Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux Mint, a Legacy Boot
0
Witam serdecznie.
Znajomy przyniósł mi laptopa do "zrobienia". Jest to Toshiba Satelilte C660-1m4. Windows 10 tam ledwo chodzi, ale odpaliłem
z pendrive Minta i chodzi całkiem znośnie. Niestety, po instalacji systemu przy pierwszym uruchomieniu z dysku pojawia się
na sekundę komunikat "boot failed" i wraca do boot menu. Okazuje się, że problem polega na tym, że owy laptop nie wspiera
UEFI. W bosie nie ma żadnej możliwości przełączenia z Legacy na UEFI. Czyli jest tylko Legacy. Czy jest możliwość, aby móc
zainstalować tam Minta? Może starsze wersje? Sam nie wiem.
1
Better response on post RE: Linux Mint, a Legacy BootNic nie słyszałem, aby LM 22 porzucił instalację w trybie BIOS.
Jedyne co ostatnio porzucił to wersje 32bit.
Być może jakiś feler instalatora lub popełniłeś błąd przy instalacji (ciężko coś wskazać przy takiej ilości informacji).
Spróbuj 21.3, lub nawet 20.3, mają jeszcze wsparcie.
0
Instalacja przebiegła pomyślnie. System był wrzucony z ISO przez Rufusa. Nawet jak próbowałem stworzyć ręcznie partycje to przy zatwierdzeniu wyskakuje informacja, że nie ma partycji EFI potrzebnej do Bootloadera. Co więcej, próbowałem zainstalować inną dystrybucję Zorin OS i sytuacja była podobna. Może wydanie MATE albo XFCE Minta byłoby lepsze?
1
Better response on post RE: Linux Mint, a Legacy Boot"Instalacja przebiegła pomyślnie." to mi niewiele mówi, dawno nie korzystałem z instalatora, nie wiem co tam się działo np. czy było pytanie gdzie zainstalować GRUB.
Spróbuj może te 20.3 jak to pójdzie to spróbuj 21.3.
0
Żeby sprawdzić w jakim trybie wystartował pendrive z Mintem (UEFI czy Legacy) wykonaj polecenie w terminalu:

Kod:
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo UEFI || echo Legacy
0
Udało się zainstalować i uruchomić wersję 20.3 Una, przez Compatibility Mode.
Wilma przez ten sam tryb nie staruje po instalacji. Myślę, że to wystarczy, Bardzo dziękuję za pomoc.
0
Ok, zostawiam jeszcze otwarte na jakiś tydzień.
0
Mint 22 instaluje się bez problemu na biosie z poprzedniej epoki.
Jakiś może tydzień temu robiłem świeżą instalację na moim 12 letnim "staruszku" i śmiga jak złoto.
Pozdrawiam
Blade
0
(26-09-2024, 13:18)Amareth napisał(a): Udało się zainstalować i uruchomić wersję 20.3 Una, przez Compatibility Mode.
Wilma przez ten sam tryb nie staruje po instalacji. Myślę, że to wystarczy, Bardzo dziękuję za pomoc.

A jak zainstalujemy Minta (np 21.2) w wersji Compatibility Mode, to to może mieć jakieś minusy przy późniejszym użytkowaniu Minta?
0
Wg mojej wiedzy nie, poza względami zmniejszonego bezpieczeństwa ładowania systemu operacyjnego, ale w domowych zastosowaniach to nie postrzegam jako minus.
Istotniejsze aby wybrać już styl partycji GPT zamiast dziadka MBR bo tu już są minusy w postaci wielkości partycji etc.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości