Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozwiązane 6.8.0-50-generic po restarcie brak klawiatury dla LUKS
0
Witam

Mint 22 Cinnamon

Zainstalowałem nowe jądro systemu 6.8.0-50-generic, po restarcie nie ma możliwości wpisania hasła dla LUKS, bo nie ma reakcji na klawiaturę, jakby w ogóle nie uruchamiał klawiatury.
Po wybraniu 6.8.0-49-generic, problem znika.
0
Wrzuć logi z uruchomienia na tym problematycznym jądrze.

Aby dostać logi z ostatniego uruchomienia - można użyć takiego polecenia:
Kod: [Zaznacz]
Kod:
sudo journalctl -b -1| nc termbin.com 9999

lub logi od zadanego czasu, w przykładzie od wczoraj:
Kod: [Zaznacz]
Kod:
sudo journalctl --since yesterday | nc termbin.com 9999

Po więcej odsyłam do dokumentacji.
0
Nie moge dodać loga, wyskakuje, że wiadomość jest za długa...
Poza obrazkiem idzie jakoś dodać zwykły plik?? Czy muszę hostować??

Ok wrzuciłem tutaj:
https://www.szybkiplik.pl/4zQDjptL5L
0
Szukanie błędu nie ma sensu, bo problem leży w samym kernelu. Od września mają zgłoszony błąd i nic z nim nie zrobili. Jedynym rozwiązaniem jest usunięcie flagi splash z parametrów startowych.
[Obrazek: userbar.png]
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
(11-12-2024, 20:46)mati75 napisał(a): Jedynym rozwiązaniem jest usunięcie flagi splash z parametrów startowych.

Hmm za wiele mi to nie mówi. Możesz rozwinąć, co ewentualnie mam odznaczyć i w jaki sposób?
Generalnie na 6.80.49 śmiga aż miło, mogę odznaczyć, aby nie aktualizował do 6.8.50
1
Better response on post RE: 6.8.0-50-generic po restarcie brak klawiatury dla LUKS
Kod:
sudo sed -i s/splash//g /etc/default/grub
sudo update-grub

Nie pokaże się graficzne logo startowe bo ono powoduje problem. Wywołuje moduł drm który odpowiada za obsługę 3d karty graficznej, ale go nie obsługuje.
Prowadzę to forum od roku 2007. Przez ten czas projekt minta bardzo negatywnie się zmienił, stąd mogą w moich postach być opinie z którymi można się nie zgadzać.
0
Ok poszło. Wyłączyło "ekran startowy" i można teraz wpisywac hasło...
Może w kolejnym jądrze to porawią.
A jak później włączyć?
0
Nie poprawili w kolejnym. Trzeba przywrócić w pliku /etc/default/grub w linii GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= wpis splash.
0
Aha, a na horyzoncie 22.1 w wersji beta... a na github sporo jeszcze do poprawki błedów...

OK. Dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Marcin
0
To akurat problem po stronie ubuntu a nie samego minta.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości