Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szyforwanie partycji LUKS - problem z konfiguracją
0
Cześć,

Utworzyłem szyfrowaną partycje za pomocą metody LUKS.
Korzystam z systemu Linux Mint Cinnamon 20.3. Pytanie czy jest możliwość otwarcia, zabezpieczenia partycji w taki sposób, iż otwieram partycje, wpisując hasło, następnie zamykając menedżer plików, partycja automatyczna była blokowana? lub też zmieniając położenie dysku?
Wpisując hasło, wybieram opcje natychmiastowe usunięcie hasła, jednakże podczas korzystania z systemu, menadżera partycja nie jest zamykana.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
0
hej

1 - masz literówkę w temacie wątku,
2 - ja co prawda używam lm_22, ale u mnie, jak zaznaczę 'natychmiastowe usunięcie hasła', to jedyne co muszę zrobić to odmontować w menedżerze plików (nemo) ten dysk - znaczy kliknąć ikonkę 'wysuwania tacki' przy nazwie dysku (na liście urządzeń w lewym panelu nemo). po tym każda próba dostania się do dysku kończy się monitem o hasło.

- właśnie sprawdziłem to u siebie - 2 dyski - na 1szym 1 partycja, na 2gim 2 partycje - i wszystkie działają w sposób opisany przeze mnie wyżej. nie pamiętam jak miałem lm_20.3, ale nie przypominam też sobie żebym miał z tym jakieś problemy...

- coś chyba nie tak robisz/masz z tym dyskiem. może sprawdź w programie 'dyski' co i jak tam masz porobione i poustawiane. nic innego nie przychodzi mi na myśl (pamiętaj że ja też zielony w temacie hehe).

3 - jeśli natomiast chcesz żeby zamykanie nemo automatycznie odmontowywało dyski, to pewnie jakieś skrypty 'potrza' (nemo też ma sporo opcji w ustawieniach + pluginy), no ale ja tam się nie znam aż tak bardzo - mi wystarczy opcja z ikonką 'tacki do wysunięcia dysku'.

daj znać co to było jak już 'naprawisz' problem ;)
Odpowiedz
0
Hasło jest używane tylko w momencie odszyfrowania klucza szyfrującego dane (podczas otwierania kontenera). Po odszyfrowaniu klucza, ten wrzucany jest do pamięci w formie odszyfrowanej i szyfrowanie/deszyfrowanie danych odbywa się już transparentnie dla użytkownika. Po wrzuceniu klucza do pamięci RAM, hasło już nie jest potrzebne i dlatego można je z pamięci usunąć. Brak obecności hasła nie wpływa na proces szyfrowania/deszyfrowania danych, bo to realizowane jest za pomocą odszyfrowanego już klucza. Dlatego to hasło można sobie po otwarciu kontenera z pamięci usunąć. Tylko, że później podczas ponownego otwierania tego kontenera trzeba będzie znów wpisać hasło.

Zamykanie kontenera wraz z usunięciem procesu menadżera plików jest trochę bez sensu -- po prostu odmontuj sobie ten kontener przed zamknięciem tego menadżera plików -- efekt będzie dokładnie taki sam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości