Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RAM dysk jako pamięć podręczną przeglądarki.
0
(04-04-2025, 10:09)mati75 napisał(a): Problem z firefox jest taki że trzyma cache w .mozilla, tam gdzie wszystko. Tak jest u mnie:
Kod:
du -hs .mozilla/
3,6G    .mozilla/
du -hs .cache/mozilla/
1,2G    .cache/mozilla/

No faktycznie jakiś "niewielki" cache trzyma w ~/.mozilla/ . Niewielki na potrzeby pojedynczych stron www ale jak ktoś odwiedza tysiące stron to może się trochę tego uzbierać. Big Grin Niemniej jednak, jak sprawdziłem oglądanie YT, to odpowiadający mu katalog w podkatalogu /storage/ nie powiększał się, więc filmy buforuje w RAM standardowo, ewentualnie w ~/.cache/mozilla/ . Tak czy inaczej ten cały cache można wrzucić do RAM wyłączając browser.cache.disk.enable . I chyba jednak sobie to wyłączę. Big Grin

(04-04-2025, 10:09)mati75 napisał(a): Osobiście to tylko journal z systemd posłałem do ramu, bo to badziewie nawet konfiguracje wielkości i długości trzymania logów ignoruje. Najgorsze w przypadku systemów działających z kart pamięci.

To dziwne, u mnie honoruje:

Kod:
#  egrep -v "^#" /etc/systemd/journald.conf

[Journal]
Storage=persistent
SystemMaxUse=128M
SystemMaxFileSize=32M
RuntimeMaxUse=128M
RuntimeMaxFileSize=128M
ForwardToSyslog=yes
ForwardToWall=no
Audit=no

# du -hs /var/log/journal
128M    /var/log/journal

(04-04-2025, 13:11)kszyhus napisał(a):
(04-04-2025, 09:14)mati75 napisał(a): Gra raczej nie warta świeczki. Mi dysk ssd padł po 11 latach użytkowania.
Mi jeszcze nie padł żaden a mam ich już sporo.
Pierwszy zakupiłem w 2014 roku (PLEXTOR 128GB), także myślę, że nie ma sensu kombinować.

Mi dla odmiany po paru dniach użytkowania padł dysk z tego artykułu (Goodram SSDPR-CX400-02T-G2) Big Grin Dosłownie zapisałem na nim 2 TB i zdechł. Szkoda, że nie napisali co się popsuło ale przynajmniej hajs mi oddali, a o zapisane dane, nawet nie prosiłem. Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: RAM dysk jako pamięć podręczną przeglądarki. - przez morfik - 04-04-2025, 18:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości