Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niesymetryczny ram zwalnia
0
Cześć, chciałbym się spytać dlaczego, jak włożyłem do laptopa dwie kości ram tej samej firmy ale jedna to 8gb a druga to 4gb, obie 1600mHz ddr3, to dlaczego memtest86 pokazał mi, że mam kości 1600mHz ale działające na 800mHz?
Odpowiedz
0
Co to ma wspólnego z Mintem? Przenoszę.
Odpowiedz
0
Ta częstotliwość (w twoim wypadku 1600 MHz) podana z marketingowej nazwy produktu dotyczy wartości po maksymalnym podkręceniu (w BIOSIE podkręcaniem RAMów zajmuje się XMT. I profil z najmocniejszym podkręceniem ma tą właśnie wartość 1600MHz). Jeśli nie podkręcałeś RAMów i działasz na domyślnym ustawieniu częstotliwości to bazową częstotliwość masz wlaśnie 800MHz. Btw. nie wiem czy to dobry pomysł wkładać dwie współpracujące kości z różnymi pojemnościami, chyba że nie masz innych, a tą jedną miałeś na zbyciu. Dla najlepszej wydajności zawsze lepiej kupić zestaw z 2 kościami pracującym co najmniej w dual-channelu, masz wtedy pewność że obie mają identyczne parametry przez co jedna nie będzie ograniczać drugiej(trzeba też pamiętać żeby wlożyć je w odpowiednie banki jeśli montujesz 2 kości a banków na płycie jest 4). Przy doborze kości RAM musisz przede wszystkim pamiętać aby ich częstotliwość obsługiwana była przez płytę główną (listę obłsugiwanych częstotliwości dla pamięci RAM znajdziesz w opisie płyty głównej czy to na stronie sklepu czy stronie producenta w specyfikacji) a i procesor też ma tu coś do powiedzenia a konkretnie jego kontroler pamięci. Ta trójca czyli płyta główna, kości RAM i procesor muszą być nawzajem kompatybilne i obsługiwane aby taka wielokanałowość połączeń RAM-procesor zaistniała. 
Na tym filmiku masz nawet pokazane że dwie kości o różnych pojemnościach nie będą obsługiwać dual-channela https://www.youtube.com/watch?v=yUiEluInbBs i na pewno taki montaż nie jest zalecany.
Odpowiedz
0
(11-09-2024, 07:55)Wojaszek napisał(a): Ta częstotliwość (w twoim wypadku 1600 MHz) podana z marketingowej nazwy produktu dotyczy wartości po maksymalnym podkręceniu (w RAMach to się nazywa XMT) jeśli nie podkręcałeś RAMów i działasz na domyślnym ustawieniu częstotliwości to bazową częstotliwość masz wlaśnie 800MHz. ...

To akurat nie ma nic wspólnego z podkręcaniem.
800MHz to częstotliwość rzeczywista, a 1600MHz to częstotliwość efektywna, jak widać dwa razy większa od rzeczywistej.
Wynika to z tego, że dane w pamięciach DDR (Double Data Rate) są przesyłane na zboczu narastającym i opadającym sygnału rzeczywistego, stąd ta 2-krotnie większa efektywność.

https://en.wikipedia.org/wiki/DDR3_SDRAM
Cytat:DDR3 modules can transfer data ... using both rising and falling edges of a 400–1066 MHz I/O clock.

https://www.cgdirector.com/ram-frequency-guide/
Cytat:Basically, DDR RAM has the special characteristic where it can transfer two signals per clock cycle.
Odpowiedz
0
Bo mam innego lapka co mam tam DDR4 i wsadzone 16gb i 4gb i działa to fajnie (pewnie dlatego, że nie zahacza o drugą kość w ogóle), Ogólnie to dzięki za pomoc Smile
Odpowiedz
0
To bez znaczenia czy "zahacza" czy nie, bo samo wsadzenie dwóch różnych kości już inaczej ci skonfiguruje system. Jeśli ta druga kość znacząco odbiega specyfikacją od tej pierwszej, to lepszym rozwiązaniem jest jej całkowite wyciągnięcie, bo system się skonfiguruje tak, by obie kości pracowały na tych samych parametrach (częstotliwość i timing'i). Zatem jeśli ta druga kość będzie słabsza, to system obniży parametry tej pierwszej przez co bez sensu tracisz wydajność, skoro z tych dodatkowych 4GB nie robisz żadnego użytku. A jeśli robisz, czyli potrzebujesz więcej RAM niż 16GB, to najlepiej dobrać kość zbliżoną parametrami, by wydajność jak najmniej ucierpiała. A jeśli chcesz wziąć "cokolwiek" , bo masz wolnego slota od RAM w kompie i brakuje pamięci, to nawet wsadzenie takiej 4GB będzie dobrym rozwiązaniem, bo alternatywą jest SWAP na dysku, który jest katastrofą w porównaniu nawet do najwolniejszej pamięci operacyjnej. Big Grin
Odpowiedz
0
Ciekawe jest właśnie to, że obie te kości mają takie same parametry, są tej samej firmy
Po chwili sprawdziłem komendą i jednak mają różne prędkości:
---------------------------------------------------------------------------------------
Dlaczego aż tak ściąga prędkość
Kompik to HP 255 G5

Kod:
Memory Device
    Array Handle: 0x0010
    Error Information Handle: Not Provided
    Total Width: 64 bits
    Data Width: 64 bits
    Size: 8 GB
    Form Factor: SODIMM
    Set: None
    Locator: Bottom
    Bank Locator: CHANNEL A
    Type: DDR3
    Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)
    Speed: 1600 MT/s
    Manufacturer: Micron Technology
    Serial Number: 0DEFBDAC
    Asset Tag: Asset Tag:
    Part Number: 16KTF1G64HZ-1G6E1
    Rank: 2
    Configured Memory Speed: 800 MT/s
    Minimum Voltage: Unknown
    Maximum Voltage: Unknown
    Configured Voltage: Unknown

Handle 0x0014, DMI type 17, 40 bytes
Memory Device
    Array Handle: 0x0010
    Error Information Handle: Not Provided
    Total Width: 64 bits
    Data Width: 64 bits
    Size: 4 GB
    Form Factor: SODIMM
    Set: None
    Locator: Top
    Bank Locator: CHANNEL A
    Type: DDR3
    Type Detail: Synchronous Unbuffered (Unregistered)
    Speed: 1866 MT/s
    Manufacturer: Micron Technology
    Serial Number: 1273DD33
    Asset Tag: Asset Tag:
    Part Number: 8KTF51264HZ-1G9P1
    Rank: 1
    Configured Memory Speed: 800 MT/s
    Minimum Voltage: Unknown
    Maximum Voltage: Unknown
    Configured Voltage: Unknown
Odpowiedz
0
Myślę, że trochę nieprecyzyjnie zwracane są te dane, bo to trochę by było bez sensu, gdyby dwie kości zbliżone parametrami tak bardzo przycięło.

Myślę, że trzeba by te 1600 MT/s z pierwszej kości i 1866 MT/s z drugiej podzielić przez dwa, bo to DDR i wtedy otrzymasz 800 MT/s i 933MT/s. Wtedy system konfiguruje obie kości by pracowały z tą samą wydajnością 800 MT/s. Choć tylko strzelam Big Grin bo u mnie jest:

Kod:
#  dmidecode -t memory | grep -i speed
        Configured Memory Speed: 1600 MT/s
        Configured Memory Speed: 1600 MT/s
Odpowiedz
0
A da sie to jakoś skonfigrować?
Odpowiedz
0
Cytat:Configured Memory Speed: 800 MT/s
Chyba masz ustawiony na sztywno zegar 400Mhz, zerknij do ustawień Bios/UEFI.

U mnie na DDR2 to takie rzeczy pokazuje Smile
Kod:
#dmidecode -t memory | grep -i speed
    Supported Speeds:
    Current Speed: 25 ns
    Speed: 800 MT/s