02-02-2025, 11:58
0
Osobiście nie do końca się zgodzę. O ile wiedzy na temat tego, jak działają cpu jedno i dwu rdzeniowe na Linux, o tyle mając laptopa z 2012 roku na Intel i7 -Ivy Bridge jak się nie mylę - pierwszej generacji z Nvidia na pokładzie, nie mogę narzekać na działanie Linux jak i przeglądarek. Chociaż ze sterownikiem 390xx, faktycznie trzeba trochę fikołków wykonać. Podobnie z pc na Athlonie 64, też wszystko działa pięknie. Za kilka dni poskładam do kupy mego antycznego PII i zobaczymy jak tam będzie to wyglądać. Mx Linux oraz AntiX dość fajnie radzą sobie na leciwych sprzętach. Mx na LXDE a AntiX na Fluxbox. Pamiętam jak instalowałem bratu na którejś Toshiba Satelite gdzie był właśnie Intel Atom, nie pomogła nawet wymiana dysku na SSD. system był bardzo mało responsywny, czy to Mx, czy Lubuntu, bądź AntiX. Więc konstrukcja cpu zapewne jest bardzo istotna. Co do Win10/11. Posiadam 10. Ostatnio dla checy wrzuciłem obraz 11stki. Mój pc mający tpm starszej generacji, uruchomił system bez kłopotu a licencja została zaakceptowana. Później weszły update'y. Jednak 11stka mi się nie podoba, więc szlag z nią. Ja Windows traktuję stricte przedmiotowo, bez dusznie wykorzystując go tylko do grania. To taka dla mnie pani lekkich obyczajów Jak się skończy, to osobiście płakać nie będę. Reasumując: czy Linux jest godny polecania dla starszych sprzętów, odpowiadam tak: w granicach rozsądku.