18-11-2019, 13:21
0
Nie sugerowałem każdorazowego wyjmowania.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
Start MInta z dysku Windowsa zamiast Minta
|
18-11-2019, 13:21
0 Nie sugerowałem każdorazowego wyjmowania.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
18-11-2019, 13:59
0 (18-11-2019, 12:50)offroad napisał(a): To, jaka jest prawidłowa procedura instalacji co by takiego problemu uniknąć, od razu zaznaczę, że wyjmowanie każdorazowe dysku m2 z płyty odpada... To powiedz proszę, w jakim przypadku? Wymienię tylko: - jeden dysk, jeden system; - jeden dysk, dwa, trzy, cztery... systemy; - dwa dyski, jeden system, - dwa dyski, dwa systemy (bootloader jeden, lub dwa)... - itd. Wiesz, trochę permutacji jest ![]() ![]()
18-11-2019, 14:36
0 Dorzuć do tego różne układy partycji i systemy plików ...
![]()
18-11-2019, 14:37
0 (18-11-2019, 12:50)offroad napisał(a): @dedito jesteś politykiem czy zamierzasz być ? Ale raczej nie chodziło byś wyjmował fizycznie m 2 z płyty głównej tylko za pomocą instalatora Minta odmontował ten dysk. O ile pamiętam to Instalator sam przed rozpoczęciem działania informuje, że są dostępne dodatkowe dyski i zaleca się ich odmontowanie i czy chcesz to zrobić teraz. Prawdopodobnie kliknąłeś "Nie" zlecając kontynuowanie co było jednym z błędów o jakie pytasz. Ale nie jedynym. W mojej ocenie popełniłeś jakiś błąd w karcie zarządzania partycjami w instalatorze Minta. Prawdopodobnie źle zaznaczyłeś partycję do instalacji i źle ustawiłeś montowanie systemu czy jakoś tak to się nazywa... Sam się gubię nieco na tym etapie i stąd wiem, że chociaż ta karta wygląda na dosyć prostą w konfiguracji to łatwo nieumyślnie jakąś bzdurę ustawić, zwłaszcza, że czasami wydaje się, że wszystko ok a tu instalacja nie rusza bo coś i zaczyna się myślenie. W każdym razie aby zrobić to co potrzebujesz to musisz podczas instalacji Minta koniecznie odmontować dysk m 2, najlepiej jeszcze przez LiveCD wejdź sobie w "Komputer", zaznacz dysk m 2 z Windą i z menu kontekstowego wybierz "Odmontuj". Ewentualnie możesz to zrobić korzystając z narzędzia "Dyski" na LiveCD albo po uruchomieniu instalatora kiedy dostaniesz monit o zamontowanych dyskach kliknij "Tak" by pozwolić instalatorowi na automatyczne odmontowanie. No i potem musisz zwrócić szczególną uwagę na każdy najmniejszy ruch przy zarządzaniu partycjami. Nawet jak już wszystko ustawisz to poczytaj jeszcze kilka razy i przeanalizuj co i jak nim ruszysz dalej z instalacją. Mogłem po drodze coś pokręcić bo już dawno nie instalowałem na świeżo Minta, dopiero teraz będę przymierzał się do instalki prawdopodobnie Mate ![]()
18-11-2019, 16:02
2 ![]() Można temu zapobiec, jak napisał dedito, przez odłączenie dysku na czas instalacji. Jeśli odłączanie jest trudne to można zmienić flagi na pierwszej partycji efi na czas instalacji za pomocą GParted z rozruchowego nośnika USB. Odznaczasz boot i esp, automatycznie będzie przydzielona flaga msftdata. Tym sposobem partycja nie będzie rozpoznana jako rozruchowa (sposób nie jest oficjalny, czyli stosujesz go na własne ryzyko). ![]()
18-11-2019, 20:49
0 (18-11-2019, 16:02)magnus napisał(a): Program instalacyjny tak działa że kiedy wykryje partycję rozruchową efi to z niej korzysta nawet jeśli utworzysz dodatkową. To wiele wyjaśnia, chociaż manjaro tak nie robi, ale wygląda na to, że wszystkie Ubuntu tak mają |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|