10-03-2019, 00:10
0
trochę pogrzebałem w internetach a do tego trochę poeksperymentowałem i znalazłem rozwiązanie mojego problemu
do pomiaru temperatur, napięć itp potrzebujemy:
Menadżer oprogramowania:
Lm-sensors - u mnie był już zainstalowany
XSensors
Po uruchomieniu XSensors miałem taki widok:
Trochę bieda widok, więc uruchamiamy terminal i:
spowoduje to wyszukanie sprzętowych sensorów, a na końcu zapisze zmiany w pliku, zgadzamy się na wszystko: y
Restartujemy komputer i po restarcie mamy już taki widok
już dużo lepiej ale brakowało mi jeszcze częstotliwości na jakiej działa procesor, próbowałem kilku rzeczy ale tylko Conky u mnie działa więc wchodzimy w menadżer oprogramowania i instalujemy Conky-all, potem wchodzimy w terminal i wpisujemy
i na pulpicie mamy:
niestety nie wiem jak to przesunąć w inne miejsce, albo chociaż zmienić tło(ewentualnie zawsze można przesunąć ikony ) ale to co mnie interesowało było widać bez problemu czyli częstotliwość co do testowania stabilności to można użyć prime95, który można pobrać z tej strony, po rozpakowaniu archiwum możemy uruchomić w terminalu mprime co ciekawe po skonfigurowaniu sensorów udało mi się podkręcić cpu @4.5 bez tego miałem problemy z stabilnością
do pomiaru temperatur, napięć itp potrzebujemy:
Menadżer oprogramowania:
Lm-sensors - u mnie był już zainstalowany
XSensors
Po uruchomieniu XSensors miałem taki widok:
Trochę bieda widok, więc uruchamiamy terminal i:
Kod:
sudo sensors-detect
Restartujemy komputer i po restarcie mamy już taki widok
już dużo lepiej ale brakowało mi jeszcze częstotliwości na jakiej działa procesor, próbowałem kilku rzeczy ale tylko Conky u mnie działa więc wchodzimy w menadżer oprogramowania i instalujemy Conky-all, potem wchodzimy w terminal i wpisujemy
Kod:
conky
niestety nie wiem jak to przesunąć w inne miejsce, albo chociaż zmienić tło(ewentualnie zawsze można przesunąć ikony ) ale to co mnie interesowało było widać bez problemu czyli częstotliwość co do testowania stabilności to można użyć prime95, który można pobrać z tej strony, po rozpakowaniu archiwum możemy uruchomić w terminalu mprime co ciekawe po skonfigurowaniu sensorów udało mi się podkręcić cpu @4.5 bez tego miałem problemy z stabilnością