0
Kopiujesz jako root z pendrive na dysk.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery.
Rozwiązane Instalacja Minta na Acer SP111-32N.
|
0 Kopiujesz jako root z pendrive na dysk.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
04-06-2021, 16:57
0 Pliki skopiowałem jako root. Teraz mam kolejną niewiadomą , mianowicie co zaznaczyć w Bios. Wypróbowałem już wszelkie możliwe kombinacje, ale metoda eliminacji (często dająca efekty jak się czegoś nie rozumie) tym razem zawiodła. W Biosie stoi sztywno zapis EFI File BOOT 0 : yes
W ten sposób utknąłem w martwym punkcie. Znowu będę grzebał w sieci szukając rozwiązania. 0 To pokaż co tam masz teraz w tym EFI i jakie masz opcje BIOS, bo będziemy tak do świąt rozwiązywać ten problem.
Jak czytam ten ostatni post z poradnika to tak myślę, że wcale nie chodzi o skopiowanie tych plików z USB, tylko po prostu w BIOS trzeba je dodać na odpowiedniej stronie.
04-06-2021, 19:46
1 Rozwiązałem problem bez poszukiwania recepty w sieci - drogą analizy układu partycji, umiejscowienia Boota w komputerze i przeglądu pozostałości starych instalacji. Zapis w Bios podany w moim poprzednim poście ma pozostać na pierwszym miejscu. Kamieniami milowymi w instalacji Minta na tym komputerze były: instalacja systemu w trybie ubiquity -b (podziękowania dla kolegi ciastek1981 za bezcenną radę i przesłany link) , wpisanie 18-tu poleceń z linka w terminalu , właściwe użycie haseł Biosu , skopiowanie plików efi z pendrive do folderu EFI na dysku. Może to zabrzmi śmiesznie ale dla mnie jako nowicjusza największą trudność sprawiał terminal, wcześniej tak na serio nigdy go nie używałem. P.S. Spokojnie , instalację zakończyłem dobre 1,5 godziny temu. Trochę uruchamiałem zainstalowany system,żeby się upewnić czy aby na pewno działa (jest O.K.). Co do instalacji to trzeba było zrobić jedno i drugie (kopiowanie z pendrive i wpis w Bios). Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
04-06-2021, 19:53
0 Oznaczam wątek jako rozwiązany.
Zamykam wątek.
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|