ją kupić teraz za 16,49pln nową id Chińczyka z ali a że będę kupować inne rzeczy to bym wrzucił za jednym razem. Tylko nie chciałbym żeby znowu okazało się że neta nie ma bo sterownik nie dobry. Może wiecie coś o tej karcie?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Problem z wolnym lub brakiem wifi z karty Realtek RTL8188E - przez slawinek - 9 godzin(y) temu

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości