Liczba postów:
294
Liczba wątków:
24
Reputacja:
System: Inny
Środowisko graficzne: Inne
Architektura CPU: 64bit
Inny System: Windows 10 Pro
Miernik podziękowań 3%
02-08-2022, 13:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2022, 13:03 przez omkar.)
0
Wreszcie powstał system z nowszymi wersjami kernela i Libre Office'a. Testowałem długo wszystkie wersje Minta i wbrew powtarzanym stereotypom, najbardziej stabilną wersją jest obecnie Cinnamon, może dlatego że jest najbardziej popularny, a więc też dopracowany. Jeśli chodzi o pobór zasobów, to Xfce pobiera około 500 MB, a Mate około 300 MB RAM mniej od Cinnamona. Najszybszy jest Mate ale różnice nie są duże. Dla komputera z 4 GB RAM lub więcej zdecydowanie polecam Cinnamona.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Liczba postów:
294
Liczba wątków:
24
Reputacja:
Miernik podziękowań 3%
0
Testy dotyczą dwóch zupełnie różnych, starszych komputerów (stacjonarny i laptop) z dyskami HDD. Wydaje mi się, że powtarzana od lat regułka, nie już aktualna.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Liczba postów:
294
Liczba wątków:
24
Reputacja:
Miernik podziękowań 3%
24-01-2023, 14:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2023, 10:37 przez omkar.)
0
Zanim odpowie Dedito, radziłbym zacząć od zmiany kernela na starszy lub nowszy oraz proponuję wyłączenie zbędnych usług. Ja wyłączyłem:
ModemManager.service
NetworkManager-wait-online.service
zamaskowanie systemd-udev-settle.service
Wyłączyłem też automatyczne sprawdzanie systemu plików, które ręcznie sprawdzam czasami:
klik.
System śmiga i jest stabilny.
Możesz także zmienić środowisko Minta z Cinnamona na Mate lub Xfce.
Albert Einstein
Liczba postów:
142
Liczba wątków:
10
Reputacja:
System: 22.0 Wilma
Środowisko graficzne: Xfce
Inny System: Manjaro
Miernik podziękowań 0%
0
(24-01-2023, 14:17)omkar napisał(a): Możesz także zmienić Minta na Mate lub Xfce.
Że jak?
Mint to system, a Mate czy XFCE to środowiska graficzne działające pod tym systemem.
Chyba że chodziło Ci zmianę Cinnamona na Mate lub XFCE...
Życzyłbym sobie, by mnie otaczali
Ludzie otyli, przyczesani gładko,
Po których widać, że zdrowo śpią w nocy.
Spójrz na Kasjusza: chudy, jakby głodny;
Zbyt wiele myśli; tacy najgroźniejsi.
Liczba postów:
294
Liczba wątków:
24
Reputacja:
Miernik podziękowań 3%
0
(24-01-2023, 15:43)ontos napisał(a): (24-01-2023, 14:17)omkar napisał(a): Możesz także zmienić Minta na Mate lub Xfce.
Że jak? Mint to system, a Mate czy XFCE to środowiska graficzne działające pod tym systemem.
Chyba że chodziło Ci zmianę Cinnamona na Mate lub XFCE...
Tak o to mi chodziło. Jeśli analiza logów nie pomoże, to zmiana środowiska powinna pomóc.
Albert Einstein