Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Różnice między pakietami *.deb na Ubuntu, a Debianem
0
Witam
Mam interesujące myślę pytanie.
Panowie zastanawia mnie jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy pakietami w formacie *.deb przygotowanymi pod Ubuntu, a Debiana na Linuxie Mint (celowo rozróżniam od LMDE)?
Wpadłem na to zagadnienie próbując zainstalować z internetu pakiet Flameshot. Jaką paczkę powinienem teraz ściągnąć? Używać paczki dla Debiana 12 czy dla Ubuntu 22. W końcu wszyscy wiemy że:
  • Ubuntu -> Debian
  • LM -> Ubuntu
    czyli:
    • LM -> Ubuntu -> Debian

Która paczka w tej kolejce jest optymalniejsza? Angel
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz
0
Chodzi o zależności na jakich zostały skompilowane, dla minta bazującego na ubuntu trzeba brać te dla ubuntu.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
Jeśli dodać do tego stopniową migrację paczek Ubuntu do Snap to niedługo trzeba będzie brać raczej te z Debiana zanim Mint udostępni własne, bo jeśli nic się w tej materii nie zmieniło to coraz więcej paczek deb z Ubuntu jest "linkami" (dodałbym, że perfidnymi) do paczek Snap.

A tu znalazłem taki artykuł jak Debian z Ubuntu są powiązane: https://upsilon.cc/~zack/talks/2011/20111031-uds.pdf
W skrócie, jeśli dobrze rozumiem, LTS Ubuntu bazuje na bieżącej gałęzi testowej Debiana:
https://unix.stackexchange.com/questions...-on-debian
Cytat:Basically, Every Ubuntu cycle, until Debian Import Freeze, source packages that aren't modified in Ubuntu are copied from Debian into Ubuntu, daily (the 74% branch). Packages that have been modified in both Debian & Ubuntu get manually merged (the Patch branch), usually by the developer who last touched the package in Ubuntu.
Odpowiedz
0
No i ta odpowiedź pokazuje światło w rozumowaniu. Dzięki.
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości