Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dodanie nowy dokument do menu kontekstu na pulpicie i ulubione
0
Dzień dobry, niedawno postanowiłem spróbować Linuxa jako systemu w zamian za Windows. Od razu mam trudności z zrozumieniu rzeczy, ale się nie pododaję.

Czy da się zrobić tak, że po prawym kliku myszki otwiera się menu kontekstowe z propozycją nowy dokument libre office i do wyboru mam writer lub calc (jak w windwos)?  Tutaj mam nowy dokument ale to jakiś tylko txt chyba. Zupełnie nie wiem gdzie dodawać te elementy do tego kontekstu.

Oraz mam też  pytanie - czy jak w windwos, da się zrobić panel po naciśnieci menu start - ulubione. Czyli aby tam był boczny panel stały z skrótami do aplikacji które sam sobie dodam szybkiego wybierania? Lub gdziekolwiek ale jakiś taki panel z własnymi wyborami. 

Na razie z setek rzeczy, które nie wiem - te najbardziej mnie zajmują.  Za pomoc z góry dziękuję.
Całkowicie początkujący na Linux.
Odpowiedz
0
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
https://youtu.be/KesRJcHMlQY?t=1181

Wersja z XFCE, ale mechanizm ten sam.
Odpowiedz
0
Dziękuję Wam za to. Powoli tam się odnajduję. Do końca wsparcia Win 10 myślę, że się ogarnę aby przejść już na 100% na linuxa.
Oglądam te filmy i wieel z ich można się dowiedzieć.
Nie kapuję czemu tak mało ludzi korzysta z linux w wieku dorosłym.
Straszne jest to przyzwyczajenie do molocha windows.
Całkowicie początkujący na Linux.
Odpowiedz
1
Better response on post RE: Dodanie nowy dokument do menu kontekstu na pulpicie i ulubioneWarto szukać rzeczy po angielsku na forach co działają plus filmiki. Można dojść jak coś zrobić w systemie z innym językiem.
Po polsku raz że fora w większości są już martwe, bo duża część ludzi co przez lata się udzielała poszła w komercyjne budowanie rozwiązań.
Dodatkowo większość nawet aktualnych filmików po polsku pochodzi od osób bez żadnego większego doświadczenia i są one słabej jakości.

Co do przechodzenia z windows. Używam tego systemu przeszło 20 lat i pewne kwestie się nie zmieniły przez ten okres.
1. Dużo specjalistycznych programów jest tylko na windows i mac os. Na ten drugi rzadziej.
2. Występuje wieczny problem ze sterownikami, a to karty wifi, a to karty graficzne itd.
3. Kwestia przyzwyczajeń.
4. To nie jest darmowa alternatywa dla windows, tylko system który istnieje obok do innych celów.
5. Zmuszanie kogokolwiek do używania linux, nie ma całkowicie sensu. Każdy wybiera co mu pasuje.

Można tak wymieniać w nieskończoność, ale to dyskusja na inny wątek.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
Odpowiedz
0
@mati75 jak pier...nie posta to aż klękajcie narody Smile w punkt.
Born to be root... not to reboot. Dodgy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości