Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
System rusza powoli - jak to zdebugować?
0
(01-04-2021, 20:36)yahoob3 napisał(a): Może warto spróbować (tak trochę strzelam) parametr "noresume" do GRUBa?

Edytuj GRUB: xed admin:///etc/default/grub i zmień linię GRUB CMDLINE... żeby wyglądała tak:
Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash noresume"
Zapisz plik i zamknij, wykonaj:
Kod:
sudo update-grub
Zobacz czy po restarcie coś się zmieni.
Juz sie cieszyłem, że pomogło dopisanie "noresume", ale okazało się, że po aktualizacji do nowej wersji Minta czyli z 22 na 22.1 system startuje normalnie.
Wcześniej
Kod:
systemd-analyze
pokazywał:
Startup finished in 7.102s (firmware) + 4.389s (loader) + 1.927s (kernel) + 12.985s (userspace) = 59.321s
graphical.target reached after 12.892s in userspace.

a teraz jest:
Startup finished in 6.702s (firmware) + 4.089s (loader) + 1.637s (kernel) + 12.702s (userspace) = 25.131s
graphical.target reached after 12.692s in userspace.

Bardzo ciekawi mnie co spowodowało wcześniej tak długi start. Na początku po instalacji Mint 22, system startował szybko, po kilku aktualizacjach, ale wtedy nie zwróciłem na to uwagi, zaczął uruchamiać się bardzo długo Smile, czyli około 1min  i wtedy rozpocząłem poszukiwania lecz do tego czasu nie znalazłem rozwiązania. Dopiero aktualizacja do nowego Minta 22.1 spowodowała nagłe przyspieszenie do 25s oczywiście piszę tutaj o parametrze (userspace). Teraz postaram się kontrolować to zachowanie przy starcie, może znowu jakaś aktualizacja to spowoduje, więc Timeshift będzie używany intensywnie Smile.

Wiadomości w tym wątku
RE: System rusza powoli - jak to zdebugować? - przez albertartu - 21-01-2025, 23:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości