Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z wolnym lub brakiem wifi z karty Realtek RTL8188E
0
To jest wina sterowników samej karty niż innych rzeczy. Mam jeden sprzęt ze znaczną nowszym modelem karty Realtek i zachowuje identycznie będąc 10 cm od routera. Ten typ tak ma, tylko u mnie się nie da wymienić karty bo jest przylutowana. Podałem link do allegro do karty która powinna działać, zawsze można wymienić.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Hey!
Nie wiem co sie stało ale dziś odpaliłem laptopa z Linuxa i wi fi z routera działa.
Strony www się wczytują.

Jedyne co dzisiaj robiłem to otwarłem laptopa bo chciałemzobaczyćjaką mam tam kartę,wyjąłem ją ze slotu porobiłem jej zdjęcia i wsadziłem z powrotem na miejsce.

Wpisałem też komendę jak niżej od jedengo kolesia z forum ale chyba to nie od tego zadziałało. Heh dziwne Smile na razie działa i ok.

Kod:
rfkill list ; iwconfig ; mokutil --sb-state
załączam fotki tej karty-co ciekawe ma tylko jedno wyjście antenowe-jakaś tania wersja upchana w lapka przez Toshiba
[Obrazek: gyTIUs9l.jpeg]
[Obrazek: FVYCpIOl.jpeg]
[Obrazek: y9BlCrkl.jpeg]

Zrzuty ekranu z prędkości neta na tej karcie gdy nagle ożyła
[Obrazek: EggsGyRl.png]
[Obrazek: CcZZ0bll.png]

P.S.
Co ciekawe w obecnej chwili mój stary Laptop chodzi 5 razy szybciej niż na windzie a może i 10 razy.Na pewno szybciej się system uruchamia i zamyka bo na start windy czekałem około od 5ciu do 10 minut.....uffff

Na szczęście widows 10 skończył wsparcie a windows 11 wymaga nowego sprzętu a więc inwestycji ...na szczęście....
Pozdrawiam
Odpowiedz
0
Ten zestaw komend rfkill list ; iwconfig ; mokutil --sb-state nie wprowadza zmian więc te "cudowne uzdrowienie" to raczej może mieć związek z tym wyjęciem i włożeniem karty.
To karta bgn więc teoretycznie powinna osiągać prędkości co najmniej 5 razy wyższe od tych zaprezentowanych.
Wklej wyniki skryptu https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...78#pid1078 to będzie można ocenić coś więcej.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości