22-03-2024, 20:35
0
Czy jest gdzieś w repozytoriach Debiana albo w środowisku Gnome możliwość zainstalowania Aplikacji internetowych, czyli tego, com wszyte w siebie LinuxMint? Ewentualnie jak taki efekt uzyskać w Debianie 12.
Aplikacje internetowe na Debiana
|
22-03-2024, 20:35
0 Czy jest gdzieś w repozytoriach Debiana albo w środowisku Gnome możliwość zainstalowania Aplikacji internetowych, czyli tego, com wszyte w siebie LinuxMint? Ewentualnie jak taki efekt uzyskać w Debianie 12.
0 Uwaga moderacyjna: Miks repozytoriów Minta Wilmy z repozytoriami Debiana 12? Ja bym nie doradzał takiego rozwiązania dla przeciętnego użytkownika, przynajmniej w takiej formie.
Dedito [Wersja Poprawiona] Spróbuj wykonać następujące czynności: Będziesz musiał dodać repozytorium Mint'a Kod: sudo add-apt-repository 'deb http://packages.linuxmint.com wilma main' Następnie zaimportuj klucz do repozytorium: Kod: sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com A6616109451BBBF2 Kod: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details. Więc aby temu zaradzić musisz przenieś klucz do innej lokalizacji. Najpierw musisz zdobyć KEY_ID. Możesz to znaleźć go poprzez wpisanie następującego polecenia: Kod: sudo apt-key list Musisz odczytać tzw. KEY_ID to jest 8 ostatnich znaków linii "pub" Następnie zamiast KEY_ID wpisujesz te 8 znaków. Kod: sudo apt-key export KEY_ID | sudo gpg --dearmour -o /usr/share/keyrings/mint-archive-keyring.gpg Potem za pomocą ulubionego edytora edytujesz plik zawierający adres do repozytorium Linux Mint: Kod: /etc/apt/sources.list.d/<nazwa_pliku_z_adresem> I dodajesz między "deb" a adresem: Kod: [signed-by=/usr/share/keyrings/mint-archive-keyring.gpg] Powinno wyglądać to tak: Kod: deb [signed-by=/usr/share/keyrings/mint-archive-keyring.gpg] http://packages.linuxmint.com wilma main Następnie aktualizujesz repozytoria: Kod: sudo apt update I instalujesz menedżer aplikacji webowych: Kod: sudo apt install webapp-manager Wcześniej wkradły mi się literówki, a właściwie to pomyliłem znaki ale teraz jest dobrze.
23-03-2024, 08:43
0 Dzięki. Pobrałem odpowiedni pakiet z repozytoriów Minta i zainstalowałem. Nie chcę kombinować z dodatkowymi repozytoriami, szczególnie wolę nie mieszać dystrybucji. Na tablecie Microsoft Surface Go najlepiej sprawdza się czysty Debian z Gnomem, ale niektóre rozwiązania z Minta się przydają.
Tu jest opis instalacji: https://fosspost.org/how-to-install-webapps-on-linux/. Wystarczy pobrać i zainstalować pakiet dla LMDE 6. PS. A tak na marginesie, coraz bardziej się przekonuję do używania czystego Debiana. Po rozlicznych próbach sprawdzania różnych "wersji Linuksa", wracam do źródła. Miałem go na desktopie prawie pół roku - zero problemów i bardzo dobra wydajność. Cóż, lepsze jest wrogiem dobrego... Można zamknąć.
23-03-2024, 10:48
1 Jak już to lepiej robić miks z repozytoriam LMDE 6, tam też jest webapp-manager. Osobiście też bym wybrał rozwiązanie @tomsdb tzn. ściągnąć i zainstalować paczkę deb zbudowaną dla LMDE. Zamykam.
Zasady forum | Poradniki i najczęstsze pytania | 90% odpowiedzi na wszystkie pytania
A imię jego czterdzieści i cztery. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|