0
Mój Thinkpad T430 (chyba z 2010 czy 2011 roku, kupiony jako używany parę lat temu za 200zł) daje radę.
Co prawda wymieniłem mu dysk systemowy na ssd, bo hdd to jednak już nie te czasy -- na hdd działać będzie, wolno ale będzie, pytanie czy ktoś sobie ceni swój czas czy woli aby każda operacja zajmowała kilka sekund dłużej. Może i te parę sekund nas nic nie kosztuje, ale w ciągu całego dnia może się uzbierać ładnych kilkanaście/kilkadziesiąt minut, zwłaszcza jak ma się za mało pamięci RAM. W tym kompie było fabrycznie chyba 8GB, ja mu dołożyłem drugie 8 i teraz jest 16 -- ale ciągle mało, przynajmniej dla mnie i tego w jaki sposób ja kompa używam
. Dołożyłbym mu więcej ale 16GB to max ile można tutaj wsadzić. Im więcej RAM tym lepsze buforowanie danych w pamięci (jest na to więcej miejsca), więc można w mniejszym czy większym stopniu obejść zapytania do dysku, co jest bardzo krytyczne w przypadku dysków HDD. Zawsze też można zrobić lekką optymalizacje montowania zasobów z plikami tymczasowymi/cache w RAM. Co to procesora, to przy dyskach SSD, wielowątkowość rdzenia już żadnego zysku nie generuje. To było dobre w przypadku dysków HDD, gdzie procek musiał czekać bardzo długi czas na dane. Po tym jak weszły dyski SSD, ten czas dostępu do danych drastycznie został skrócony -- z około 10ms na 0,1ms -- więc i procesor na ten drugi wątek uruchomiony na tym samym rdzeniu ma już około 100-krotnie mniej czasu by coś zrobić. Przy dyskach HDD było to 10-100% zysku na tym dodatkowym wątku w zależności od operacji (średnio koło 30%), na dysku SSD te wartości trza podzielić przez 100 i wychodzi w zasadzie nic.
Więc w przypadku dysków SSD jest znacząca różnica czy mamy procek z 2 rdzeniami z HT, czy z 4 fizycznymi rdzeniami. Ale też bez dramatu. W tym T430 mam 2 rdzenie z HT, 3,3GHz przy dysku SSD, czyli w sumie 2 procki. Działa mi to znośnie Nawet jak odpalę maszynę wirtualną z win11 wszystko śmiga ładnie. Dramatyczną róznice można było odczuć przerzucają obraz takiej maszyny z dysku HDD na SSD -- wzrost wydajności o xxxx% 
Podsumowując, stare kompy są spoko, tylko przydałoby się im wrzucić te 32GB a najlepiej 64GB RAM, reszta ujdzie.

Podsumowując, stare kompy są spoko, tylko przydałoby się im wrzucić te 32GB a najlepiej 64GB RAM, reszta ujdzie.

Kod:
$ inxi
CPU: dual core Intel Core i5-3320M (-MT MCP-)
speed/min/max: 1214/1200/3300 MHz Kernel: 6.13.5-amd64 x86_64 Up: 1d 0m
Mem: 6.19/15.38 GiB (40.2%) Storage: 1.13 TiB (50.0% used) Procs: 339
Shell: Zsh inxi: 3.3.37