05-05-2019, 14:34
0
Cześć,
zakupiłem Lenovo IdeaPad 330-15ARR (Ryzen 5 2500U, Vega 8, 12GB Ram, 480GB SSD bez systemu w celu poznania w końcu platformy Linuxa (ot taki system motywacyjny, brak WIN7 motywuje do działania na Linuxie
Po udanej instalacji Linux Mint pojawiły się dwa problemy pierwszy to brak połączenia WIFI, i drugi nie działający touch pad, o ile z pierwszym sobie w miarę szybko poradziłem to z touchpadem mam pewne problemy bo jaki bym podobny temat nie znalazł w sieci to coś jest inaczej.
Nie chciałbym tutaj wypisywać głupot bo jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam z Linuxem więc skupię się na faktach:
Po wpisaniu
widzimy:
Jak widać myszka na USB działa bez problemowo.
Dodatkowe info:
Co więcej aktualizowałem co się dało (jądro i wszystkie inne aktualizacje jakie były dostępne w panelu Menadźer aktualizacji - bo wyczytałem, że dla ubuntu wystarczy aktualizacja jądra w podobnym temacie, liczyłem że może to to, ale nie pomogło).
Pomóżcie, abym mógł się nadal cieszyć użytkowaniem i poznawaniem Linuxa
zakupiłem Lenovo IdeaPad 330-15ARR (Ryzen 5 2500U, Vega 8, 12GB Ram, 480GB SSD bez systemu w celu poznania w końcu platformy Linuxa (ot taki system motywacyjny, brak WIN7 motywuje do działania na Linuxie
Po udanej instalacji Linux Mint pojawiły się dwa problemy pierwszy to brak połączenia WIFI, i drugi nie działający touch pad, o ile z pierwszym sobie w miarę szybko poradziłem to z touchpadem mam pewne problemy bo jaki bym podobny temat nie znalazł w sieci to coś jest inaczej.
Nie chciałbym tutaj wypisywać głupot bo jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam z Linuxem więc skupię się na faktach:
Po wpisaniu
Kod:
xinput
widzimy:
Kod:
⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ Logitech USB Optical Mouse id=10 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=8 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=9 [slave keyboard (3)]
↳ EasyCamera: EasyCamera id=11 [slave keyboard (3)]
↳ Ideapad extra buttons id=12 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=13 [slave keyboard (3)]
Jak widać myszka na USB działa bez problemowo.
Dodatkowe info:
Kod:
uname -a
Linux Lenovo-ideapad-330-15ARR 4.15.0-47-generic #50-Ubuntu SMP Wed Mar 13 10:44:52 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
cat /etc/issue
Linux Mint 19.1 Tessa \n \lp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }
Co więcej aktualizowałem co się dało (jądro i wszystkie inne aktualizacje jakie były dostępne w panelu Menadźer aktualizacji - bo wyczytałem, że dla ubuntu wystarczy aktualizacja jądra w podobnym temacie, liczyłem że może to to, ale nie pomogło).
Pomóżcie, abym mógł się nadal cieszyć użytkowaniem i poznawaniem Linuxa